Delen van de binnenmuur na-isoleren

Jasperdeklusser

  • #1
Ik heb in ons jaren 30 huis de spouwmuur van ~7 cm laten volspuiten met glaswol. Dit geeft een Rc waarde van ongeveer 2. Nu wil ik op een slaapkamer tegen buitenmuur een kastenwand maken en bedacht me dat ik er eventueel nog wel 5 cm isolatie achter kwijt zou kunnen omdat de isolatiewaarde op een deel van de muur verder omhoog te krikken. Ik dacht aan PIR, zodat de totale isolatiewaarde toch richting Rc=4 gaat. Er is sprake van een stuc-plafond die onder houten balken zit. Deze zal niet worden geïsoleerd, dus de balken kunnen tot aan de dragende muur 'vrij' ademen. Wel zal het plafond relatief koud zijn t.o.v. de muur.

Kan hier gesteld worden dat elke vierkante meter die ik extra kan isoleren aan de binnenkant mooi meegenomen is, of zien jullie grote kans op vochtproblemen of schuurvorming in de binnenmuur vanwege temperatuurverschillen?
 

MvanV

  • #2
Iedere cm is meegenomen, maar dit is de kosten niet waard.
Iedere cm isolatie laat maar 1/xde deel warmtedoor. Met twee houd je al het meeste binnen, meer isolatie vermindert het restverlies. Maar PIR is best duur, dus je terugverdientijd gaat duidelijk over de tien jaar of meer heen denk ik, terwijl die voor de spouwvulling slechts enkele jaren is.

PiR is duur maar dun, je kan dit voor een fractie van de kosten met piepschuimplaten doen, die hebben driekwart van de isolatiewaarde voor een derde van de kosten ofzo.
En de plek, slaapkamers worden minder verhit dan veel andere kamers en veel meer verlucht. Ook zal de kastenwand zelf een isolator worden, die zit vaak vol kleding/papieren/speelgoed.
Het warmteverlies door een kledingkast is sowieso al laag.

Wat wel veel bespaard en veel comfort toevoegt, maar bijna nooit gebeurd is de slaapkamer proberen te isoleren van de andere kamers. Als je in de vliering glaswol/steenwolplaten kan schuiven verhoog je de brandveiligheid en de geluidsoverdracht behoorlijk, en kan je makkelikler sochtends je raam een uur open zetten zonder dat je woonkamer zich rotstookt door het verlies via t plafond.

Ook met vloerisolatie kan je een flink oppervlak huis de neest cruciale eerste cm isolatie geven en relatief sneller besparen(zowel geld als co2).
 

Jasperdeklusser

  • #3
Bedankt MvanV!

Het financiële perspectief had ik inderdaad nog niet echt meegenomen. Ik dacht meer aan de centimeters die ik inlever, vandaar de keus voor PIR. Het houtwerk van de kast en de inhoud van de kast leveren inderdaad ook isolatie, dus wellicht dat ik de focus beter kan leggen op de andere delen van het huis. Genoeg stof voor nadenken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Inderdaad, die kast zorgt voor isolatie. Het deel muur achter de kast blijft kouder, de luchtvochtigheid blijft het zelfde. Dan kan je de situatie krijgen dat er op de muur schimmel ontstaat. Genoeg stof om over na te denken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu