Dakisolatie en het bouwbesluit

Fruitmand

  • #1
Goedemiddag,

Mijn vriendin en ik hebben enige maanden terug een huis gekocht. We zijn nu druk bezig met verbouwen. Daarbij hebben we al veel van dit forum opgestoken. Zo ook over het na-isoleren van het dak, dat nu op de planning staat.

Het plan is om de buitenzijde van het dak te isoleren met isolatieplaten van 5cm dik en een Rc-waarde van 2,5 tegen het bestaande dakbeschot. Niet veel, maar dikker is aan de buitenzijde niet mogelijk omdat we dan in de knoop komen met de buren (aan 1 kant een gedeelde dakgoot). Na-isoleren aan de binnenkant willen we eigenlijk niet, omdat we de uitstraling van het huis (uit 1898) niet willen veranderen.

We hebben voordat we beginnen netjes een omgevingsvergunning aangevraagd. We krijgen echter nu bericht van de gemeente dat de aanvraag en de tekeningen in orde zijn, maar dat de Rc-waarde niet voldoende is.

Zij geven aan dat door de werkzaamheden meer dan 25% van de integrale gebouwschil (hoe bereken je dit?) gerenoveerd wordt. In het bouwbesluit is vastgelegd dat dit een ingrijpende renovatie is. Voor een ingrijpende renovatie geldt dat voldaan moet worden aan de nieuwbouweisen. Oftewel, sinds 1-1-2015 een Rc-waarde van minimaal 6… voor een huis uit 1898… :S

De gemeente geeft als oplossing om (ook) aan de binnenkant te isoleren. Dat doen we dus sowieso niet.

Mijn vraag is nu of iemand hier ervaring mee heeft of zelf heeft meegemaakt? Valt na-isoleren aan de buitenzijde (waarbij het oorspronkelijke dakbeschot blijft zitten) onder het begrip ‘ingrijpende renovatie’? Weet iemand een creatieve oplossing?

Alvast bedankt.

Groet
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is geen klusvraag, maar toch ben ik er even ingedoken. De gemeente heeft geen gelijk. Het enige wat veranderd is het aanbrengen van isolatie. Om dat te scharen onder ingrijpende verbouwing klopt niet. Als je een compleet dak vernieuwd, hebben ze gelijk.
Code:
Toelichting artikel 5.6, Bouwbesluit 2012 (deze alinea’s staan ook in de toelichting van artikel 3.2 van de Regeling Bouwbesluit 2012):
“… Van een renovatie van de integrale gebouwschil is bijvoorbeeld sprake wanneer een dak of gevel volledig wordt opengelegd en vernieuwd, waardoor de mogelijkheid bestaat om tegelijkertijd isolatie aan te brengen die voldoet aan de nieuwbouweis.
… Voorbeelden van aanpassingen die geen betrekking hebben op de integrale gebouwschil zijn: na-isolatie van een spouwmuur, na-isolatie van enkelsteens buitenmuren aan binnen- of buitenkant, na-isolatie onder dakpannen of tegen het dakbeschot. Bij dergelijke aanpassingen is geen sprake van verbouw van de uitwendige scheidingsconstructie en daarmee zijn er op grond van het eerste lid van artikel 5.6 ook geen eisen gesteld aan de minimaal te realiseren warmte-isolatie. …
 

Fruitmand

  • #3
Het is inderdaad geen echte klusvraag, maar het was wel even een hindernis tijdens onze kluswerkzaamheden. Dus sowieso bedankt voor de reactie!

Het bouwbesluit is niet geheel duidelijk over wat een ingrijpende renovatie is. De ene keer is het pas een ingrijpende renovatie als inderdaad het gehele dak vervangen/opengelegd wordt. De andere keer al als de constructie, of iets wat daaraan vast zit, aangepast wordt.

Dat het onduidelijk is, blijkt ook uit het advies dat we hebben gehad van een bouw adviesbureau via via. Zij gaven namelijk aan dat de gemeente formeel gelijk had.

Wij hebben inmiddels de gemeente om een toelichting gevraagd. Met name over wat nu een ingrijpende renovatie is en of isolatie daar ook onder valt. Daarbij hebben we ook aangegeven dat volgens ons berekeningen de renovatie minder dan 25% van de gebouwschil omvat.

1,5 uur later hadden we de vergunning binnen. Gelukkig. Een toelichting hebben we echter niet gekregen. Dus hoe het nu precies zit, durf ik nog steeds niet te zeggen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Mooi dat de vergunning verleend is. Ik durf het wel met zekerheid te zeggen, zoals ik in mijn vorige reactie al aangaf. Het adviesbureau die die pdf heeft gemaakt wordt niet snel tegengesproken. In die pdf staat het heel duidelijk. Trouwens in de toelichting van het bouwbesluit ook.

Enkel isoleren is dus niet ingrijpend genoeg om nieuwbouweisen op te kunnen leggen. Gelukkig maar, anders zou iedereen die zijn spouw (>25%) isoleert, tegenwoordig een Rc van 4.5 moeten halen. Dat kan natuurlijk niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu