Dampremmende folie nodig tussen kruipruimte en vloerverwarming

Roelandos

  • #1
Dag Allemaal,
Tijdens onze verbouwing al veelvuldig gebruik gemaakt van eerder gestelde vragen en discussies op dit forum, waarvoor dank. Over mijn vraag is al veel geschreven, maar ik heb dit scenario nog niet terug kunnen vinden en wil hem dus graag aan jullie experts voorleggen. Komt ie:

We hebben een kruipruimte (zandgrond) die eigenlijk altijd droogstaat. Daarop ligt een laag bodemisolatie (EPS parels), dan een stuk lucht en dan komt de balk laag. Omdat de kruipruimte dankzij die parels moeilijk toegankelijk is, isoleren we de ondervloer van bovenaf. We verwijderen de bestaande underlayment ondervloer, plaatsen tussen de 15cm dikke balken steenwolplaten (12cm) en sluiten het af met nieuw 18mm underlayment.
Direct op die underlayment komen voorgefreesde Fermacell platen te liggen met vloerverwarming en als toplaag komt PVC.

De vraag is of ik er verstandig aan doe om dampwerende folie te plaatsen of (juist) niet. En indien ja, waar ik deze folie plaats (tussen welke laag)?

De temperatuur (in de winter) van de kruipruimte kan ik niet inschatten. Hij is koud, maar het vriest er niet (anders bevroren leidingen gehad).

Betreft jaren 30 woning met +/- 35/40m2 woonoppervlak op begane grond.

Zie bijgevoegde tekening (ik hoop dat ie wat verduidelijkt).

Scherm­afbeelding 2022-12-07 om 10.58.44.png
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
de leidingen dan ook goed isoleren want na de isolatiewerkzaamheden aan de vloer zal de temperatuur in de kruipruimte dalen
 

Roelandos

  • #3
Thanks. Straks loopt er alleen nog een koud en warmwaterleiding + gas. Verder verdwijnt alles van CV ivm elektrische panelen boven. Ook een tip of en waar ik evt dampremmende folie (of klimaatfolie) moet plaatsen?
 

Hans de L

  • #4
Ik adviseer je een werkelijk dampdichte (dus niet dampremmende) folie met aluminiumcachering te nemen.

Die plaats je met de aluzijde boven op het underlayment, en die tape je ook zeer zorgvuldig af, heb je een ongelukje met de VV-slangen, dan is niet heel je underlayment krom...

Zorg wel dat de kruipruimte goed kan ventileren naar de buitenlucht, anders schimmelt het van onderaf weg.
 

robdeb

  • #5
Een folie bovenop je underlayment plaatsen heeft echt geen zin. Laat staan die alu cachering. Ik zou zelf eerder een damprem over de minerale wol plaatsen, evt even in Ubakus simuleren.
 

Roelandos

  • #6
Thanks voor jullie reacties. Ik ben onbekend met Ubakus, maar heb wel wat geprobeerd (zie foto's). Volgens mij heb ik de juiste materialen in de juiste volgorde geplaatst. Wat mij opvalt is dat i.c.m. dampremmende folie de "droogreserve" als slecht wordt bestempeld en zonder de folie de droogreserve goed is.

De term droogreserve zegt me werkelijk niks, maar het lijkt er dus op dat ik het gewoon moet laten zoals het is en niks met folies moet doen. Voor m'n gevoel klopt dat niet, maar wellicht dat een van jullie dit Ubakus dashboard beter begrijpen dan ik?

Goed droogreserve.png Slecht droogreserve.png
 

Hans de L

  • #7
Twee foutjes in je berekening, je moet echt dampdichte folie hebben, en die luchtspouw ventileren, anders rot je hout op termijn gewoon weg...
 

Roelandos

  • #8
Aha, aangepast. Die spouw wordt inderdaad geventileerd. Niet goed genoeg, nu er een aanbouw zonder ventilatie is aangebracht, maar daarover spreek ik nog met de aannemer -ze zijn nog niet klaar-.
De resultaten blijven met en zonder dampdichte folie gelijk, zie screenshots. Het droogreserve, dat is het enige waarin verschil zit zie ik, daar gaat het dus om in die berekening zie ik. Maar ik begrijp gewoon niet wat dit betekent in mijn situatie. Betekent dit wel of geen dampdichte folie plaatsen op de balklaag (dus tussen de isolatie en het underlayment)?

Scherm­afbeelding 2022-12-08 om 17.35.36.png Scherm­afbeelding 2022-12-08 om 12.57.40.png
 

Hans de L

  • #9
Naar mijn opinie wel, het is zo'n verwarrende term 'damprem' het is eigenlijk nergens goed voor.

Je moet het zo zien dat je van je pakket gecacheerde dampdichte folie, fermacelplaten en de PVC laag een dampdicht pakket maakt.

Vocht uit de woning kan niet condenseren in de isolatie, en wat je binnen te veel hebt voor je af via de woning ventilatie.

En vocht wat in de kruipkelder te veel is, voer je naar de buitenlucht af door hem te ventileren.

Qua isolatie gaan die EPS parel minder doen (ze krijgen al minder warmte te verwerken), maar ze zijn zeker nuttig om de hoeveelheid verdamping uit de ondergrond te beperken.

Dit is gewoon de beste manier om je houtwerk en glaswol droog te houden en niet in de schimmel te laten schieten.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
De voorgestelde materialen hebben voor het isolatie materiaal een hogere Mu waarde. Dus vocht kan zich niet verzamelen omdat de Mu waarde's na het isolatie materiaal lager zijn en het vocht kan uitdampen.
 
  • Like
Waarderingen: robdeb en Edwinnn

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu