Deur plaatsen (+ stukje muur)

GBMAS

 • #1
in mijn woning heb ik een trap naar boven, waar ik graag een deurvoor wil maken. Ik ben best handig maar heb hier geen ervaring mee. De muren die onderaan de trap eindigen komen niet allebei even diep de kamer in, dus ik zal dit gelijk moeten trekken voordat ik een kozijn kan monteten. Hiervoor moet ik een stukje muur aanvullen aan een van de kanten. Ik heb foto's toegevoegd van hoe het eruit zit. Heeft iemand misschien een tip voor hoe ik dat het beste kan doen? Misschien iets van die gasbetonblokken o.i.d.? En hoe kan ik ervoor zorgen dat dat stukje muur stevig verankerd is tegen de muur die er al staat?

Ik heb even provisorisch met een stukje karton dat muurtje aangevuld en een andere deur er tegenaan gezet. Misschien maakt dat duidelijk wat ik bedoel.

Alvast bedankt voor het meedenken!

Groetjes
Georgette


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Wat voor materiaal zijn de bestaande wanden? Je kan met een steenachtig materiaal aan de gang, of met hout.

Ook gedacht aan het alternatief met een gordijn?
 

GBMAS

 • #3
Ik moet bekennen dat ik niet precies weet wat voor materiaal het is. Volgens mij is het niet massief want het klinkt heel anders dan mn buitenmuren, hol. En bedoel je met hout dan een houten frame met gipsplaten ertegen?

En er hangt op dit moment een gordijnrails. Dat is inderdaad 10x makkelijker, maar houdt de katten niet beneden :) Maar dank je wel voor het meedenken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #4
Hol in de zin van gipsplaat of gasbeton/gipsblokken?

Met hout bedoel ik inderdaad met gipsplaten ertegen (houtskeletbouw).
 

Ralph

 • #5
Het makkelijkste is met houten regels en gipsplaat aan de slag te gaan.
Maar beide muren moeten naar voren gehaald worden zoals ik het zie, je komt niet langs de trede, smetplank en schakelaar met een kozijn.
 

Densch

 • #6
Misschien nog een aandachtspunt. Ik weet niet of dat je nog kinderen daar in huis hebt. Maar het glas dat in de deur zit. Is dat gelaagd of normaal glas. Ik zie niet graag iemand daar doorheen vallen.

Gr Dennis
 

GBMAS

 • #7
Dank jullie wel voor het meedenken! Er zijn geen kinderen in huis. Mochten die ooit komen, zal ik zeker naar de veiligheid kijken :)

Ik ga inderdaad aan de slag met een houten skelet en gipsplaten. Ik zal binnenkort laten weten of dit is gelukt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #8
Niet echt praktisch en zeker niet mooi: een deur open doen en dan meteen de eerste trede omhoog. Je hebt geen "halletje" tussen de trap en de deur.
 

GBMAS

 • #9
Ik weet dat er geen halletje zit. Voor mij wegen de voordelen zwaar genoeg.

Oja en @Dennis, die deur op de foto is een deur uit mijn halletje. Die had ik alleen even neergezet om te kijken of ik daar echt een deur wil. Er komt er een met kleine ruitjes.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #10
Ook door kleine ruitjes kun je vallen hoor: je strekt uit een reflex je armen naar voren om jezelf op te vangen bij struikelen en je gaat zo met beide handen / polsen / armen door de kleine ruitjes heen.
 

Poster

 • #11
Er kan simpel een deur voor gemaakt worden zoals al gezegd, en de ongelukken zullen wel mee vallen, alleen vanaf de trap sta je minimaal op de derde trede, en moet er dus flink gebukt worden, om bij de kruk te komen, of slotkast verhogen.
 

Emlichheimer

 • #12
GBMAS schreef:
Er komt er een met kleine ruitjes.
Hoe dan ook veiligheidsbeglazing toepassen, of je nou kinderen hebt of niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #13
Is het niet mogelijk boven een deur te plaatsen.
Wat voor een deur je ook maakt iets van glas is levensgevaarlijk.
De deur zou niet in een slot moeten vallen maar door een soort deurdranger gesloten moeten houden.
Dit type goedkoop en werkt zeer goed.
 

GBMAS

 • #14
Boven plaatsen is helaas niet mogelijk, daar is geen
ruimte voor.
En dat met die deurklink los ik inderdaad wel op qua hoogte. Ook dat vind ik nog acceptabel met het oog op de voordelen.

Ik had alleen inderdaad nog niet nagedacht over het scenario 'van de trap vallen' en dan door de ruit heengaan. Ik dacht dat jullie bedoelden gewoon vanaf beneden en daarom vond ik het eerst wat overdreven :)

Zou plexiglas misschien nog een optie kunnen zijn? Of is dat net zo scherp als het breekt? Anders zou ik een dichte deur moeten overwegen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #15
Plexiglas kan ook vlijmscherp zijn. Ik zou voor een dichte deur kiezen.
 

Poster

 • #16
@GBMAS

Richtlijnen ter info over glassoorten.

Letsel-veiligheids-glassoort

NEN 3569 (Veiligheidsbeglazing in gebouwen), geeft aan waar veiligheidsglas dient te worden toegepast. Algemeen kan gesteld worden dat bij beglazing gelijk of lager dan 85 cm.(vanaf vloerniveau) gehard glas of gelaagd veiligheidsglas bescherming tegen persoonlijk letsel biedt bij glasbreuk. Indien er doorvalrisico bij een niveauverschil van meer dan 100 cm. bestaat dient uitsluitend gelaagd veiligheidsglas toegepast te worden. Hierbij dient men rekening te houden met NEN 6702 (constructieve veiligheid). Kijk op NEN3569 voor meer gedetailleerde informatie of nog beter:


Google ook even op "veiligheidsglas met folie"
Is een wat goedkopere oplossing.


Of een dichte deur, met bovenlicht voorzien van veiligheids/folieglas. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #17
Ik denk dat TS wel genoeg adviezen over glas gekregen heeft, nu nog een mooie oplossing voor de vraag van hem. :wink:
 

Poster

 • #18
Off-topic maar:

Vreemd antwoordt, men geeft alle mogelijke oplossingen, en er zullen zeker nog volgen, maar OK,

Nu dan de mooie oplossing, en die is ?

TS kan er enkel maar beter van worden.
:wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #19
Het principe van de oplossing:

 

GBMAS

 • #20
Bedankt voor het reageren allemaal! @Jan, het is overigens 'haar' vraag ;)

Ik heb besloten om een dichte paneeldeur te nemen. Ik wil alleen de rechterwand naar voren halen. Ik ga het laminaat daar met een multitool wegzagen zodat er ruimte komt voor een houten skelet met gipsplaten. Ik wil de scharnieren bevestigen aan de linker wand (linksdraaiend dus?). Ik heb 6 centimeter voor de lichtschakelaar dus ik denk dat dit genoeg moet zijn. Ik wil de ruimte van het stoorbord (heet dat zo?) uitfrezen bij het kozijn, zodat ik die wand niet naar voren hoef te halen. De deur (4cm) valt dan nog vóór de eerste trede.

Boven de deur ga ik denk ik wel een ruitje maken. Om daar doorheen te vallen moet je wel heel knap zijn ;)

Ik heb het allemaal nog nooit gedaan, maar voor alles moet een eerste keer zijn.

Bedankt voor het meedenken! Als het klaar is zal ik nog wel een fotootje plaatsen. Tenminste, als het er een beetje uitziet :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu