Dekcementvloer behandelen?

Gijsbert123

 • #1
Beste lezer,

In een nieuwbouwwoning ligt een dekcementvloer van +/- 6cm. Hieronder liggen _niet_ gegalvaniseerde staalmatten waarop vloerverwarming is bevestigd. De kans op roestvorming is dus aanwezig. Nu wil ik graag een zachte natuursteen (travertin) gaan plaatsen, maar als er roestvorming optreedt komt dit uiteindelijk ook in de natuursteen terecht.

Weet iemand of ik de dekcementvloer kan voorbehandelen/impregneren tegen roest? Er zou toch een chmemisch goedje te koop moeten zijn, maar ik krijg het antwoord op mijn vraag niet gevonden.

Met vriendelijke groet,

Gijsbert
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertPleizier

  • #2
  Als de dekvloer goed is gelegd kunnen de gaasmatten niet gaan roesten, omdat er geen lucht bij kan komen. De matten zijn geheel omsloten door de cementdekvloer.

  In iedere fundering zit roestig ijzer (betonijzer). Dit wordt in de bekisting gelegd en hier wordt later beton in gestort. Dit ijzer gaat toch ook niet roesten? Als dit wel het geval zou zijn zou iedere fundering te maken krijgen met betonrot (ijzer in het beton dat gaat roesten door onvoldoende betondekking. Hierdoor drukt de roest het omringende beton kapot).
   

  Gijsbert123

  • #3
  Beste Bertpleizier,

  Dank voor je reactie. Het klinkt inderdaad heel logisch wat je schrijft. De informatie die ik krijg is heel tegenstrijdig.

  De een is het met je eens, maar bijvoorbeeld Jan Groen Tegels (niet de kleinste) geeft mij aan dat ik bij Travertin echt gegalvaniseerde netten moet gebruiken.

  Ik zoek vrolijk nog verder naar informatie.

  Gijsbert
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  Het verhaal van gegalvaniseerde onder een natuursteen tegel klopt wel.
  Maar dat is alleen als de natuursteen rechtstreeks in de verse natte afwerkvloer wordt gelegd.

  Als de cementdekvloer al hard en droog is het doorslaan van roest in de tegel niet meer van toepassing als de tegels gelijmd worden.
  Zet dan eerst met de vlakke kant van lijmspaan eenlaag lijm op de vloer zodat die goed verdicht is met de lijm.
  Daarna met de getande kant van de spaan de lijm uitkammen en de tegel er in leggen.
  Smeer ook eerst de tegel aan de onderkant in met een laagje lijm, zo worden de strepen van de lijmrillen niet zichtbaar bij het drogen van de lijm in de travertin tegel.

  Gebruik ook een witte poederlijm voor het lijmen van deze natuursteen.
   

  Gijsbert123

  • #5
  Hoi Peter,

  Dank voor je reactie. Wat jij schrijft heb ik al vaker gehoord, dus ik ga er maar van uit dat het wel mee zal gaan vallen met doorslaan van roest. Ik ben in ieder geval redelijk gerustgesteld. Is er, voor zover jij weet, geen chemisch goedje op de markt beschikbaar waarmee je een dekcementvloer eventueel en voor alle zekerheid nog kunt behandelen tegen roestdoorslag?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Je zou de vloer voor kunnen strijken, met een waterdichte tegel voorstrijk.
  Die verkopen ze bij de professionele bouwmaterialen handel.

  Maar als je de tegellijm aanbrengt zoals ik al beschreef, dan heb je al een goede tussenlaag tussen tegel en ondervloer.

  Maar het zal echt niet door roesten op een droge cement dekvloer als de tegels verlijmd worden.
  Ik heb dat tenminste nog nooit meegemaakt of tegen gekomen.

  Wel als de natuursteen tegels direct in de specie gelegd waren.
  Dan kan zelfs een roestige spijker, of een sigaretten peuk voor problemen zorgen.
  Dat komt omdat tijdens het droging proces het vocht naar boven wordt getransporteerd, en zo alle vervuiling mee neemt in de zachte natuursteen tegel.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu