Dampkap werkt niet

Zicky

  • #1
Onze dampkap doet het niet meer. Zowel de motor als de lampjes werken niet. Nochtans lijkt de printplaat ok. Als je op de knopjes duwt, schakelen ook de relais. De condensator heb ik veranderd. Niet van hetzelfde merk, welk dezelfde gegevens (8uF, 250v….). Ik zou denken dat normaal of de lichtjes of de motor toch zou werken. Zou dan toch de printplaat kapot zijn? Daar ben ik geen specialist in om dat na te meten. De condensator was het eenvoudigst, maar lijkt dus niet het probleem. Alvast bedankt voor jullie hulp
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zicky schreef:
Onze dampkap...
Het is de vraag wat je hier voor antwoord verwacht met alleen deze vermelding.
Want er bestaan dampkappen te kust en te keur.
Met elk hun eigen elektrische/elektronische opbouw.
Hun eigen manier van aansturing van de diverse windingen van de motor.

Het minste dat je zou kunnen doen is het vermelden van merk en typegegevens.
Een foto van de 'printplaat' erbij zou wel zo handig zijn.

Het is in elk geval zo, dat als de lampjes het niet doen, dat helemaal niets te maken heeft met de motorcondensator. Zou eerder iets kunnen zijn met een X2 seriecondensator op de printplaat, die capaciteitsverlies heeft. Als die er al op zit...
 

Zicky

  • #3
De dampkap is van venduro, het is een model in het midden van de keuken, dus afzuiging via zolder. Het exacte type vind ik nergens terug. Ze is denk ik 13 jaar oud zoiets. Alvast bedankt
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Sorry, maar zo komen we niets verder.
Ook dat merk heeft (en had) weet ik veel hoeveel verschillende modellen (klik).
Is trouwens een nogal sterk op BE gericht merk, wie weet wat erin zit.
Ik heb er zelf in elk geval geen documentatie van (als dat al zou helpen zonder typegegevens, die meestal te vinden zijn als je de filters verwijdert).
En je bent blijkbaar niet bereid foto's van de printplaat te maken en hier te plaatsen.

Dan kan ik geen ander advies geven dan: haal er een vakman bij.
 

Zicky

  • #5
Foto’s kan ik zeker maken van de printplaat. Dat wist ik niet. Ik doe dat begin van de week dan. Beste wensen allesinds
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat had ik direct al vermeld in mijn eerste antwoord:
Kees schreef:
Een foto van de 'printplaat' erbij zou wel zo handig zijn.
Want dat zou het enige zijn om bij een onbekend apparaat iets te weten te komen over eventuele opbouw van de elektronica.

Tot naderhand dan en ook beste wensen.
 

Zicky

  • #7
Hallo, vandaag tijd gevonden voor de foto’s, en heb ook het type van dampkap gevonden. Het betreft de Venturo vitro 1200. Ik probeer hierbij de foto’s van de printplaat door te sturen. Dus niets werkt. Niet de motor en niet de lampen. Als ik op de knopjes duw, hoor ik wel altijd de relais schakelen….

2E6DD6D7-4462-4ED0-BE4D-D72A9875807D.jpeg 11916CBD-53A5-4262-8E23-EF6E9B206B55.jpeg 5AC587A3-BA80-4041-AA92-7A0905043C00.jpeg B2CF0CB1-9D4E-4546-8B7D-1DF66C598207.jpeg 92728189-360F-40D4-B38A-14284714605C.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Helemaal compleet kan ik het niet plaatsen, want ik mis vanzelfsprekend het bedradingsschema van de kap. Daar kun jij overigens niets aan doen, die schema's zijn meestal totaal niet beschikbaar.

Maar als ik de printplaat zo zie, is er geen sprake van een X2 seriecondensator die capaciteitsverlies zou hebben. Want deze printplaat heeft een 'ouderwetse' voeding dmv. een trafo, gelijkrichter en afvlakelco. Omdat je zegt, dat bij indrukken van de knopjes de relais geluid maken, trek ik daaruit de voorzichtige conclusie, dat de printplaat gewoon werkt, maar dat er extern een verbinding mist naar zowel lampen als motor. Zou een onderbreking in de nulleiding kunnen zijn (maar de nulleiding naar de printplaat zou dan wel goed moeten zijn). Je zou aan de achterkant van de brugcel kunnen meten of daar een lage wisselspanning aanwezig is op de aansluitingen met de ~tekentjes en gelijkspanning op de min en plus van die brugcel. Kijk wel uit met meten, de printplaat staat in zijn geheel in directe verbinding met 230 Volt.

Als ik de aansluitklemmen zo zie, zou bij de bovenste witte (meervoudige) aansluitklem op één punt de fase aangesloten zitten (ik zie iets van 'common' en de andere punten de geschakelde leidingen naar motor en lampen zijn. Precies inschatten kan ik het echter niet, de schakeling is behoorlijk gecompliceerd, de printplaat is zo te zien dubbelzijdig en de printsporen aan de componentzijde slecht zichtbaar, niet te doen om daarvoor vanaf een foto een diagnose te stellen.

Je zou ook nog kunnen meten of er op de witte aansluitstrook spanning staat wanneer een relais geactiveerd is, maar je zou er echt meer van moeten weten om zelf te bepalen waar je wel of niet wat kunt meten. Het is van afstand gewoon niet te doen om daarvoor aanwijzingen te geven.

Controleer het apparaat in elk geval als eerste op losliggende stekkers en dergelijke, met name die naar lampen en motor lopen.

Verder kan ik je helaas niet helpen. Ik denk dat je er toch een vakman bij nodig hebt, liefst één met ervaring met dit merk afzuigkappen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu