Dekking cement dekvloer. Vloer verwarming 16mm op netten

H de vries

 • #1
Beste,

Wij hebben onlangs een huis gekocht. Hier komt vloer verwarming in. In de eerste instantie was het de bedoeling om in te freezen op bestaande cementdekvloer. Echter lag deze los. Dus deze hebben wij eruit gehaald.

Er komen 16mm buizen op netten ( gaas) met mazen van 15x15cm. De vloer verwarming gaat dienen als hoofd verwarming.

Dan willen we de cement dekvloer over de leidingen leggen. Maar nou is de vraag hoeveel dekking hebben we nodig boven op de leidingen. En wordt dit dan gezien als zwevende of hechtende vloer? Ps. Qua isolatie wordt de kruipruimte geisoleerd

Mvg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ronnie1971

  • #2
  Volgens mij is het als hoofdverwarming aan te raden om de slangen 10cm tussen ruimte te geven.
  Meestal gaat er een dekvloer van 6cm op.
   

  H de vries

  • #3
  Die 6 cm ben ik vaker tegen gekomen maar dit wordt vaak gedaan als er isolatie materiaal tussen de dragende vloer en cement dekvloer komt ( zwevende vloer) wij laten de kruipruimte dicht purren voor isolatie. En willen de vloerverwarming op "netten" knopen boven op de dragende vloer en dan de zandcement dekvloer er overheen. Maar we weten niet of 4.5 cm genoeg dekking is ( boven op de leidingen)
   

  Marcn88

  • #4
  4,5 cm dekking op de leiding is normaal gesproken voldoende, neem alleen geen netten 15 15 maar 10 10 en leg de vvw hoh 10 cm ipv 15cm
   

  H de vries

  • #5
  Het plan was om bij de ramen en openslaande deuren langs. 7.5cm tussen de leidingen te leggen en de rest zon 15cm omdat er meer warmte verlies is bij de ramen en deuren. Maar dat valt nog te herzien.

  Het belangrijkste is of er dekking genoeg hebben. Komende week meten we alles op met een laser. En kijken wat voor dekking we op het laagste punt hebben als we 6 cm aanhouden (gemeten bij de voordeur). Als we dan minimaal 4.5 cm dekking op de leidingen hebben willen we de leidingen gaan leggen.
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #6
  Bij montage op draadstaalnetten van 16 mm verwarmingsbuis, deze voor hoofdverwarming laten leggen op 10 cm hart op hart afstand en niet op 15 cm.
  Er gaat dan iets meer buis in, maar u krijgt dan wel een gelijkmatig verwarmde vloer, die ook toekomstgericht is.
  Bij lage temperatuurverwarming, zoals een warmtepomp, zullen de buizen sowieso 16 mm minimaal bij een h.o.h. afstand van 10 cm moeten liggen.
  H.o.h 7,5 cm is wordt erg lastig in de bochten, omdat je een buis van 16 mm in de praktijk niet zo scherp kan buigen.

  ONDER de draadstaalmatten een scheidingslaag van ca 3 mm dikte (isolatiefolie is voldoende) laten aanbrengen als scheiding tussen de ruwe betonvloer en de nadien aan te brengen dekvloer. Ook randisolatie laten aanbrengen. De dekvloer, met daarin de vloerverwarming is dan "zwevend" verlegd van ondervloer en wanden.
  Leg je de dekvloer zonder onder de draadstaalnetten een scheidingslaag (3 mm reflectiefolie) aan te brengen, dan loop je de grote kans om nadien krimpscheuren te krijgen, omdat de dekvloer en de ruwe betonvloer ongelijkmatig uitzetten en krimpen.

  De dekvloer in totaal 5 à 6 cm, dus dan heb je boven de buizen nog ca 3,5 cm over. Meer moet je niet willen, want dan duurt het zeer lang voordat alles is opgewarmd
   

  H de vries

  • #7
  Besten allen bedankt voor de reacties.

  Het plan is lichtelijk veranderd.

  We hebben alles opgemeten en op sommige stukken is er vanaf de draagvloer maar 5 cm dekking mogelijk.

  We willen het volgende gaan uitvoeren.
  - kruipruimte wordt morgen geisoleerd (pur op water basis)
  - aluminium folie ( infrarood weerkaatsing)
  - draadstaalnetten om de vloerverwaring op te knoppen h.o.h 10cm
  In plaats van zandcement dekvloer hebben we gekozen voor anhydriet met c30 mortel. Dit is aanzienlijk sterker dan zandcement. En heeft dus ook minder dekking nodig. Ook heeft het betere warmte geleiding/afgifte.

  De plek waar we minder als 5 cm dekking hebben zullen we proberen wat aftevlakken( slechte afwerking van de broodje leg vloer geweest).
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu