Deurbel op 220v

Goedemorgen forum leden,

Ik heb een oude deurbel die op 220v werkt. Heb deze aangesloten in plaats van de eigen/huidige deurbel, maar er kwam amper geluid uit.

Het is een oude deurbel van mijn grootouders en ik zou het erg graag aan willen sluiten, maar dan op zo'n manier dat de bel (drukknop) zelf op 8 v blijft. Heb het vermoeden dat de transformator van de huidige bel ergens boven de plafond in de meterkast zit, en zou dat liever niet uitbouwen.

Mijn idee was om in plaats van de huidige deurbel een schakelaar te zetten die bij het indrukken van de bel een 220 circuit sluit zodat de deurbel overgaat.

Nou is mijn vraag tweedelig:
1. Is dit een "veilige" oplossing / kan dit?
2. Wat voor schakelaar heb ik nodig en waar kan ik dat vinden?

Hieronder een foto van de oude deurbel, de meterkast en huidige deurbel en een a-technische tekening van wat ik zou willen.
Alvast bedankt voor jullie hulp.

Groet,
Andrea.

115796_WhatsApp_Image_20161229_at_085438_2_1.jpg
115796_WhatsApp_Image_20161229_at_085438_1_1.jpg
115796_WhatsApp_Image_20161229_at_085438_1.jpg
115796_WhatsApp_Image_20161229_at_090832_1.jpg
 
Te zien aan de letters op die bel ziet eruit is het iets uit Rusland of voormalig Oost-Duitsland. Of misschien Bulgarije.

Lijkt me niet echt veilig om deze bel echt te gebruiken. Zou je dat persé willen, dan zou je een een relaisschakeling moeten bouwen, die geschikt is voor 8 V wisselspanning (dat kan evt. mbv een bruggelijkrichter + elco, 12 V DC relais). Er bestaan ook wel wisselspanningsrelais, maar die zijn knap aan de prijs en bovendien beginnen ze pas vanaf 12 V AC.

Maar het geheel zou dan wel zodanig gebouwd moeten worden dat het in een goed geïsoleerde kast opgesteld staat. Zoals je het zelf gedacht had gaat echt niet. Bovendien ben ik bang dat deze bel niet echt veilig is, vooral wat brandveiligheid betreft.

Koop gewoon een laagspanningsbel naar je keuze, dat is beter en veiliger! Eventueel hang je deze dan voor de sier op, dus zonder aansluiting. :wink:
 
Ik vraag me trouwens af waarom die twee lasdozen open zijn. Die rechts midden op de 2e foto lijkt voor laagspanning (bel of telefoon?), dus dat is dan minder erg. Vastzetten zou wel netter zijn.

Maar die bovenaan is gewoon voor 230 V, daar hoort een dekseltje op!
 
Dag Kees,

Dank voor je reactie.
Het is een Russische deurbel uit 1983. Deze heeft tot afgelopen zomer zonder problemen bij mijn grootouders in huis gehangen en het heeft een apart vogeltjes geluid waar ik als kind mee ben opgegroeid. Het heeft voor mij een grote sentimentele waarde en dat is de reden dat ik het graag wil gebruiken.
Ik zal eens bij een speciaalzaak op zoek gaan naar de onderdelen die je hierboven benoemt.
Wat betreft de open lasdozen, daar heb ik geen antwoord op. Ik kom over het algemeen alleen in de meterkast om de standen door te geven of de stroom uit te schakelen als ik een lamp wil vervangen. Maar een dekseltje op de bovenste zetten moet me ook wel lukken :wink: .

Groet,
Andrea.
 
Ik begrijp het sentiment dat eraan vastzit. Maar toch vraag ik me af waar je mee bezig bent als je zo'n onding (sorry hoor) tóch in gebruik gaat nemen.

Hopelijk ben je je bewust dat als de boel affakkelt t.g.v. deze bel, een brandverzekering niets zal uitkeren? Om van eventuele persoonlijke ellende maar niet eens te spreken.

Dat ding is hier niet goedgekeurd en komt dus naar mijn mening niet in aanmerking om gebruikt te worden. :?
 
Als je toch van plan bent om deze deurbel te gebruiken, dan zou ik hem op zijn minst even openschroeven en het snoer vervangen door een fatsoenlijk dubbel geïsoleerd snoer.

106687_195223_1.jpg


Dat tweelingsnoer dat er nu aanzit doet me aan mijn grootouders denken, die hadden het nog met spijkertjes tegen de muur aan bevestigd. :roll: Ik zou het niet graag gebruiken.

Verder, de "schakelaar" die jij zoekt heet inderdaad een relais. Deze zijn wel degelijk met een spoelspanning van 8V AC te krijgen, willekeurig voorbeeld:
106687_41erY7hJW8L_1.jpg

De draden die naar je huidige deurbel gaan sluit je op contacten A1 en A2 aan, op contact 2 en 4 zet je een 230V voeding en op contact 1 en 3 sluit je de bel aan. Zou moeten werken.

Zoals al terecht wordt opgemerkt moet een dergelijk relais wel in een behuizing geplaatst worden. Je zou er een losse DIN-rail behuizing voor kunnen kopen, of je plaatst hem in de behuizing die je al hebt: de groepenkast. Dan moet je alleen wel de bekabeling omleiden dus ik vrees dat je plafond eruit moet. ;) (maar anders ga je dat toch nooit netjes krijgen? Of wou je dat relais in het zicht op de plek van de huidige deurbel monteren? :roll: )
 
Dat die bel zomaar in de brand kan vliegen, vind ik ook wat kort door de bocht.
Niet alles wat oud is, van voor de tijd dat er CE keur was hoeft persè slecht te zijn.

Zoals gezegd kan hij met bovengenoemd relais geschakeld worden, deze kan gewoon in de groepenkast naast de zekeringen geplaatst worden.
De fase en nul over het relais leiden, zodat de bel -als er niet gebeld wordt- 2 polig uitgeschakeld is.

Een ander snoer is inderdaad aan te raden, net als de bel even goed schoonmaken (stof).
 
Ik vraag me wel af wat er met het vogeltjesgeluid gebeurt als iemand de knop (te) kort indrukt? Wordt dat halverwege afgebroken? Of zit er een condensator in en maakt 'ie zn geluidje nog af? Hoe werkte dit bij je grootouders?

Je zou de bel kunnen testen met een stekker eraan.

Eventueel zou je een vertraagd afvallend tijdrelais kunnen toepassen zodat de bel altijd 5s (bijvoorbeeld) spanning krijgt, ook als iemand kort op de knop drukt. Wordt wel een duur grapje, met zo'n relais ben je weer €50 verder, geen idee hoeveel het sentiment je waard is ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan