Dak isoleren Opstalan dakplaten

alphie

 • #1
Hallo,

Ik zou graag mijn schuine dak van binnenuit extra willen isoleren maar ik kan nergens een duidelijk antwoord krijgen of dit voor mijn specifieke geval mogelijk is. Er zijn twee isolatiebedrijven bij mij op bezoek geweest en de één zegt dat het zonder problemen kan en de ander zegt dat dit niet mogelijk is.

Als ik puur van deze adviezen uitga heb ik dus 50% kans dat het goed komt en dat vind ik een te grote gok. Ik wil uiteraard geen last van vocht of houtrot krijgen.

Mijn situatie is als volgt. Tijdens de bouw van de woning in 1986 is het dak van buiten geïsoleerd met Opstalan PU-V-30/150F dakplaten volgens het bouwplan. Dit zijn spaanplaten met daarop een PUR laag verlijmd. De spaanplaat is te zien aan de binnenkant van het dak op de zolder en is alleen geschilderd. De PUR is te zien als ik de dakpannen optil.

Er is nergens een folie te bekennen zoals je op de foto's kunt zien. Ik heb van binnenuit een klein gaatje geboord door de spaanplaat om te checken of er misschien folie tussen de spaanplaat en PUR laag zit maar dit is ook niet het geval.

Ik zou het dak graag binnenuit extra willen isoleren met bijvoorbeeld PIR platen en dan afwerken met gipsplaten die gestuct gaan worden.

Is dat in mijn geval aan te raden of is dit vragen om vochtproblemen en houtrot?

IMG_6028.JPG IMG_6022.JPG IMG_6024.JPG IMG_6025.JPG
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Volgens mij is het zo dat als de binnenkant maar dampdichter is dan de buitenkant er weinig problemen zullen zijn, dus pir met alulaag gebruiken en luchtdicht afwerken eventueel nog met een dampddichte folie
   

  Geert12

  • #3
  Ik zie dat dit topic al iets ouder is, maar zat nog met het volgende:

  Indien je een dak hebt en je hebt last van enige lekkage (bijv.stuifsneeuw,of niet juiste lood aansluitingen)

  Dan sluit je toch juist het vocht tussen 2 dampremmende lagen op?
  In dat geval lijkt mij de binnenkant isoleren met klimaatfolie veiliger.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Enige lekkage daar moet je achteraan gaan en waterdicht maken. Dit soort lekkages kunnen enorme schades veroorzaken. Stuifsneeuw komt gelukkig niet ieder jaar voor.

  Zou kunnen maar een warmtestroom gaat altijd van binnen naar buiten.
  Dus als het binnen kouder is dan buiten gaat een klimaatfolie zijn werk doen.
  Meestal gaat het vocht naar buiten, water van sneeuw of regen gaat altijd naar binnen.

  Wat je ook moet meenemen is dat een constructie altijd vochtig kan worden. Er is een tijd van vochtig worden en van drogen. De hoeveelheid en de tijd van drogen met langer zijn dan die van vochtig worden.
  Dus daarom bij enige lekkage wordt de constructie weer nat en is rotten aanwezig.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu