Dakventilator stopt steedsna een tijdje draaien en start vaak geheel niet.

Rene.witteveen

  • #1
Onze dakventilator doet het soms spontaan wel als ik de schakelaar aanzet maar meestal niet! Waar kan dat aan liggen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Laat ik eens op een een contactprobleem gokken...
Contactprobleem in de schakelaar, in de kabel van schakelaar naar ventilator, in de ventilator zelf, in de voeding die naar de schakelaar of ventilator toe loopt, in de zekeringenkast waar eventueel die voeding op aangesloten zit. Zoveel mogelijkheden! Maar zonder te weten hoe een en ander in elkaar zit en uit welke componenten het systeem bestaat, valt er eigenlijk geen zinnig woord over te zeggen.

En dan nog zou je moeten meten waar wel en niet spanning aanwezig is op het moment dat de ventilator het laat afweten en de schakelaar wél aan staat. Dat gebeurt normaal gesproken door een spanningsmeting te doen.

Vragen:
- Is het een meerstandenschakelaar? Zoja, gebeurt het op alle standen of op één stand?
- Zo nee, wat is het dan voor systeem? Alleen een dakventilator op je afzuigkap of zo?
- Is de meerstandenschakelaar verbonden via een perilex stopcontact?
Dat ziet er zo uit:
perilex.gif

- Wat zijn de gegevens van de ventilator, merk en type?
- Ben je in staat om spanningsmetingen met met een universeelmeter of tweepolige spanningsmeter te doen?
 

Rene.witteveen

  • #3
Dank voor je reactie! Ik heb foto van aansluitingen op de dakventilator bijgevoegd. Op de drie standen schakelaar is de middelste draad zwart (1) en de buitenste twee zwart (2) en (3). Als hij het doet is dat in 2 of 3 maar dat klinkt even hard. Merk is RUCON, type onleesbaar. De dakventilator is alleen nog in gebruik voor keuken en badkamer, de afzuigkap heeft aparte afvoer. Ik heb geen idee of de ventilator op aparte stekker zit, die zie ik nergens.

Screenshot_2023-10-01-17-39-44-19_92460851df6f172a4592fca41cc2d2e6.jpg IMG_20230925_093941.jpg IMG_20230925_095917.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als ik het zo inschat, dan is dit geheel eigenlijk hard aan vervanging toe.

En indien je het wilt repareren, dan zul je, zoals ik al noemde, in staat moeten zijn metingen te doen waar nog wel en waar geen spanning meer staat op het moment dat de storing zich voordoet. Daarbij moet ook de verbinding van de blauwe draad in acht moeten genomen. Een schema zit erbij (alhoewel voor ons niet leesbaar, want er zit allerlei bedrading boven), dus met een beetje kijk op elektrische schakelingen zou je een heel eind moeten komen.

De condensatoren dienen voor het verminderen van de spanning op de motor, staan normaal gesproken in serie daarmee. Ik zie er van 1,5 µF, 3 µF en 5 µF, waarbij me opvalt dat de condensator van 1,5 µF voor een veel hogere spanning is dan de andere. Zal waarschijnlijk de condensator zijn, die de hulpwikkeling van de motor moet aansturen. Schema zou duidelijkheid moeten brengen.

Het is niet ondenkbaar, dat deze condensator door ouderdom een deel van zijn waarde is kwijtgeraakt en de motor daardoor slecht wil starten. Meting van de capaciteit zou uitkomst brengen, maar denk eraan dat deze condensatoren vaak nog enige tijd hun spanning behouden (afhankelijk van hoe ze geschakeld zijn). Enige voorzichtigheid bij het demonteren en opmeten ervan is dus aan te raden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu