Dakisolatie t.p.v. steunmuur

BvGelder

  • #1
Hallo allen,

Ik heb in het forum e.e.a. gelezen over dakisolatie, en in mijn geval zal ik uitkomen op (van buiten naar binnen): pannen - underlayment (nu nog asbest) - dampdoorlatende folie - isolatie - dampdichte folie - gipsplaten. Tot zover heb ik het begrepen, maar ik laat me graag verbeteren.

Vraag 1
Halverwege de zolder staat een steunmuur die de 2 horizontale balken ondersteunen. Ook is het metselwerk doorgetrokken tegen het underlayment/asbest dakbeschot (Ik heb een foto bijgevoegd). Hoe moet ik daar mee omgaan m.b.t. de dampdoorlatende folie? Via het dakbeschot en dan een stukje langs de muur omlaag? Ik krijg het waarschijnlijk niet tussen bovenkant muur en dakbeschot geprutst.



Vraag 2
De dampdoorlatende folie, kan ik deze gewoon tegen het dakbeschot en vertikale balken nieten? En dan om de vertikale balken heen?

Vraag 3
Als ik de muren laat stucen, moet ik dan nog speciaal rekening houden met de muur ter plaatste van het dakbeschot? En ik bedoel eigenlijk omdat de muur hier tegen het koude dakbeschot rust.

Aangezien de asbest platen er nog af gaan, kan ik , voordat ik het nieuwe underlayment plaats eerst nog de dampdoorlatende folie aanbrengen. Is dat het beste?

Alvast dank voor jullie reacties, met vriendelijke groet,

Bert van Gelder[/b]
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Volgens mij hoort de dampdoorlatende folie direct onder de pannen op de underlayment. Dus pannen, waterdichte damdoorlatende folie, underlayment, isolatie, dampdichte folie, gipsplaat. De muur is zo idd een koude brug, wat wellicht te verhelpen is, op het moment dat de dakplaten er vanaf zijn.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Sxnder schreef:
Volgens mij hoort de dampdoorlatende folie direct onder de pannen op de underlayment.
Da's wel het beste want je dak is dan ook waterkerend, maar het kan wel van binnen. Bijv. als je een sterk kierend dakschot hebt met mes in groef planken. Mocht je dan (beetje) lekkage hebben wordt je isolatie niet gelijk nat, en mocht het nat worden kan het wel verdampen.

Het zal hier alleen niet nodig zijn vanwegen de underlayement platen. Ik denk in dit geval dat als je de dampdoorlatende folie niet van buiten aanbrengt, het niet veel zal toevoegen. Wat ik zou doen: gewoon tegen het dakschot isolatiedekens, dampdichte folie en gipsplaten.
 

BvGelder

  • #4
Hallo Cyruse, Sxnder,

Alvast bedankt voor jullie antwoorden. Ik heb gelukkig nog de keuze (omdat het asbest dakbeschot er toch af gaat). Dus het gaat worden: pannen - panlat - dampopen folie - underlayment - isolatie - dampdichte folie - gipsplaat.

Hebben jullie ook nog een oplossing voor de plek waar de stenen muur tegen het dakbeschot komt? Hoe ik daar de dampdichte folie tegen moet verwerken?

Of, Sxnder schreef: "de muur is een koude brug, wat te verhelpen is op het moment dat de dakplaten er vanaf zijn. " Dat begrijp ik niet, zou je het kunnen toelichten?

Alvast bedankt weer, met vriendelijke groet,

Bert
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Een laag EPS (piepschuim) ertussen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu