Deur verkeerd gemonteerd in kozijn

DiyDude

  • #1
Beste klussers

De deur van mijn slaapkamer hangt helemaal verkeerd. Ten eerste zijn de scharnieren te hoog geplaatst waardoor de deur helemaal niet dicht kan. Dit heb ik "tijdelijk" kunnen oplossen door een plastiek stukje in het midden van de scharnier weg te halen. Dan kon de deur tenminste dicht, maar dan zit er speling in de scharnieren.

Nu zet de deur een beetje uit door vocht in het huis waardoor hij helemaal niet dicht kan. Dit mede dankzij mijn tijdelijke oplossing. In de bijlage heb ik een schets gemaakt van hoe de deur nu hangt.

Is er een makkelijke manier om dit op te lossen? Bijvoorbeeld door de scharnieren te vervangen met een andere model? Of moet ik een stuk uit het kozijn halen om de huidige scharnier een stukje naar beneden te verplaatsen?

deur.png 20230129_110814.jpg 20230129_110826.jpg
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #2
Hoeveel ruimte zit er boven en onder de deur? hangt hij er wel recht in? of hangt de deur er gewoon niet netjes in?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Zoals je het in je schetsje weergeeft is het eenvoudig nl. de onderste scharnier wat dieper uithalen, bovenste scharnier wat opvullen.
De foto zegt echter wat anders nl. dat de scharnieren gewoon goed gemonteerd zijn en perfect vlak met het kozijn gemonteerd zijn.
Dus er mist nog wat informatie om een goed advies te geven.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
kozijn of deur kan ook niet goed haaks/vlak zijn dan moet je ze juist iets minder perfect monteren.
Zijn het stompe deuren?
dan is het meestal het makkelijkst om er wat af te schaven op de plek waar dit nodig is.
als het opdek deuren zijn is het lastiger.
dan moet je het in de paumelles zoeken
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Er ontbreekt inderdaad de nodige informatie:

- Hoelang staat het kozijn er al?
- Zat hier voorheen een andere deur in?
- Staat het kozijn inderdaad loodrecht in beide richtingen?
- Is de bovendorpel van het kozijn wel horizontaal?
 

Sander 1972

  • #6
Gebruik wel een juist bitje voor je schroeven, en zeker bij een kruiskop
PZ2
 

DiyDude

  • #7
De deur en kozijn horen samen en er is geen andere deur geweest zover ik weet (het is wel door de vorige eigenaar gemonteerd).

De kozijn staat loodrecht in alle hoeken.

Als de scharnieren op de juiste manier in elkaar zitten dan is de deur ook recht, maar dan kan het niet dicht omdat het tegen de bovenkant van het kozijn komt. Om dit op te lossen heb ik het middenste stukje van de scharnier verwijderd. Ik heb een foto toegevoegd als illustratie van wat ik bedoel. Daardoor zakt de deur met 3mm en kan het soms dicht. Hierdoor werken de scharnieren natuurlijk niet goed en na een tijd komt de deur dan scheef te zitten.

Boven de deur is er nu 0mm ruimte en onder de deur 5mm.

Mijn vraag is dus vooral hoe kan ik de deur lager krijgen in het kozijn? Moet ik dan de scharnieren 3mm naar beneden verplaatsen? Als dat het geval is heb ik natuurlijk schrik dat de schroeven in de auto gaten zullen springen en ik weet ook niet meteen hoe je dat mooi doet zoals het nu op de eerste fotos was.

scharnier.png
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
wat ik al eerder aangaf

Gerrit B schreef:
Zoals je het in je schetsje weergeeft is het eenvoudig nl. de onderste scharnier wat dieper uithalen, bovenste scharnier wat opvullen.
hiermee bereik je dat de deur voorover gaat hangen en dus beter zal gaan passen.

Maar zitten je andere scharnieren ook zo als wat je op de 1e foto's liet zien dan zit het daar waarschijnlijk niet in maar moet je het toch echt zoeken in een scheef kozijn of een deur die niet goed is maar dat laatste komt maar erg weinig voor.
Zitten de scharnieren allemaal goed en is het een stompe deur dan kun je ook nog met de schaaf de deur pas maken voor het kozijn.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
je kan 5 mm van de deur schaven of zagen
of de scharnieren in de deur 5mm hoger zetten of de scharnieren in het kozijn 5mm lager.

dan heb je 2 mm spelling aan de bovenkant.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Scharnieren verplaatsen zou voor mij de laatste optie zijn want dat zal je altijd blijven zien of je hebt er flink wat werk mee om alles weer keurig bij te werken en zo te maken dat het later ook niet weer gaat barsten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Dan zit toch een van de scharnieren op de verkeerde hoogte. En dus moet deze op de juiste plek gezet worden. Mijn voorkeur zou dan toch het verplaatsen zijn.
 

Hharbers

  • #12
Als je scharnieren verplaatst zodat deur 3mm zakt heb je nog 2mm beneden met ristico dat bij kleinste troepje op de vloer hij daar op aan loopt

Deur er uit pakken en 3mm van bovenkant afschaven / zagen is snelste als je geen reparatiewerk wilt doen. Spleet van 5 mm aan onderzijde is toch prima volgens mij

Ik kan me net voorstellen dat vorige bewoner dit niet opgevallen was
Zijn er bij verhuizing misschien deuren tijdelijk uitgepakt en is verkeerde deur in verkeerde kozijn gehangen. Oftewel is er nog een deur in huis die eigenlijk wat te laag hangt?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu