Dam met duiker aanleggen

Eise

  • #1
Wij gaan binnenkort een stuk aangrenzende grond kopen, enige probleem is dat dit stuk grond 75cm lager ligt dan de grond die we al hebben, naast dit hoogteverschil zit er tussen de twee stukken grond ook een greppel van zo'n 40cm diep.

Om dit hoogteverschil te overbruggen willen we in de greppel 5 meter pvc buis van 20cm leggen en daar vervolgens aarde op laten storten.



Kan dit zo gewoon?
 

De Bob

  • #2
Heeft de greppel niet een afvoer functie bij water overlast.

Hoe haalt u zo mogelijk een verstopping weg, 20 cm doorsnede is niet zoveel.
 

Eise

  • #3
Bij verstopping zal hij denk ik moeten worden doorgespoten, of ik moet een 5 meter lange porstok hebben. :lol:

Maar in alle ernst, je ziet toch wel vaker een kleinere diameter buis in een dam zitten?
 

De Bob

  • #4
Google eens op "duiker maat in dam"
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Kan/mag het water niet afgevoerd worden naar het lagere gedeelte of is de afvoer bedoeld voor de afvoer van water van de buren ?
Het wordt steeds droger dus alle water dat u op het perceel kunt houden is meegenomen.
 

Eise

  • #6
Tsja, van wat ik kan lezen is de minimaal toegestane diameter 30cm, dat is natuurlijk ook goed te doen. De reguliere kleinste maat is 60cm maar dan wordt de duiker veel breder dan de greppel.

De greppel staat vrijwel altijd droog, enkel bij langdurige hevige regen blijft er water in staan, dan moet een duiker van 30cm toch voldoende kunnen afwateren. Dat blijft met het oog op verstopping misschien nog steeds een risico.. maar ja.. veel groter past ook gewoon niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Wat moet er afgewaterd worden ?
Zie mijn eerdere vraag.
 

Eise

  • #8
De greppel is uitsluitend voor de afwatering van het betreffende stuk grond, hij loopt tussen twee sloten en kan in principe aan beide kanten afwateren, de greppel heeft dus geen algemene functie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Waarom dan een pijp in de grond stoppen ?
 

Eise

  • #10
Omdat ik niet 100% zeker ben of de greppel wel helemaal vlak is, zo niet dan kan er water tegen de dam blijven staan. Baat het niet dan schaadt het niet.



Op dit plattegrondje heb ik de situatie een beetje aangegeven, het linker stuk is onze huidige grond (75cm hoger dan het andere stuk), het rechter komt er dus bij.
 

De Bob

  • #11
Even iets anders, bent u niet verplicht door een of ander waterschap de functie c.q. doorstroom van de greppel/sloot te behouden.(open of duiker)

Of is dit n.v.t.
 

Eise

  • #12
Als we in of aan de sloot zouden werken wel, aangezien de greppel op eigen grond ligt en geen onderdeel is van het waterstelsel valt het niet onder de verantwoordelijkheid van het waterschap.
 

Eise

  • #13
Maar goed, ik neem dus aan dat de getekende constructie zal voldoen. Alleen is de diameter van de duiker nog even een vraagpuntje. Ik dacht oorspronkelijk dus aan 200mm, maar een buis van 315 zal ook goed passen. Veel groter zal niet gaan omdat de greppel dan smaller is dan de duiker.

Welke diameter zouden jullie adviseren? Gewoon zo groot mogelijk? En zou een dikwandige PVC buis voldoen, of moet ik ergens zo'n specifieke PP duikerbuis vandaan halen?


Oh, en ik vroeg mij ook nog af of die duiker nog in een zandbed moet liggen, en of de dam verder helemaal van grond/aarde kan worden gemaakt of een basis van zand afgedekt met grond/aarde.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Een buis van 200 mm lijkt me ruim voldoende, gebruikt u een grotere dan zal de doorstroming helemaal minimaal zijn en zal de buis sneller dicht slibben.
Gebruik een buis van gerecycled kunststof, die hebben een dikkere wand.
 

De Bob

  • #15
U heeft de minimale maat al op google gevonden, en dikwandig nemen, u komt er nooit meer bij, (hoopt u).

Als u niet met zware voertuigen er over rijd, voldoet een zandbed met aarde.

Maar hou de afvoer werking wel voldoende in stand.
 

Eise

  • #16
Ik heb al gezien dat er specifieke duikerbuis is, geribbeld en dubbelwandig PP. De kleinste maat waar deze leverbaar in is is 250mm, dat wordt hem maar denk ik.

Bedoel je met een zandbed alleen onder de buis? Of een groter deel van de dam?
 

De Bob

  • #17
Een groot deel van de dam, aarde slinkt aardig in, en blijft bij nat weer "drassig", zand laat water door.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #18
Ik zou ook nog een drainage buis langs de buis leggen.
Water wat eerst in de greppel liep kan dan via de drainagebuis zijn weg vinden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
De greppel is uitsluitend voor de afwatering van het betreffende stuk grond, hij loopt tussen twee sloten en kan in principe aan beide kanten afwateren, de greppel heeft dus geen algemene functie.
Maar wel een afvoerpijp leggen die niet hoeft af te voeren ?
De buis staat in verbinding met de sloten, het enigste wat die doet is water van de ene naar de andere sloot laten lopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu