Dakopstand lichtkoepel

MartijnJS

 • #1
Dakopstand lichtkoepel,

Ik heb een lichtkoepel waar ik zelf een dakopstand voor wil maken. Het is een afwijkende maat en ik kon geen kunststof dakopstand vinden.

Nu vond ik het volgende voorbeeld:


Een aantal vragen:
- Kan de opstand gewoon een rechthoek 'bak' zijn, zoals op de foto?
- Hoe hoog moet de opstand zijn?
- Moet ik het bitumen net zoals op de foto over de bovenste rand heen laten lopen?
- Schroef ik de lichtkoepel op de dakopstand met daartussen een afdichtingsband?

Bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Boortorenbouwer

  • #2
  Ligt volgens mij helemaal aan het soort dakraam. Bij mij zat helemaal geen dakopstand. Gewoon een vierkant gat en het dakraam daar plat op. Vervolgens de dakbedekking op het dakraam lijmen. De "dakopstand" zat geïntegreerd in het raam. Ik zal vanmiddag eens een foto maken.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  De lichtkoepel is bepalend voor de afmetingen van die rechthoek.
  Mag je zo hoog maken als je zelf zou willen. Voor de minimum hoogte kijk even hoe hoog standaard koepelopstanden worden geleverd.
  De bitumen tot binnenzijde opstand laten lopen is de sterkste oplossing. Condens kan niet in je hout trekken.
  Je moet afdichtingsband van een goede kwaliteit gebruiken. Die bitumen randstroken maken een hoogte verschil in het horizontale deel. Dat band moet dat afdichten.
   

  MartijnJS

  • #4
  Ik heb ondertussen de dakopstand uitgevoerd in hout. Was een stuk goedkoper. Voor extra veiligheid kan (of moet) je ervoor zorgen dat de dakopstand hoger is dan de dakrand. Als de afvoer dan verstop is, loopt het water over de dakrand weg en niet door je platdakraam.

  De houten opstand is gewoon een houten rechthoek. Daartegen heb ik mastiekschroot geplaatst in een hoek van 45 graden. Vervolgens het bitumen ertegen aan en tot bovenop geplaatst. Al met al goed te doen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Inderdaad opstand lichtkoepel hoger als de dakrand. Zijn de opstanden of dakranden erg hoog. Dan zou je noodoverlopen moeten aanbrengen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu