Dampwerende folie op dakbeschot

LarsH

  • #1
Hallo allemaal,

20 jaar geleden is er op mijn woning (bouwjaar 1948) door de vorige eigenaar een nieuw pannendak gelegd. Hierbij is een, wat de dakdekker noemde 'isolerende' dampdichte folie geplaatst aan de buitenkant van het dakbeschot. Nu weten wij ondertussen dat deze folie een reguliere (zilveren) dampwerende folie is en dus eigenlijk niet isoleert. Wij willen dus graag de zolder isoleren vanuit de binnenzijde. Nu lopen wij alleen tegen het probleem op dat wij dit niet kunnen doen aangezien wij anders het dakbeschot opsluiten en vochtproblemen creeeren. Het dakbeschot bestaat uit vloerplanken.

Hoe het dak uitziet van buiten naar binnen:
- pannen
- panlatten
- dampdichte folie
- dakbeschot

Isolatie adviseurs durven het niet aan hier iets mee te doen en dakdekkers en bouwkundig adviseurs geven aan het hele dak te moeten vervangen om van de folie af te komen. Aangezien dit pannen dak pas 20 jaar oud is vind ik het nogal gortig om geheel te vervangen. Ik hoor verschillende werkwijze en meningen dus loop hierin een beetje vast. Iemand die mij hiermee kan helpen?

Ik kreeg daarbij ook een advies om de folie vanuit buiten, onder de pannen om de 0,5m open te snijden, om het weer damp open te maken. Dit is naar mijn mening een meer toegankelijke oplossing dan het gehele dak eraf te halen. Is dit eventueel een goede oplossing?

Ik hoor graag wat jullie hiervan denken.
Alvast bedankt
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
je hoeft niet het hele dak eraf te halen, alleen de pannen en latten, dan dampdichte folie verwijderen en dampopen terug plaatsen nieuwe panlatten erop en de pannen weer terug leggen
 

Charel

  • #3
In feite heb je nu eenzelfde situatie als bij een plat dak. Ook daar heb je een dampdichte folie aan de buitenkant, zijnde de dakbedekking.
Je moet dus uw dak op dezelfde manier beschouwen als een plat dak.
Dat wil zeggen dat je aan de warme kant beter geen gewoon dampscherm voorziet maar wat men noemt een intelligent dampscherm. Zulk scherm laat toe dat in de zomer het in de winter opgebouwde vocht terug kan uitdampen naar binnen toe, net zoals dat nodig is bij een plat dak.
Klikken op intelligent dampscherm of ook op klimaatfolie
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vreemd dat isolatie-adviseurs het niet aandurven er ets mee te doen..... Vrijwel alle huizen vanaf eind jaren 80 hebben dit probleem als je wil na-isoleren (want die hebben iets dampdichts in de constructie zitten, meestal sandwichpanelen met eps). Inderdaad ademende isolatie gebruiken (bijv glaswol steenwol of nog beter zoiets als isovlas) en een klimaatfolie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Edwinnn schreef:
Vreemd dat isolatie-adviseurs het niet aandurven er ets mee te doen.....
Wat is het verdien model van die mensen. En wat kunnen de kosten worden als ze bij het advies iets over het hoofd hebben gezien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu