Deur egaal verven

JohnnyGui

  • #1
Hallo allemaal,

Ik probeer een vlakke binnendeur egaal af te lakken maar ik krijg telkens banen te zien na het drogen. Ik weet dat er veel video's zijn om dit te voorkomen maar ieder heeft een eigen methode.

Wat is volgens jullie de beste methode om een deur egaal te verven? Ik gebruik een sponsachtig rollertje.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Welke soort verf wordt er gebruikt, op waterbasis?
 

Robbie's

  • #3
Op dit forum staan verschillende meldingen over dit "probleem". Zelf liep ik tegen dit probleem aan bij aflakken van 10 binnendeuren. Ik gebruikte hoogglans watergedragen verf maar hoe snel ik ook verfde, ik zag altijd banen. Daarna gewerkt met zijdeglans verf en dit ging al veel beter. Bij matte verf ging het nog beter en zag ik helemaal geen banen meer.

Eerder ging ik de mis in door alkyd/terpentine lak te gebruiken voor witte deuren. De dag erna waren ze al geler geworden :cry:

Ik twijfel er niet aan dat de professionele schilder het wel lukt, mij lukte het niet met hoogglans en ben dik tevreden nu ik het met zijdeglans / mat heb gedaan.

Succes.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat is geen oplossing, maar een ander soort verf gebruiken. Het is bekend dat hoe meer glans een verf heeft, hoe meer oneffenheden je er in ziet.

Zorg dat je snel werkt, niet meer in oude banen rolt bij waterverf omdat deze snel aandrogen en niet met 1 x dopen een hele deur willen verven. De roller moet continue goed verzadigd zijn. Zo krijg je ook nog eens voldoende laagdikte.
 

JohnnyGui

  • #5
@BertPleizier

Dank voor de tip. Moet men na het schilderen niet de geverfde banen nog 1 keer omhoog uitstrijken?

@Rola
Ik gebruik lak op waterbasis ja
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat kun je doen, maar doe dat per baan of per 2-tal banen. Als je eerst de deur afmaakt en dan weer terug gaat naar het begin gaat het fout. Waterverf droogt binnen een paar minuten "aan", waardoor het niet meer vloeit. Ga je er dan nog met de kwast of roller over om het omhoog af te strijken dan haal je de verf zogezegd weer "open" en droogt het niet mooi meer op.
 

Sebastianvl

  • #7
Wat ik altijd doe is eerst de verf opzetten met de kwast en vervolgens na rollen.
Het is wel.belangrijk snel door te werken en het juist rolletje te gebruiken. Het rolletje in hele banen gebruiken.

Een anza vilt rolletje zal goed moeten zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Regis07

Robbie's

  • #8
Ik vind het knap als je verf eerst opzet met de kwast en daarna met de roller. Met terpentine verf zal mij dit denk ik ook wel lukken maar water gedragen verf droogt te snel op.

Het zal een kwestie van techniek zijn maar ik heb meerdere keren geprobeerd een binnendeur (opdek deur) met hoogglans (watergedragen verf) te verven maar zag altijd toch enigszins de banen bij een bepaalde licht inval.

Ben wel benieuwd of het lukt, ik ga het ook nog een keer proberen :-)
 

JohnnyGui

  • #9
@BertPleizier

Dat is goed om te weten, dank! Ik heb ook een ander probleem ontdekt. Bij het rollen wiebelt het uiteinde van de lakroller een beetje in de beugel waardoor er na het drogen een patroon ontstaat van plekken waar de uiteinde van de roller de deur wel raakt en andere plekken weer niet.
Ik heb verschillende lakrollers en beugels geprobeerd maar ze hebben allemaal hetzelfde probleem.

Hoe los ik dit op?
 

Sebastianvl

  • #10
Ik bedoelde ook niet de gehele deur in 1x opzetten met de kwast.
Per baan zet ik hem op met de kwast, dit zorgt voor een goede laag dikte, zodra ik die baan heb opgezet, rol ik hem van beneden naar boven na met een vilt rolletje. Niet te lang rollen.
Dit doe ik met de gehele deur en zorg ervoor dat er telkens een kleine overlapping is.

Het is wel zaak om door te werken ivm de droging van de verf. Plus verf van een A merk is ook belangrijk. Deze vloeien vaak mooier uit.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
JohnnyGui schreef:
@BertPleizier

Bij het rollen wiebelt het uiteinde van de lakroller een beetje in de beugel waardoor er na het drogen een patroon ontstaat van plekken waar de uiteinde van de roller de deur wel raakt en andere plekken weer niet.
Ik heb verschillende lakrollers en beugels geprobeerd maar ze hebben allemaal hetzelfde probleem.

Hoe los ik dit op?
Gebruik een goede kwaliteit roller en beugel en gebruik een dikke roller, niet zo’n dunne. En niet te hard op de roller duwen, dan komen er platte kanten aan.

Ik heb nog nooit gehad dat er zo veel speling / beweging in zat dat tijdens het rollen het rollertje los komt van het oppervlak.
 

JohnnyGui

  • #12
@BertPleizier

Ik gebruik een kleine viltroller maar daarvan kan in geen dikke vinden, die zijn altijd dun. Met een schuimroller kan ik totaal niet overweg wegens het eindeloze dilemma van luchtbellen weg proberen te rollen (ondanks niet te hard drukken en goede verzadiging) waardoor er aanzet plekken/banen ontstaan.

Als er ergens een kleine dikke viltroller te vinden is dan zou ik die meteen halen.
 

Fmrama

  • #13
Er is in de vakhandel ook watergedragen verf met een langere open tijd. Dan voorkom je waarschijnlijk de aanzetten/banen te zien zijn.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
@ JohnnyGui

Die luchtbellen trekken wel weg. Toen ik voor de eerste keer met watergedragen verf (lak) een binnenkozijn ging lakken schrok ik me dood. Het leek wel of er koolzuurhoudend water door de verf zat. En maar blijven rollen wat niks hielp. Gewoon netjes opzetten en een paar minuten geduld hebben bleek de oplossing. De belletjes trokken allemaal onzichtbaar weg.
 

JohnnyGui

  • #15
@BertPleizier

Oh ik had begrepen dat deze bellen alleen verdwijnen bij terpentine gedragen verf omdat deze langer nat blijft en de bellen dus uiteindelijk plat vloeien.
Heb ergens op dit forum een ervaring gelezen van iemand die door luchtbellen op watergedragen verf allemaal uitgedroogde kraters zag op het oppervlak.
 

Sebastianvl

  • #16
Wat bedoelen jullie met luchtbellen?
Ben zeer benieuwd wat jullie doem waardoor dit onstaat..

Ik heb het iig met watergedragen verf nog nooit meegemaakt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu