Desingradiator met lage aansluiting.

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik wil een oude plaatradiator vervangen voor een Jaga tempo. De aanvoer komt er zijwaard in. De Jaga krijgt een hoge (middels een extra stijg en daalbuis) radiatorkraan. De aansluitingen komen daardoor onderwaards gericht te liggen. Als het (bijgeleverde) H stuk geplaatst wordt en vervolgens de bochten om de zijwaardse aansluiting te realiseren ligt de aansluiting ondertussen zo'n 10 centimeter beneden de convector en ook beneden de zijwaards inkomende aanvoer. Vanwege plaatsen onder de vensterbank kan de radiator niet omhoog gebracht worden zodat de aanvoer afgebogen naar beneden (nagenoeg op de vloer) gelegd moet worden om deze aansluiting passend te krijgen (de leidingen kunnen niet door de betonnen vloer omlaag gebracht worden).
Als het H stuk er niet aangezet hoeft te worden is de hoogte meer acceptabel en de vraag is dus moet er een H stik tussen ?
P.s. de aanvoer is tweepijps boven aan en onder afvoer.
 
Ik nu ook.
Zoveel weet ik er niet van, er is mij gevraagd er een te vervangen. Hij is door de Nuon, verstrekt met alle benodigde info geleverd. Dus ging er vanuit dat het kon.
 
Mits je met een hoge aanvoertemperatuur stookt is een convector toepasbaar.

ga je een convector plaatsen icm een modulerende regeling of op een lage aanvoer stoken dan doet een convector zn werk niet,, deze heeft nl een groot temp verschil nodig tov de omgeving om een luchtcirculatie op gang te brengen.

het h-stuk [onderblok?] hoeft er niet persee tussen,,
een radiatorkraan en een retourventiel [inregelbaar heeft de voorkeur] kan prima.

onder de vensterbank?
niet ideaal,, de luchtstroom [kan] verstoord worden of zelfs geheel geblokkeerd en dan blijft de warmte in de mantel hangen en gaat het cv water net zo warm terug als dat het kwam.
zorg voor een goede circulatie dus.
 
Dit vreesde ik al, gezien de enkele gebogen pijp, die toch maar weinig water kan bevatten, met welliswaar een grote hoeveel warmteafgifteribben. Deze korte doorstroomsnelheid zal toch een continue stroom van heet water vereisen ?

Tot overmaat komt er inderdaad een modulerende ketel.

Het H stuk blijkt allerhand regeleenheden te bevatten met zelfs een regelbare brug tussen de aan- en afvoer.
Ik vroeg me al af of de doorstroom gezien de middelmatige watertemperatuur wel afgeknepen moet worden.

Hij zit overigens niet onder een vensterbank die de radiator (ik noem het ding dat er inhangt convector want daar lijkt ie op) van boven afdekt, het ging me om de hoogte.

Ja die Jaga die ik bedoel heeft die lage H2O maar misschien alleen met dat H stuk erin dan ?

Maar het hoofdprobleem is dat ik een zijaansluiting moet maken terwijl het ding berekend is op een vloer of muuraansluiting, dat wordt afgezien van het aansluitwerk dat er onder uitpiept, ook nog eens improviseren en vlechten van CV pijp in minder fraaie bochten. Als het H-stuk er tussenuit kan blijven heb ik wat ruimtewinst.

Niettemin ben ik blij met de reacties.
 
Een foto heb ik niet maar je kunt je twee dikwandige pijpen (af te knijpen naar 15), komende van links voorstellen circa 10 en 20 cm boven de vloer. Daarnaast moet dus een Jaga tempo geplaatst worden, waarvan de aansluitingen exact op de goede hoogte zitten en zelfs de goede kant heenwijzen. Echter op de bovenste aansluiting komt een bijgeleverde stijg en valpijp voor de radiatorknop (die gewenst is bovenaan te zitten). De eerdere zijaansuiting wijst nu ineens naar beneden. De tweede zij moet afgedopt en een aan de onderzijde gelegen geopend. Voor de beide naar beneden wijzende aansluitingen (die nu ook nog eens op een lijn komen te liggen) is een H stuk bijgeleverd bedoeld voor een onderaansluiting. Hieronder moet ik dus nog met twee bochten (oner een hoek van 45 graden) gaan werken om in de richting van de aanvoerbuis te komen.
Dat brengt het geheel aan aansluitstukken beneden het laagste punt van de radiator, die behalve over de vloer ook nog royaal in het zicht komt.

Ik begin het bizarre in te zien, deze radiator is voor een wand of vloer aansluiting gemaakt en eigenlijk verkeerd geleverd, maar kan inmiddels niet meer geruild. Ik overwoog zelfs nog de convector er omgekeerd in te hangen om ruimte te winnen.

Zonder H stuk win ik een tiental centimeters.
 
Zo`n ramp hoeft die modulerende ketel niet te zijn.
Je warmte afgifte van de convectoren nemen wel af naarmate de cv temperatuur afneemt maar dit geldt ook voor radiatoren.
Convectie ontstaat al bij de kleinste temperatuursverschil.

De doorstroom in de convector is wel hoog, dit komt dan ook door de dunne pijpen. Dit hoeft toch geen probleem te zijn?

Het enige voordeel wat dit zou kunnen hebben is dat de convector snel reageert op aanwarmen en afkoelen. De ketel hoeft minder liters water aan te warmen. Vergelijk het met twee gelijke pannen op het vuur. Half gevuld is het water sneller op temperatuur dan een volle pan met water.

De combinatie van radiatoren en convectoren kan maar het voordeel van de kleine waterinhoud (aanwarmsnelheid) zijn dan niet optimaal.
 
Idd, radiatoren blijven langer nagloeien. Bovendien lijkt me de mix van plaatradiatoren en een enkele convector verre van ideaal. De platen hebben minder navraag dus warmt de ketel niet direct of blijvend op voor de convector.

Maar goed ik heb geen keus wbt plaatsing, dus wachten we maar af wat het gaat doen. Er is één reactie (Ketelchrisje) H stuk niet nodig, dus ik ga er maar van uit (bij gebrek aan andere reacties) dat die er tussenuit kan blijven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan