De blijkbaar eeuwige vraag: welke dikte bluchting is genoeg? :-)

FonsDeBouwer

  • #1
Hey guys!

Heb het plannetje even snel uitgetekend.
In een Dyka gids las ik om dezelfde dikte aan te houden als de standleiding omdat overgaan in een kleinere buis meer "luchtweerstand" zou geven.

(Gaat hier om de oranje deel op de foto, voor beluchting van meeste van sanitair en toiletten)

Hier zijn veel mensen met ervaring. Zouden jullie praktisch echt een sleuf van 90cm tot helemaal boven trekken? Of zou 50mm hier meer dan genoeg zijn om gewoon een beetje lucht toe te voegen?

Afvoerplan.png
Afvoerplan.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Vande week ook een vraag over en geen voorstander van 90 liever 110.
Had een artikel van een riolering fabrikant geplaatst en die geeft dat ook aan en ook de beluchting ik citeer:
Maar...
Let op: als een standleiding met een diameter van 90 mm is gekozen, dan moet de beluchtingsleiding naar het dak eveneens uitgevoerd worden in een diameter van 90 mm
hier lees je het gehele site klik hier op
 
  • Like
Waarderingen: FonsDeBouwer

FonsDeBouwer

  • #3
Interessant Henk, bedankt!

En is het ok om deze leidingen zoals getekend samen te voegen? Of kan dit een risico geven op strontgeur aan de sanitaire kant?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Die stand leiding 110 maken en minimaal 75 door trekken naar dak.
1673696269678.png

Wat is de reden voor deze gele aan passing van je rioleringen?
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: FonsDeBouwer

FonsDeBouwer

  • #5
Ok!
Geen aanpassing, nieuwbouw. En Geel is gewoon het deel dat puur voor beluchting dient.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
En ik lees "sleuf". Dat is een slecht idee. Beter maak je een koof waarin je de standleidingen verwerkt.
 
  • Like
Waarderingen: FonsDeBouwer

FonsDeBouwer

  • #7
Spijtig genoeg geen optie. Architect heeft de 110mm buizen in de betonplaat laten uitkomen in de muren :-)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Dan terugsturen naar de architect. 110 mm is dikker dan een steen. Dus of je verliest draagkracht, of je hebt een koudebrug omdat de isolatie moet wijken.
 

ADDave

  • #9
Henk253 schreef:
Die stand leiding 110 maken en minimaal 75 door trekken naar dak.
De ontspanningsleiding moet minimaal 75mm zijn en minimaal dezelfde maat van standleiding indien deze groter is dan 75mm. Vaak wordt meteen de aanname gedaan dat 75mm in alle gevallen voldoende is. Dit is een veel voorkomend misverstand.

Als de standleiding al 90 of 110mm is moet de beluchting dat dus ook zijn.
 
  • Informatief
Waarderingen: Henk253

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Dan zijn heel veel bestaande huizen met 110 standleidingen en 75 en 50 ontspanning verkeerd.
Vele aan passingen worden steeds ingevoerd ivm nieuwbouw.
Soms is het ook heel verwarrend vroeger ging je met een Dn 150 over in zink 130 door het dak zelfde ook met asbestcement pijp door het dak.
Maar op zeker moment gingen ze verkleinen naar 50 door het dak bij eengezinswoningen.
Ze leren er ook van dat het oude ook beter is.
1673720741723.png
 

Dimkal

  • #11
Vroeger spoelde een toilet door met 12 liter of meer en tegenwoordig is dat 6 liter. Daarom zijn de dimensioneringen ook aangepast. Bij overdimensionering spoelt het water te snel weg en heb je te veel spoelingen nodig voordat je boodschap bij het gemeenteriool uitkomt. Vandaar is 90mm de norm voor closets geworden.
 
  • Like
Waarderingen: Charel en robdeb

Charel

  • #12
Hierop voortbordurend:
Ik heb vaak de indruk dat allerhande aanbevelingen over diameters van afvoerleidingen en beluchtingsleidingen nog stammen uit de tijd dat men met water verspillende spoelbakken te maken had en dat men ook niet dacht aan het gelijktijdigheidsprincipe. Met andere woorden dat men er geen rekening mee hield dat de kans dat twee toestellen, laat staan twee wc's, exact op hetzelfde moment zouden doorspoelen uiterst klein en praktisch onbestaande is.
Bij 10 wc's bijvoorbeeld zal het niet één keer keer voorkomen dat men op exact hetzelfde moment op de doorspoelknop duwt en dus hoeft de afvoerleiding voor 10 wc's niet groter te zijn dan voor 1 wc.
Hetzelfde geldt uiteraard ook voor de verzameling aan andere toestellen die samen in één leiding komen.
Vandaar dat niet alleen de de aanbevelingen voor afvoerleidingen maar ook voor de beluchtingsleiding zwaar overdreven zijn, getuige de vele probleemloze ervaringen met installaties die belucht worden met een buis van 50 of 40 mm.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
Waarschijnlijk is 50 genoeg als ontluchting, bijna zeker dat 70 genoeg is, maar Wavin kan dat niet zeggen, want dan kloppen ze daar aan als het een keer niet genoeg is..
Wat de nen erover zegt zou ik niet weten, kan het ook niet vinden.
 

Dimkal

  • #14
Charel schreef:
Vandaar dat niet alleen de de aanbevelingen voor afvoerleidingen maar ook voor de beluchtingsleiding zwaar overdreven zijn, getuige de vele probleemloze ervaringen met installaties die belucht worden met een buis van 50 of 40 mm.
De NTR3216 wordt regelmatig aangepast, deze normen worden echt niet onder genot van een krat bier bedacht. Aan de basis van deze normen hangen allerlei tests en berekeningen en er wordt gekeken naar de praktijk. De ontspanningsleiding is er ook voor de ontspanning van het gemeenteriool. Daarnaast voor de beeldvorming, 1ltr water verplaatst 30ltr lucht. De problemen die hier gemeld worden zijn vaak allemaal gerelateerd aan beluchtingsproblemen. Bij het plannen van een afvoerinstallatie is het daarom belangrijker om na te denken over vrije luchtstromen in plaats van in waterstromingen. En als je toch in de gelegenheid bent om een goede installatie te maken waarom zou je dan concessies doen aan je ontspanningsleiding.
 
  • Like
Waarderingen: ADDave

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #15
Hebben we hier op het forum ooit een probleem gehad met een 50 of 70 mm ontspanningsleiding die verder correct was aangesloten?
Dezelfde normen worden gebruikt bij een huis met 1 toilet als bij een gebouw met 20 toiletten.
Als je het over concessies hebt, neem je aan dat groter beter is. Groter is ook een groter gat in de isolatieschild van je huis. Daarnaast is het duurder om aan te leggen en is er een grotere koof nodig, wat ruimte kost.
Daarnaast weten we de norm nog steeds niet, want volgens mij hebben we alleen nog informatie van fabrikanten die voor details naar de nen verwijzen.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Dimkal schreef:
deze normen worden echt niet onder genot van een krat bier bedacht. Aan de basis van deze normen hangen allerlei tests en berekeningen en er wordt gekeken naar de praktijk.
Hier moest ik even lachen... Ik heb zelf in diverse normcommissies gezeten. Iedereen die wil kan hierin een plek bemachtigen. Mits je maar betaalt aan de NEN. Leveranciers/producenten hebben hier geld voor over, en nemen hierin zelf plek, of via brancheverenigingen. Onderzoeksinstanties zie je niet of minder. De commerciële belangen zijn groot...
 

ADDave

  • #17
Jackd schreef:
Dezelfde normen worden gebruikt bij een huis met 1 toilet als bij een gebouw met 20 toiletten.
Daar is het dus ook voor bedacht. Zelfde norm, zelfde berekening.
Of je nou een simpel woonhuis of een veel grotere installatie hebt je kan dezelfde norm toepassen, want de basisprincipes zijn hetzelfde. Het heeft geen zin om dezelfde informatie in een aparte norm voor woningen te zetten.

Tuurlijk kan 1 toilet ook best werken met een beluchting van 75mm. Het is niet per definitie fout.
De ervaring door de jaren heen heeft echter uitgewezen dat beluchting van dezelfde diameter beter werkt, dus hebben ze dat aangepast.
Een recent voorbeeld is gecombineerde beluchting op meerdere standleidingen.
Tot 2018 mochten er meerdere standleidingen van 110mm op 1 beluchtingsleiding van dezelfde diameter. Het blijkt dus dat in de t stukken van deze gecombineerde leiding een stuk meer weerstand wordt opgemaakt dan gedacht en de drukval over de 300 pa heen kan schieten. Dat is de grens voor slurpende sifons en daarom hebben ze het aangepast door een nieuwe rekenmethode ervoor toe te passen.

Dat is ook precies waar de NEN voor bedoelt is. Afspraken maken en deze vastleggen zodat er een uniforme manier van werken is, gebaseerd op ervaringen, behoeften en onderzoek. Dat daar veel fabrikanten bij zitten dat zal. Je eigen product aanprijzen in een norm ben ik tot nu toe nog niet tegengekomen. Ik geloof ook niet dat andere commissieleden dat goed zouden keuren. Ook zomaar dingen toevoegen zonder daar een goede onderbouwing voor de hebben lijkt me sterk.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
Ik merk wel ben een ouwe loodgieter die de technische normen van tegenwoordig niet weet.
Dus moet ik me maar wat minder op deze onderwerpen richten, een me maar op praktische houden met ideeën.
Mocht ik me niet aan NEN voorschriften houden dan corrigeer je me maar hoor, de jongere installateurs.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Jackd schreef:
Waarschijnlijk is 50 genoeg als ontluchting, bijna zeker dat 70 genoeg is,
35 doet het ook nog. Hier iets verlengd en twee knieën er op. Volgens mij is de staande buis rond de 2,5 meter lang 35mm rond.
 

ADDave

  • #20
Henk253 schreef:
Ik merk wel ben een ouwe loodgieter die de technische normen van tegenwoordig niet weet.
Er is her en der wel wat gewijzigd vergeleken met vroeger, maar veelal is nog steeds gewoon hetzelfde hoor Henk :wink:
 
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Henk253

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu