Dakisolatie en vocht?

Deroy

  • #1
Uitgebreid rondgekeken door de berichten, maar geen uitsluitsel gevonden voor mijn situatie, dus nieuwe post gemaakt;

Mijn dakconstructie is (vermoedelijk) alsvolgt opgebouwd, van binnen naar buiten:

- dragende, vertikale balken
- die zijn aan de buitenzijde horizontaal afgetimmerd met +/- 2cm dikke schroten
- Daarop zit zo'n 8 cm isolatiemateriaal (geen idee wat precies, het is niet zichtbaar)
- PVC folie

Omdat de zon de hele dag vol op de PVC staaat, kan het binnen nog behoorlijk warm worden, dus ik denk eraan extra isolatie aan de binnenzijde te plaatsen. Da's vrij makkelijk te plaatsen tussen de vertikale balken.

Twee vragen heb ik dan:
- wat is het beste type isolatiemateriaal voor deze situatie?
- Hoe zit het met vocht? Dien ik nog ergens vochtremmende of vochtwerende folie toe te passen? Of is dat niet meer nodig, omdat het houtwerk op deze manier tussen de twee isolatielagen in zit, en niet helemaal aan de koude buitenkant.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die dragende balken hoe hoog zijn die.
Wil je tegen warmte doorslag isoleren moet je massa aanbrengen. Met ander woorden een isolatie materiaal wat zwaar is, liever geen kunststofschuim. Een wol is is beter maar een cellulose isolatie met een intelligente damprem is nog beter voor jouw situatie.
Zoals ik jouw opsomming lees kijk je tegen het dakbeschot dat van schroten is gemaakt.

Dat je last hebt van warmte, die PVC dakbekking heeft toch een lichte kleur.
 

Deroy

  • #3
De dragende balken zijn gefabriceerd van 4x2cm multiplex, dus 8cm dik, en rond, met radius van ong 2.30m. Ze zijn om de ong. 50cm (maar niet op gelijke afstanden) geplaatst. Beetje aparte ronde constructie ipv het gebruikelijke puntdak, maar het kan zeker wat gewicht hebben.

EPS (piepschuim) of ander stug materiaal zou ik dus niet in dikke platen kunnen plaatsen, maar wel een aantal dunne op elkaar gestapeld, want die kunnen nog wel buigen.

Correct, ik kijk van binnenuit nu zo tegen het dakbeschot van nette schroten.

Het PVC is donkerblauw... dat was niet mijn idee ;-)

En het vocht...?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Maak is een foto en Google even op cellulose isolatie.
Isolatie van kunststofschuimen zijn niet buigen. Dunne platen buigen iets om vervolgens te breken. Cellulose dat zijn vlokken geschikt voor alle vormen. :wink:
Vocht wordt alleen een probleem als je dampremmer niet goed of zorgvuldig genoeg aanbrengt. Je weet dat een laag isolatie materiaal onder de dakvloer aanbrengen niet wordt aanbevolen en dat is voornamelijk om deze reden.
Nogmaals je moet massa aanbrengen en piepschuim is daar niet zo geschikt voor.

Ja inderdaad blauwe PVC bestaat ook toch een nette kleur voor een dakbedekking.
 

Deroy

  • #5


Fotootje bijgevoegd.

De ronde constructie sluit aan op een betonnen dakdeel links, wat nog iets hoger is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dit krijg je met kunststof-of wol platen en heel veel zaagwerk geïsoleerd. Je zal de platen in stroken met schuine kanten moeten zagen. Die schuine kanten moet je behoorlijk zorgvuldig maken anders wordt het een en al kier. Ik pas verder. :(

Ben nog wel benieuwd hoe je het verder opnieuw denkt af te werken.
 

Deroy

  • #7
Dank voor de bemoedigende woorden ;-)

Ik had al wat huiswerk gedaan, en volgens de specificaties van een bekende gipsplatenfabrikant zijn hun platen buigbaar genoeg om deze ronding te kunnen maken, de 9.5mm dikke platen in ieder geval, en volgens hun ook de 12mm dikke platen ook nog. Dus de hoeveelheid kieren in de uiteindelijke afwerking zal te overzien zijn.

Mijn idee was dus om met piepschuim platen te werken, 1cm dik, mij leek dat die deze ronding nog wel kunnen maken zonder te breken. En dan een stuk of 5 piepschuim platen op elkaar te stapelen. Het dak is aan de buitenzijde al redelijk geïsoleerd, dus ik hoef geen 15cm isolatie meer te plaatsen.

Daar dacht ik die gipsplaten meteen tegenaan te schroeven, met lange schroeven dwars door die 5cm piepschuim heen, vast in de 2cm dikke schroten. Daar kan ik beter uiteraard niet DOORheen schroeven, ik weet niet of er folie ofzo aan de achterzijnde van die schroten zit. Deze aanpak bespaart me idd heel veel zaagwerk want er is geen regelwerk nodig en alle platen buigen gewoon mee (hoop ik).

Ik ging er bij dit idee vanuit dat dat piepschuim hard genoeg is hiervoor, dus dat ik met vastschroeven niet alles samen pers. Maar ik begrijp dat ik met piepschuim mijn doel niet echt bereik; warmtedoorslag verminderen.

Celluloseplaten zijn zacht en buigzaam, dacht ik te zien op google plaatjes. Zijn die ook hard genoeg om ditzelfde idee mee uit tevoeren? Of is deze aanpak van platen stapelen, evt folie ergens er tussen, en in 1 keer het hele pakket vastzetten sowieso een slecht idee?

Of als cellulose te zacht is, niet met lange schroeven, maar met plintjes van buigbare latjes aan de zicht-zijde het pakket isolatie en gipsplaten vastzetten?

PS. de maximale breedte tussen de ronde balken is +- 70cm
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Nog een keer dan. :wink:
Denk erom dat je een heel duur dak boven je hoofd hebt. Dus ga niet de fout in.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu