Delonghi ESAM 4500 geeft lauwe en waterige koffie

Ormicus

  • #1
Beste Leden,

Deze week heb ik voor mijn verjaardag een Delonghi ESAM 4500 espressoapparaat gekregen.
Echter de machine geeft lauwe en slappe koffie.

Bij het aanzetten duurt het enige tijd voor de machine warm is. Als ik daarna op de knop druk voor een volle kop koffie dan worden de bonen netjes gemalen, komt er eventjes koffie uit en daarna verandert het straaltje in een soort spoelwater.
De volgende dingen heb ik al gecheckt: er zitten bonen in, die worden gemalen, het vlak waar de kopjes op worden warm gehouden word voldoende warm.
Daarnaast heb ik de machine deels uit elkaar gehaald en de module met filter erin schoongemaakt. De filter is nu weer schoon.

Ik denk dat het verwarmingselement stuk is, maar het probleem dat het apparaat maar eventjes koffie geeft begrijp ik niet.
Is het de investering waard om nieuwe onderdelen te kopen?
Hoe zou ik het probleem van de slappe koffie kunnen verhelpen?

Bij voorbaat dank!

ESAM4500.jpg
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Slappe kofiie >> espresso bonen gebruiken niet de normale er moet echt espresso op staan.
Koude koffie is element waarschijnlijk.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #3
" Het is mogelijk koffie met extralicht, licht, sterk of extrasterk aroma te zetten. Druk, om het gewenste aroma te selecteren, op de toets (fig.7): het gewenste aroma verschijnt op de display"

Staal de maalgraad goed? Fijner malen zorgt voor sterkere koffie.
" Om een langzamere koffieafgifte en een betere crème te verkrijgen, één klik linksom draaien (=koffiebonen fijner gemalen)."

Staat de temperatuur goed: te lage temperatuur zorgt voor slappe koffie.
" 16.4 Wijziging van de temperatuur van de koffie Om de temperatuur van de gezette koffie te wijzigen, als volgt te werk gaan: • Druk op de toets (het controlelampje van de toets licht op) en druk herhaaldelijk op de toets tot op de display de volgende melding wordt weergegeven: TEMPERATUUR Hoog • Druk op de toets tot op de display van het apparaat de gewenste temperatuur wordt weergegeven. • Druk op de toets om de gekozen temperatuur te bevestigen: • Druk op de toets om de programmeerfunctie te verlaten of op om andere parameters te wijzigen. "

 

Ormicus

  • #4
Bedankt voor de reacties!
Ik heb de instelling voor temperatuur al op de hoogste stand gezet.
In de bonenbak zit een stelschroef waarbij ik zowel de meest grove als de meest fijne instelling heb geprobeerd.
De koffiebonen waren al van de espresso variant.
Maar hij blijft hetzelfde probleem geven.
Een warmte element heb ik al gevonden, alleen die zijn redelijk aan de prijs. Als ik daarna nog meer moet vervangen dan kan ik misschien beter voor een andere machine kijken.
 

Lampje45

  • #5
Je hebt dus een 2e handsje voor je verjaardag gekregen?
Ga garantie claimen bij de gever.
 

Ormicus

  • #6
Nou zo hard wil ik niet van stapel lopen. Het was mijn eigen idee om een tweedehandsje te vragen. Wel de gever als tip gegeven dat wanneer de verkoper van Marktplaats zo vriendelijk is om langs te komen, eerst even te testen voor je iets betaalt.
Bedankt iedereen voor de tips en adviezen. Ik schat in dat het de investering van een nieuw warmte element niet waard is. Het apparaat is ondertussen netjes afgeleverd bij de milieustraat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu