Dakdoorvoer nieuwe HR cv-ketel

Jimmy928

  • #1
Onlangs is de VR cv-ketel vervangen in een HR cv-ketel. Bij het installeren zal ook de dakdoorvoer worden vervangen. Toen bljikt dat de oude dakdoorvoer niet (moeilijk) losgemaakt kan worden, heeft men enkele kleine gaatjes op de kap van de oude dakdoorvoer geboord :!:

Weet iemand of dit gebruikelijk is (die gaatjes) en is dit een goede oplossing voor lange termijn :?: :?: Als later blijkt dat het toch nog vervangen moet worden, wat zal de kosten zijn :?: :?:

Dank voor uw reacties
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #2
Als de oude een vr was en mischien zelfs dunwandig dan mag dit niet,,
het kan diverse problemen gaan geven en kan zelfs gevaarlijk zijn als de dunwandige alu pijp door het condenswater doorgevreten word.

ik zou er op staan dat heea alsnog vervangen word en de rookgassen in de woning komen.
 

Xr8

  • #3
Op een HR ketel hoort een HR dakdoorvoer. Deze is namelijk heel anders van constructie dan een voor een VR ketel. Dit heeft te maken met ijspegel vorming, dit kan zeer gevaarlijke situaties geven.

De gaatjes bovenin boren zal ervoor zijn om water af te voeren, echter een HR pijp heeft vaak een afdekdop welke ietwat op een punt loopt, waardoor condens altijd midden in de pijp zal vallen en afgevoerd wordt richting de ketel.

Nefit pijpen hebben een gaatje in het midden waardoor regenwater ook niet kan blijven staan en ook in de ketel loopt. Dit omdat er anders in de afdekdop water kan komen te staan. Zelfde pijp is er ook zonder gaatje van dezelfde fabrikant.

Wat al aangegeven is, als het een dunwandige pijp is dan mag dit zeker niet op een HR ketel toegepast worden. Overigens ben ik van mening dat je bij vervangen ook de pijp moet vervangen, deze slijt nl door de rookgassen en staan gedurende de leeftijd van de ketel al buiten.

Succes.
 

Jimmy928

  • #4
Bedankt voor de reacties. Ik heb van de installateur begrepen dat de pijp wel dikwandig is. Dus de gaatjes bovenaan de kap zijn niet om rookgassen af te voeren?
Maar juist om regenwater door te laten?
Het beste is dus om de hele dakdoorvoer te vervangen.
 

Xr8

  • #5
Met de gaatjes hebben ze misschien geprobeerd om er iets HR achtigs van te maken, echter een HR pijp is anders van opbouw.

Het geheel vervangen is de enige goede oplossing.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu