Deur van frans balkon afstellen

Robbie's

  • #1
Goedemorgen.

Ik kom even terug op het onderwerp vwb probleem openen en sluiten deur.

Heeft iemand een idee hoe ik de (scharnieren ?) deur kan stellen of anders wat voor soort bedrijf ik in moet schakelen om dit te laten doen. Het probleem is dus:

1. Als ik de deurhendel horizontaal zet gaat de deur wel open maar kan ik hem niet helemaal naar mij toe trekken. Als de hendel nog iets hoger doe dan lukt het wel
2. De deur dicht doen lukt maar ik moet heel (te) veel kracht geven om de hendel naar beneden te krijgen. Ik voel dat ik het dan forceer.

Foto van hoe het scharnier er aan de buitenkant en binnenkant uitziet bijgesloten. Ik zal straks bij licht ook foto maken binnenkant deur.

Hoop dat iemand mij verder kan helpen want we durven de deur eigenlijk niet meer open en dicht te doen.

20231126_113333.jpg

20231126_201703.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Welk merk draai/kiep beslag is dit? Als ik het in moet schatten is het een ouder systeem van Aubi, tegenwoordig heet dit Siegenia/Aubi en het logo is SI. Graag even een foto hiervan.

Kozijn detaillering wijkt af van wat tegenwoordig standaard is: Het infrezen van de scharnieren wordt niet meer gedaan.
 

Robbie's

  • #3
Hi Walker. Ik heb wat foto's gemaakt. Merk lijkt Roto? Ik heb de scharnieren wat olie gegeven (stond op de zijkant draai beslag dat dit 1keer per jaar moet gebeuren en het is wel wat verbeterd. Hetgeen echt verkeerd gaat is op het moment ik de deurknop horizontaal draai om de deur open te doen dan voel ik sterke belemmering/blokkade als de deur een stukje open staat en ik heb verder wil openen. Ik weet zeker als ik dan de deur verder open zou doen ik wat afbreek. Doe ik de hendel iets verder omhoog dan kan ik de deur wel openen.

Lijkt een complexe constructie in de deur.

Bedankt voor je hulp.

20231127_203309.jpg 20231127_203237.jpg 20231127_203358.jpg 20231127_203426.jpg 20231127_204211.jpg 20231127_204205.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Als de deur open is kun je dan wel de hendel in horizontale stand draaien, en ook afsluiten naar beneden?

Kan zijn dat de deur iets afgezakt is. Dat kun je controleren door de diagonalen exact op te meten. Deze moeten gelijk zijn.
 

Robbie's

  • #5
Hi Walker. Als de deur een stukje open staat (zoals op de laatste twee fotos) dan kan ik de hendel niet naar beneden doen zoals ik dat wel kan doen als de deur dicht is.

Met diagonalen opmeten bedoel je te controleren of de deur er helemaal links en rechts waterpas in zit.

Als de deur is afgezakt valt dat dan te herstellen en hoe?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Dan moet je het glas opschoren... Als je niet bang (en een beetje sterk) aangelegd bent kun je proberen de deur in open stand bij de losse onderpunt omhoog te tillen. Niets forceren, wel kracht uitoefenen.
 

Robbie's

  • #7
Hi Walker. Sterk ben ik wel :-)
Maar als ik de deur omhoog til onderkant scharnier aan muurkant dan zakt deze toch gewoon weer als ik hem loslaat of vergis ik mij? Overigens heeft het insmeren met WD40 wel het draaien en vaszettrn van deur verbeterd.
 

Robbie's

  • #8
Het smeren, insprayen van de scharnieren heeft goed geholpen. Deur gaat nu goed dicht. Het enige probleem is nu nog dat ik de deur niet helemaal open kan trekken bij horizontale stand handvat. Hij blokkeert dan tot ik handvat iets hoger zet.

Als ik aan binnenkant deur kijk dan denk ik dat Walker gelijk heeft en dat de deur iets is gezakt. De pennetjes in deur liggen net iets lager dan het gat in sponning waar die pennetjes in komen te vallen. Lijkt een kwestie dat deur wat omhoog moet, paar mm. Morgen verder kijken. Wellicht dat ik dat regelen met deurbeslag in die deur zelf zodat pennen iets hoger komen.

20231128_162422.jpg
 

Robbie's

  • #9
Helaas nog geen mogelijkheid gevonden om die deur iets hoger te krijgen of scharnieren in sponning of in deur af te stellen. In het voorjaar ga ik verder kijken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu