Dekvloer tot 10 cm opvullen en waarmee?

Erwin 001

 • #1
Beste klussers,

Ik heb door een bouwbedrijf een casco aanbouw laten maken. Door de vele fouten in diverse (bouwkundige-) constructies heb ik besloten deze de laan uit te knikkeren. Hier gaat de vraag niet over maar zo is de situatie ontstaan.
Ik heb besloten de aanbouw verder zelf af te bouwen.

Ik ben blijven zitten met een betonnen vloer in de aanbouw die schuin afloopt naar de achtermuur tot wel 10 cm onder de bestaande dekvloer. Nou zou ik daar een hele dikke zandcementvloer in kunnen leggen maar ik vroeg me af of er niet een alternatief is om het werk makkelijker en sneller en met kortere droogtijd uit te voeren.

Kan ik er een laag steen in leggen van 5cm (vast in een cementpapje) en daarop de resterende 4-5 cm dekvloer leggen als gebruikelijk?

Ik dacht aan stoeptegels, die heb ik voldoende liggen en die hebben de dikte om vervolgens nog 4-5 cm zandcement te kunnen leggen.

Ik zou graag horen hoe jullie er over denken of dit verstandig is en ook alternatieve ideeën zijn altijd welkom.

groet,
erwin
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Gewoon in het1 keer op dikte maken, met de dekvloer, en niet gaan liggen prullen met tegels of stenen.
  In tijd zal het niets uitmaken, en beter is het om gewoon je oude puin af te voeren, en hier geen andere oplossing voor te verzinnen.
   

  Erwin 001

  • #3
  Ik woon aan de rand van het bos, waar de lucht veel vochtiger is. Daardoor is het in mijn huis ook flink vochtig. Ik heb nog geen verwarming omdat niet alle radiatoren hangen. Nu heb ik gehoord dat je per cm dekvloer 1 week droogtijd aan moet houden. Ik ga er vanuit dat er dan geen rekening is gehouden met een dergelijk vochtig huis. Dat zou betekenen dat ik tot 2013 in ieder geval nog geen vloer kan leggen, maar waarschijnlijk nog wel wat langer.

  @peter: bedankt voor je meedenken maar ik mis een motivatie waarom ik die stenen er niet in zou kunnen leggen.

  Dit was vanuit mijn denken een reden om het wel te overwegen.
  Als ik een laag tegels van 5 cm in een cementpapje leg dan is dat binnen een paar dagen droog. De resterende 5 cm zou dan een kortere droogtijd hebben. De stoeptegels zijn van beton gemaakt en in principe dus van het zelfde materiaal als de draagvloer waar ze op komen te liggen. Vanwege uitzettingen en een goede verbinding zou ik ze niet strak tegen elkaar leggen maar met een cm ertussen waar cement tussen komt.
  Het gaat om een aanbouw van 3x6 m x 10 cm. Daar gaat 1800 liter zandcement in. Met het nodige vocht. Als ik dat kan halveren zou dat dan niet uit moeten maken?
   

  Ralph

  • #4
  Het is niet aan te raden omdat er spanningsverschillen in de verschillende materialen zitten. Dat zou je vloer doen scheuren.
  Daarnaast het extra gewicht van beton tegels is meer als hetzelfde volume aan estrich.
  Smijt gewoon dat gat vol met estrich zoals Peter al aangaf, dat is de kortste klap. Met 10 cm is aanbranden zinloos want die dikte levert zoveel spanningsverschil op dat het toch los van de betonvloer gaat liggen, dus dat water scheelt al een weekje drogen.
   

  Bouwknots

  • #5
  Alternatieve ideeën zijn welkom zeg je.

  Is schuimbeton een idee? Tik het eens in bij Google en bel eens zo'n fabrikant/leverancier voor de mogelijkheden.
  Kan het altijd en overal?
  Moet er dan nog een dekvloer op?
  Droogtijd?

  Het is niet echt een nieuw product maar voor mij wel, nooit mee gewerkt!
   

  Pirke

  • #6
  Is het bouwbedrijf toevallig niet uitgegaan van vloerverwarming en een tegel als vloer ?
  Want dan is een 8 cm minimaal nog niet zo gek. Zeker niet met dikke tegels.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Erwin 001 schreef:
  Ik ben blijven zitten met een betonnen vloer in de aanbouw die schuin afloopt naar de achtermuur tot wel 10 cm onder de bestaande dekvloer
   

  Erwin 001

  • #8
  @pirke: zoals jan al opmerkte was dit geen opzet. Die kerel wist totaal niet waar hij mee bezig was. Ik heb hem er ook uitgeknikkerd.

  @bouwknots: Bedankt voor je meedenken maar voordat ik zoiets uitgezocht heb denk ik ook wel een weekje of wat verder te zijn en mocht het niet geschikt zijn dan snij ik mezelf in de vingers omdat er dan alsnog later iets anders moet komen. Toch bedankt.

  @ralph: Bedankt, ik was er inmiddels ook achter gekomen. De persoon die mij informeerde wees me nog op vocht dat zich in de scheuren zou kunnen ophopen tussen de tegels. Ik heb besloten dat er geen tegels inkomen.

  Ik heb iemand gevonden die het incl. materiaal voor 400 euro wil doen met zandcement. (mag ik dat zeggen?) Dat overweeg ik nu omdat ik niet gemakkelijk 1,5 kuub zand zelf kan halen en mengen. Dus ik zou anders toch transport, kosten zand en cement en een mengmolen moeten huren.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
  Mooi toch, is het probleem opgelost. :wink:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu