Dakterras onvoldoende afschot, verhelpen of niet?

Gerritb

 • #1
Ik heb een dakterras van ongeveer 3x4 meter. Met in 1 van de hoeken de afvoer. Het is een bitumen dakbedekking, met daarop dikke isolatieblokken, en daarop een terrasbalken vloer. Helaas is bij de bouw van het appartementencomplex (1993) het afschot niet goed gedaan. Er ligt eigenlijk altijd water op het terras, onder de balken. Ook na de hittegolf van de afgelopen dagen is het water niet helemaal verdampt. Nadeel is dat ons terras dus altijd 'klotst' als je er op loopt en dat onkruid door het water ook meer kans heeft.

Ik wil de plankenvloer gaan vervangen, want die zijn nu op, na ongeveer 10 jaar. Is het aan te raden dat ik het afschot eerst goed laat verbeteren? Zo ja wat zijn daarvoor de opties? Moet dan de hele bitumenlaag opnieuw of zijn er slimmere methoden? Of moet ik het maar accepteren en bv composiet balken plaatsen ipv hardhout ivm de vochtigheid?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Hoe dik zijn de isolatieblokken en graag de kleur van het materiaal. De isolatie met daarop het gewicht van het terras drijft dus op het dak want zodra je gaat lopen begint het te klotsen.
  Enig idee hoe hoog het water op je dak staat. Is het voor de afvoer van het dak schoon zodat het water zonder belemmering van het dak kan lopen.
   

  Gerritb

  • #3
  De blokken zijn wit/geel van kleur en bestaan zo te zien uit 4 delen, allebei 4,5cm hoog. Dus totale dikte is 8,5/9cm. Het water staat iets van 2cm hoog. Ik kan het niet helemaal goed meten omdat ik het terras nu even niet zomaar kan optillen. Het terras drijft niet echt, ligt wel vast. Je hoort (en ziet) gewoon dat er water onder staat. De afvoer is denk ik onder het terras wel vervuilt met plantenresten enzo van een jaar of 5 a 10. Daar heb je wel een punt. In mijn herinnering heeft het echter nooit goed afgelopen.

  20200822_121851.jpg

  20200822_121645.jpg

  20200822_121821.jpg
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Die blokken schuim zijn niet aangebracht als isolatie, omgekeerddak, maar meer als terrasdragers.
  Het echt drooglopen van terrassen komt nauwelijks voor. Goed afschot maken en dan het terras weer waterpas aanbrengen. Kwanta kosta.
   

  Gerritb

  • #5
  Maar kun je nieuw afschot maken op dit bestaande bitumen dak, zodat het water beter afvoert naar de hoek?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Alles kan dat weet je. Zelf of laten doen? Een doe het zelf middel dat je over de bestaande dakbedekking kan aanbrengen is mij niet bekend.
   

  Gerritb

  • #7
  Ok, dank voor het meedenken @Wgb!
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Doe dit soort klussen altijd via de vve. Het dak is normaal gesproken gezamenlijk.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu