Deel deurpost verrot

Moniqueee

 • #1
Van onze badkamerdeur is de onderkant van de deurpost verrot.

Hoe kan ik dit het beste oplossen? Ik zelf zat eerst te denken aan opvullen met houtrot vuller, maar aangezien het gat wat onstaan is door al het rotte hout weg te halen ongeveer 25 centimer hoog is, dacht ik zelf aan de onderkant van de deurpost weg te zagen en dat deel te vervangen.

Is dit de beste oplossing? Zijn er tips over hoe ik dit het beste op kan lossen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  De beste manier is inderdaad wegzagen wat verrot is, de resterende delen behandelen met houtrotstop (een vloeistof), en een nieuw stuk "inlijmen" met houtrotvuller als lijm.

  Wacht ook op een eventuele reactie van Amdusias, die weet er veel meer van!
   

  H@ns

  • #3
  Misschien ook eens kijken wat de oorzaak is! Hout binnenshuis hoort niet te rotten. Hout rot pas bij een combinatie van vocht en een relatief hoge temperatuur. Dat woordje vocht en het feit dat het om een deurkozijn van de badkamer gaat doet bij mij een alarmbel afgaan...
   

  Moniqueee

  • #4
  Het feit dat de deurkozijn onderin is gaan rotten, verbaast mezelf eerlijk gezegt niet heel erg, maar ik ben een leek op dit gebied. Het betreft een badkamer met een slechte afzuiging.

  De douchecel zit naast het deurkozijn en telkens met douchen (ondanks het douchegordijn) ligt er een plasje water bij het deurkozijn. En eerlijk gezegd wordt dat niet altijd even consequent drooggemaakt.

  Ik zat daarom ook zelf te denken dat als het deurkozijn probleem opgelost is, er een kit langs te spuiten, zodat het vocht niet via de naden op de grond het hout in kan.
   

  Amdusias

  • #5
  Het probleem van houtrot is, dat het een ziekte is, de kleinste beetje rot, of vocht, en het hele feest gaat gewoon door... het komt wel iets precieser, dan alleen een kitje langs de naad leggen.

  Het is idd het beste om deel vervanging te doen, hoeft niet te moeilijk te zijn.

  Je neem gewoon een zaag en zaagt zo'n 10 cm boven het rotte deel weg. En zaag desnoods de gehele onderkant van je stijl of dorpel weg, in plaats van alleen het stukje dat rot is. Zorg er in elk geval voor dat je gezond droog hout over houdt.

  Daarna moet je een replica maken van je stijl of dorpel. Met een beetje mazzel is het dezelfde profilering van je kozijn hout te koop in de bouwmarkt. Anders zelf samen stellen, of laten maken door iemand die handig is.

  Als je dit alles netjes gemaakt hebt, en het past weer netjes in de open gat, dan kun je in dit geval, omdat je binnen bent, hem met bruislijm er wel in lijmen (constructielijm). Voor buiten heb je iets andere regels om aan te houden. Als je alles goed vast hebt zitten, plamuur dan de aanheling van oud/nieuw netjes aan.

  Daarna schuren, en zeker als je nog blank hout hebt, 4 verflagen dik opschilderen. Anders verf hem voordat je hem plaatst al 2 of 3 keer en de onderkant (kopse kant) van je hout, behalve hetgeen waar de lijm komt, laat dit hout kaal.

  Daarna je kozijn nog helemaal afschilderen, en afkitten. Zo zou alles weer goed moeten komen.. Maar denk er niet te lichtjes over... houtrot gaat 9 van de 10 keer gewoon door. :wink:
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu