Deur inkorten

Jussie

  • #1
Eer ik een nieuwe vloer kan plaatsen zal de woonkamer deur een stuk korter moeten. Kan ik dit met een decoupeerzaag doen? Heb een vrij vaste hand al zeg ik het zelf:).
 

Swblom

  • #2
Mijn eerste keus is om het met een cirkelzaag langs een parallelgeleider te doen. Ook is een en ander natuurlijk afhankelijk van het materiaal waar de deur van gemaakt is. Er van uitgaande dat het een binnendeur is zal het wel geen hardhout zijn.
Als het een boarddeur is moet je wel kijken dat je op de plek waar je gaat zagen nog ondersteuning hebt in de deur. Mocht dat niet zo zijn dan zul je ook nog met een vullat moeten werken.

Ik zou sowieso met een decoupeerzaag langs een geleidelat zagen, dus de vaste hand kan het probleem niet zijn.

Mijn ervaring is dat als ik met de decoupeerzaag dikke materialen zaag, hij soms niet volledig recht zaagt. Daar zou ik me meer zorgen over maken. Dus neem een breed zaagje dat voldoende stevig is zodat het niet gaat buigen.

Natuurlijk de gebruikelijke maatregelen tegen splinters nemen.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Heb het zelf met een schaafmachine gedaan, werkt perfect.
zou het niet uit de hand gaan zagen, elke millimeter ga je echr zien langs de vloer.

groeten b
 

Swblom

  • #4
Het gevaar met een schaafmachine is dat je het in laagjes moet doen. Als je zoals aangegeven een flink stuk weg moet halen, zullen dat dus een aantal laagjes zijn.
Als je in een van die laagjes een beetje scheef gaat is het erg lastig dat weer te corrigeren. Er is een kans dat dit bij elke laag juist erger wordt.

Daarom gebruik ik bij een kleine correctie een schaaf, bij een grote geef ik de voorkeur aan een cirkelzaag.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Als je de beschikking hebt over een cirkelzaagmachine, is dat de makkelijkste methode. Als geleider kan ook een lat gebruikt worden.

Bij alle andere methoden is het handig de zaaglijn rondom af te tekenen. Als de decoupeerzaag dan scheef zaagt, let erop dat dit de goede kant scheef op is. Anders vanaf de andere kant zagen. En dan bv. met een schaaf of bandschuurmachine weer recht maken. Met een handzaag kan ook, maar dat kost iets meer moeite.
 

Jussie

  • #6
Bedankt voor de reacties.

Cirkelzaag en schaafmachine heb ik niet voor handen dus de decoupeerzaag heeft mijn voorkeur. Zal wél even kijken of die dingen goedkoop te huren of aan te schaffen zijn, misschien valt het wel mee.

Als ik dus een decoupeerzaag gebruik raden jullie mij aan een lat als geleider te gebruiken. Wat houdt dat precies in? :)
 

Swblom

  • #7
Als je met een paar lijmtangen een (rechte!) lat op de deur klemt kun je de zijkant van de zool van de decoupeerzaag daar tegenaan laten glijden. Daarmee heb je een steun om zo recht mogelijk te zagen.

Het beste doe je dit eerst even op een proefstukje zodat je exact kunt bepalen waar die lat moet.
 

Jussie

  • #8
Ah zo, nu snap ik het. Dank u!

Lijmtangen heb ik in huis dus dat moet wel goed komen.
 
A

Anonymous

Gast
  • #9
Deur inkorten met decoupeerzaag heeft niet mijn voorkeur.
Maar met een nieuw zaagje erin en een vaste hand en geleider kan het lukken.
doe eventueel tape op de zaagsnede om splinteren te voorkomen.
suc6
 

Jussie

  • #10
Bedankt Piet,

Decouperen is vooralsnog de weg die ik ga bewandelen, met het toepassen van jullie adviezen moet het toch wat worden lijkt me.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #11
En vooral niet duwen en de zaag dus het werk laten doen.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #12
Met een decoupeerzaag langs een lat dat word niets. De zaag probeert altijd "onder" de lat te kruipen. :? Recht zagen met zo'n ding is overigens een utopie
Ik zou een nieuwe scherpe handzaag kopen, en uit de hand zagen.
Fluitje van een cent :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu