De beste manier van isoleren + vloerconstructie

Velth

 • #1
Beste klussers/experts,
De vraag is vast en zeker al meermaals langs gekomen op het forum, maar toch ga ik nog een poging wagen. Ik heb dit forum al doorgrondig doorzocht en andere webpagina’s bekeken voor aanvullende informatie.
Het gaat om het volgende; ik ben een jaren ’30 huis aan het renoveren en ga ook totaal een nieuw vloeren pakket aanleggen van circa 32,3 centimeter totaal (33,8 incl. visgraatvloer). Zelf heb ik het volgende in gedachten:Nu twijfel ik aan de volgende twee dingen:
 • * Isolatie onder of boven de betonnen draagvloer? Als ik mezelf goed heb laten informeren dan is de standaard hedendaags de isolatie boven op de betonnen draagvloer. Dit met als reden van de reactiesnelheid van je vloerverwarming en minder contactgeluid met de muren (wanneer de vloer zwevend wordt gelegd). Maar is dit net zo sterk? Even goed qua isolatie? Etc..
  * Welk isolatie type? EPS, XPS PIR? Als ik het goed heb dan heeft PIR de beste Rd waarde, maar deze platen zijn ook meteen erg duur zo’n 28 euro per m2 waar EPS zo’n 10 euro per m2 kost. Wat is de beste prijs/kwaliteit isolatie? Of betaald het zich terug om toch gewoon PIR platen te nemen?

Graag verneem ik jullie reactie op mijn twee twijfelpuntjes en andere tips en hints :). Mijn dank is groot!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn88

  • #2
  Het gaat om de drukvastheid van de isolatie en de rd waarde maar ik zou iets van 15 cm isolatie nemen ipv 10 dit ivm als je voor de eps of xps gaat zul je toch al dikker moeten werken als met de pir platen omdat de pir veel hogere isolatiewaarde heeft bijdezelfde dikte.
  De afwerkvloer op de isolatie of op beton is een keuze die je maakt het kan beide, op isolatie geeft een snelllere opwarming en afkoeling op beton heb je meer massa waardoor dit dus trager opwarmt en afkoelt.
   

  Velth

  • #3
  Bedankt voor je reactie Marcn88. Achteraf had ik wellicht meer ruimte moeten overlaten voor de isolatie. Echter ga ik nu voor 10cm PIR platen met een Rd-waarde van 4.40, wat erg netjes is. Verder zijn deze platen, als ik het goed heb, ook drukvast en daardoor geschikt voor een zwevende ondervloer.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu