Dakgoot vervangen of repareren

Timoklust

 • #1
Beste klussers,

Bij ons, in onze zinken dakgoot zit helaas een scheur. Denken jullie dat ik deze nog kan repareren zonder te solderen (misschien tips hoe)? Beneden 2 foto's, waarbij je vooral van de onderkant de scheur ziet.

Of denken jullie dat ik het, het beste kan (laten) vervangen. Buiten deze scheur is er geen lekkage, echter zie je wel aan de boeien waaraan de dakgoot zit dat de dakgoot al wel wat jaartjes oud is. Tijd heb ik iig, enkel heb ik (vandaar de vraag natuurlijk) nog geen ervaring :).

Alvast bedankt!


 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  In welk jaar is die goot aangebracht? Zink slijt. Is de goot ouder dan 20 jaar heeft het niet veel zin. Daarbij is oude zink lastig te solderen.
  Je kan er loodband of zoiets in plakken.
  Zonder solderen wordt het wrotten.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Kras met een scherp voorwerp niet te hard in de goot, ziet u blank zink dan kan het nog jaren mee.
  Zo te zien is de goot erg lang en is dit een krimp/zet scheur, door de temperatuur, zon en schaduw zet het zink uit, als het geen ruimte heeft om te werken krijg je dit soort scheuren.
  Mogelijk ligt de goot te vast in de beugels, dan krijg je ook scheuren.

  Als het zink nog blank is dan zou een broekstuk een oplossing zijn, dat kaan alleen als er beide van zo'n broekstuk een afvoerpijp ongeveer in het midden van de gootlengte zit.
  Reparatie van de scheur is niet zinvol, de scheur komt snel weer terug.
   

  Timoklust

  • #4
  Bedankt wgb voor je opmerkingen.

  Ik weet niet hoe lang de goot er al zit, dat maakt het zo lastig om afweging te maken. Aan de andere kant, is het ook niet heel prijzig om het met loodband te doen toch? Daarvoor hoef je niet altijd te solderen toch?

  Wat bedoel je met het wrotten? Denk je dat het loont om goedkoop brandertje hiervoor aan te schaffen?
   

  Timoklust

  • #5
  Hoi Jan,

  Ook bedankt voor jouw reactie. Het jammere is dat er maar een afvoerpijp zit, dus dan kan ik er helaas geen tussenstuk bij zetten. Maar jij denkt dus dat het niet te repareren is?

  Als ik met iets scherps in de goot prik, dan zie ik een licher laagje, bedoel je dat met blank zink?

  Alvast bedankt voor je hulp!
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Plaats even een foto van de complete gevel en vermeld de afstand tussen de afvoeren als er verderop ook ergens een afvoer zit.

  Dat lichte laagje is blank zink.
   

  Timoklust

  • #7
  Hoi Jan,

  HEt duurde wat langer om overdag een foto te kunnen maken. Helpen de bijgevoegde foto's? De lekke plek ligt ongeveer in het midden en de dakgoot is 4-5 meter. Zoals je ziet is er maar een afvoer en deze zit aan de rechterkant. Alvast bedankt!


   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  De goot heeft veel meer te lijden gehad, het lijkt of de goot strak opgesloten zit tussen de boeiplanken, zeker in combinatie met strak
  Een scheur zoals op de foto alleen was geschikt voor reparatie maar nu ik de foto zie adviseer vernieuwing van de goot, zet er dan gelijk beugels erbij, om de 60 cm een beugel is wel verstandig.
  Ik vind het geen wonder dat de goot kapot is.

  Een nieuwe goot kan van polyester, pvc of zink zijn.
   

  Timoklust

  • #9
  Helder Jan, dankjewel voor je hulp.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu