Dekvloer in 2 etappes

TCW82

  • #1
Hallo, we zijn hier een badkamertje aan het verbouwen, alles is er uit (incl. bestaande dekvloer). Er komt strakt een vloerverwarming in op netten gebonden. De hoogte van de dekvloer wordt in het "droge" deel van de badkamer ca. 65mm en dan in het "natte" deel een afschot richting het draingootje dat op ca. 55mm komt.

De vraag is in het kort: hoe om te gaan met de diepte van de vloerverwarmingsnetten, leg ik ze "op de bodem" of leg ik ze "net onder het oppervlak".
hieronder wat langer uiteengegzet.

Wat ik me nu afvraag is het volgende: Als we de huidige betonnenvloer (de betonlaag op een breedplaat) voorzien van de vvw netten (waterleiding gebonden op netten) betekend dat deze netten ca. 40 mm diep komen te liggen (opbouw hoogte ca. 20 mm leek me redelijk) en dat ze dus ook 40 mm zandcement moeten "opwarmen". Mogelijk werkt dat juist positief, immers de massa blijft lang warm en als je doucht gaat (bij ons) de CV niet aan.

Aan de andere kant lijkt het me zonde om al die massa warm te maken en te houden. Met dat in mijn achterhoofd dacht ik, kan ik de dekvloer niet in 2 etappes aanleggen, eerst een laagje van 2 cm om een mooi vlak bedje te maken voor de netten, waardoor deze netten dus hoger komen te liggen in de vloer en dat daarmee de warmte sneller bij het oppervlakte is.
Of, zijn er hier ervaringsdeskundige die me uit de droom kunnen helpen en of het 2 etappe systeem onderbouwd kunnen afraden, of misschien het diepliggen juist kunnen onderbouwen als voordelig?
Mogelijk is er nog een alternatief, en dat is het nettenwerk op "blokjes" plaatsen.... maar dat vind ik wel heel avontuurlijk....
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Daar bereik je mee dat zeer waarschijnlijk laag 2 niet hecht aan laag 1.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Voor de warmte maakt het bar weinig uit hoe je het opbouw
als er geen isolatie tussen de laag met vloerverwarming en de constructieve vloer zal je altijd de hele klont beton moeten warm stoken voordat de badkamer warmer wordt.
 

TCW82

  • #4
Ah, dat is wel een goede tip. :prima: Een isolatie laag, dat zou de keuze van netten veranderen naar noppenplaat met isolatie laag of losse laag isolatie onder de netten, wat is daar allemaal gangbaar in?

De warmtegeleiding is naar boven en beneden gelijk, dan gaat vloer toch eerder stralen als de warmtebron dichterbij dat oppervlak ligt?
 

TCW82

  • #5
@Rola waarom zouden die niet hechten, ik ga er wel vanuit dat je moet primeren en misschien zelfs de eerste laag wat opruwen(tijdens het aanbrengen wat ruwheid aanbrengen met een hark)?
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
De warmte verspreid zich veel makkelijker via direct contact dan door straling.

maar als je het net hoger wilt hebben zet je er gewoon wat afstandhouders/ onder daarvoor hoeft je niet in 2 gangen te werken
 
  • Like
Waarderingen: TCW82
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu