Definitief dichtmaken kunststof koekoek / kelderlicht / kelderraam in betonwand

Frank-W

  • #1
Hallo,

In onze woning welke in 2021 is gebouwd hebben we in een kelderruimte een koekoek die we dicht willen maken. Deze heeft achteraf geen functie en zit op een onhandige plek.
Het betreft een beton gestorte kelderwand van ongeveer 45 cm dik. Hierin is een kunststof koekoek ingestort. Daarvan heb ik de kunststof bekisting al weggekapt waarmee je op beton land. Het kunststof kozijn en dubbelglas raam heb ik nog in tact gelaten. Koekoek bevindt zich op plek onder grote carport en er komt vrijwel geen regenwater of sneeuw op die plek. Hooguit beetje water als we de bestrating eens schoonmaken of een auto wassen.
Ik wilde het raam laten zitten, daartegen aan binnenzijde een styrofoam plaat zetten met pur afdichten en de rest tot aan binnenwand dichtmetselen. Aan de buitenzijde wilde ik een watervaste plaat tegen kozijn lijmen, daarop ook isolatie plaat kleven en de kuip van de koekoek op zijn plek laten en volstorten met zand.
Eerste vraag is of dit een juiste aanpak is en welke plaat ik kan gebruiken aan buitenzijde welke sterk genoeg is en ook watervast. Hij zit immers toch onder de grond in het zand.
Of moet ik alles, incl kozijn en raam eruit halen en gat dichtstorten?

Graag hoor ik of eerste idee zou kan worden uitgevoerd en welke plaat ik beste kan gebruiken. Nogmaals, de plek van de koekoek is echt behoorlijk droog.

Alvast bedankt!!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Nu de waterdichte bak aan de buitenkant weg is, moet je de wand waterdicht maken. Een kozijn is dit namelijk niet. Als je het kozijn per se wilt laten zitten, doe er dan bijvoorbeeld (harde) isolatie tegenaan en plak het af met bitumen. Ruim over het beton eromheen.
 

Frank-W

  • #3
Hoi IJkenhout, er is aan de buitenkant niets veranderd. Eigenlijk heb ik alleen iets nodig om buiten de druk tegen het raam te weerhouden zodat dit niet breekt. Situatie is wellicht ook eenvoudiger dan ik heb proberen uit te leggen. Koekoek is ver onder carport en alleen in extreem geval zou er veel vocht bij raam kunnen komen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Carport of niet, de bodem is vochtig, dus je moet de keldermuur op die plaats net zo waterdicht maken als de rest van de kelder. Je zou ook nog condensvocht tussen de platen kunnen krijgen met een hoop nattigheid tot gevolg, wellicht juist in de zomer.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Frank-W

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Frank-W schreef:
Hierin is een kunststof koekoek ingestort. Daarvan heb ik de kunststof bekisting al weggekapt
Hier mag je dan nog meer uitleg over geven. Hoe was dit waterdicht?
 

Frank-W

  • #6
Wanneer is iets waterdicht?! Denk dat Edwinn de juiste reactie geeft. Als ik op de plek van de koekoek eenzijdig ga dichtmaken met zand en aan de binnenzijde is de kelderruimte kan zich op die plek condens gaan ophopen, dus op het raam dat ik heb laten zitten. Kan dus beste het gat toch dichtstorten, buitenzijde inderdaad met bitumen insmeren en isolatie er tegenop.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik zou het ook met bitumen sealen. Kunststof koekoek is vrij gebruikelijk sinds begin jaren 90 al. Ik heb er zelf ook 2. Waterdicht gemonteerd en de onderkant heeft vaak een gat met grind er onder van waaruit regenwater in de bodem kan infiltreren (zit soms al te diep om op de HWA aan te sluiten).
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Ik ga altijd uit van het principe dat tijdens een bouw er vrijwel nooit iets voor de sier gemaakt wordt (of je moet er veel geld voor over hebben) maar altijd omdat het nodig is om een bepaalde reden.

Meestal wordt een koekoek geplaatst om de nodige ventilatie en licht te verkrijgen.
Deze dicht maken heeft als gevolg dat de ventilatie niet meer mogelijk is en meestal moet dit dus op een andere manier weer herstelt worden om geen vochtproblemen te krijgen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #9
Zit er nog ergens een koekoek of ventilatie? Met dit soort kelders krijg je zelden vochtproblemen. Als je wel een beetje condens hebt (vaak in de zomer een beetje op de vloer, dat is dan het koudste deel) is het meestal eenvoudig op te lossen met een te programmeren luchtontvochtiger.
Is de kelder trouwens aan de buitenkant geisoleerd? (45 cm beton lijkt me onwaarschijnlijk dik).
 

Frank-W

  • #10
Edwinnn, zou ik niet om eea waterdicht te maken het raam kunnen laten zitten en daaroverheen met bitumen gaan? Ik heb er eigenlijk niet veel zin om het raam en kozijn eruit te slopen. Wat voor soort plaat zou ik aan de buitenzijde kunnen gebruiken om druk van zand in kuip tegen te houden en die ook vochtbestendig is?
 

Frank-W

  • #11
1680248324949.png


Kelderwand is iets dikker dan diepte van kast van koekoek en die is zelf al bijna 40cm diep. Nu ik deze foto zie hadden ze hem er beter niet ingezet ;-) Dit betreft de technische ruimte (met serverkast, warmtepomp en opslag) en heeft straks wel nog ventilatie naar buiten via ronde pijp door wand.
Eea is zeker geisoleerd.
Eerst met laag bitumen tegen vocht en daarna met isolatie schuim.
1680248580428.png
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #12
Hoeveel ruimte is er? Ik zou zoals @IJkenhout aangeeft een harde isolatieplaat kiezen. Met de xps (?) wordt het dan een geisoleerd geheel, het wordt alleen niet helemaal dampdicht want de dampdichte laag zit verder naar binnen (de bitumen tegen het beton). Er zal wel een kunststof kozijn zitten?
Condensproblemen binnen ga je gezien de isolatie niet snel krijgen. Ventilatie via de wand kan (bij mij is dat bijv met een buis 125mm en een buisventilator). Er moet wel ergens verse lucht vandaan komen.....

Optimaal is het niet. De beste oplossing ivm vocht en koudebruggen blijft dichtstorten (en dan sealen met bitumen en isolatie buiten aanbrengen), zodat je alles naadloos kunt laten aansluiten.....
 
Laatst bewerkt:
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
8
Gerelateerde onderwerpen
Afvoer in koekoek dichtmaken

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu