Deursponning bijwerken (omdat de deuren klemmen)

Mvdlans

  • #1
Hallo,

Ik heb twee deuren in huis die niet goed sluiten. Het probleem zit 'm erin dat een beunhaas de kozijnen niet recht heeft geplaatst (samen met de tussenmuur). Hierdoor valt de deur bovenin in de sponning maar is onderin nog vrij van het kozijn met als gevolg dat het slot niet in de slotplaat valt (en dus open blijft staan). De deuren kan ik helaas niet bijschaven want het zijn van die 'prachtige' opdekdeuren.

Ik had een aantal oplossingen bedacht;
- ik bewerk de slotplaat zo dat de deur eerder in het slot valt
- ik schaaf de sponning bovenin het kozijn bij zodat de deur weer netjes sluit. Probleem hierbij is, hoe krijg je dat netjes weggeschaaft? Met een schaaf kom je niet in de hoeken en met een beitel vind ik het niet zo'n succes (en vooral moeilijk om recht en netjes te werken).
- een derde oplossing is misschien om de scharnieren in het kozijn opnieuw te plaatsen zodat ze evenwijdig aan de andere kant (de schuine) lopen. Dit lijkt me optisch de mooiste oplossing. De deur sluit netjes helemaal in het kozijn ook al zit het geheel dan scheef.

Oplossing drie lijkt me de beste en netste. Heeft iemand nog tips hoe je nieuwe scharnieren infreest? Met een bovenfrees of met een beitel en het handje? (het zijn namelijk van die mooie scharnieren met die ronde uiteinden, om het gemakkelijker te maken.....

Nou, bedankt voor het meedenken,

Michiel
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
- ik schaaf de sponning bovenin het kozijn bij zodat de deur weer netjes sluit
Met een bovenfrees is dat zo te doen, u hoeft dan alleen nog een heel klein stukje weg te steken met een beitel.
 

Kees61

  • #3
Een sponning schaven gaat wel met een boorschaaf.
Als het kozijn scheluw is dan heb je niets aan zo'n oplossing, of je moet ook van de buitenkant van het kozijn af schaven. Anders moet je de deur steeds echt dicht trekken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als het kozijn niet vlak is (scheluw) kan je waarschijnlijk beter het kozijn vervangen.
 

Mvdlans

  • #5
Als het kozijn niet vlak is (scheluw) kan je waarschijnlijk beter het kozijn vervangen.
Dat werkt helaas ook niet gelijk omdat de muren waarin het kozijn zit ook niet geheel loodrecht staan. Wat dan weer betekent dat het nieuwe kozijn bijgeschaafd moet worden omdat het anders uit de muur steekt.

Ik ga eerst wel wat stoeien met de bovenfrees. Als dat niks wordt kan het kozijn er altijd nog uit.

Thx voor 't meedenken allemaal
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu