Dak isolatie en dampdichte folie

Lex1986

  • #1
Beste klussers,

Ik heb heel wat gelezen op allerlei sites maar toch blijf ik twijfelen over hoe ik dit op moet lossen.

Ik heb mijn dak aan de buitenkant compleet opnieuw gedaan. Op het dakbeschot ligt nu waterdichte/dampopen folie. Ook de tengels en panlatten zijn volledig vernieuwd. Het heeft de laatste tijd veel geregend en gewaaid, en ik heb nog geen lekken gehad. Gelukkig.



Nu heb ik de binnenkant geisoleerd met 100mm PIR platen. Die liggen gelijk aan de kop van mijn gording (zie foto) waardoor ik een spouwruimte heb van zo'n 5cm tussen plaat en dakbeschot. De PIR platen zijn aan beide kanten voorzien van aluminium cachering. kieren zijn opgevuld met PUR schuim en naden/bescherming afgewerkt met alu tape.

Nu lees ik veel verschillende situaties over het wel of niet toepassen van dampdichte folie aan de binnenzijde. Vooral bij bouwmarkten krijg ik elke keer het advies dat het niet nodig is. Op internet lees ik veel verschillende dingen en nu ben ik zo aan het twijfelen dat ik het toch nog eens wil checken.

Wat is jullie mening, wel of geen dampdichte folie?

Alvast bedankt,
Lex
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wordt de ruimte gebruikt als woonruimte of iets anders ?
 

Lex1986

  • #3
Het wordt een slaapkamer. De voorzolder zal wel als 'washok' gebruikt worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Aan de binnenzijde van je zolder moet iets zitten dat voorkomt dat warme vochtige lucht richting de pannen kan trekken.

Jouw isolatie is dampdicht omdat er op die platen aluminium is aangebracht. De naden zijn afgetaped het geheel zou dampdicht genoeg moeten zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Is/wordt naad tussen de gording en de isolatie ook afgetaped?
 

Lex1986

  • #6
WGB, dat bevestigd mijn gevoel ook. Eigenlijk vervult dat aluminium de rol van de folie. Zo beredeneerde ik het in ieder geval.

Rola, De naden tussen de gording en de platen zijn nu alleen nog maar dicht gezet met PUR waar nodig. De rest zat echt klem tussen het hout en kon geen PUR meer tussen. Ik zit eraan te denken om daar dezelfde folie als op het dak horizontaal over het hout heen te leggen (waterdicht van ene kant, dampopen van de andere zijden) en dan boven en onder de gording met aluminium tape te plakken. Is dat iets?
Aan de andere kant kan het dan niet zo goed ademen en als het vrij is wel...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het is geen ademen. Ademen, versta ik als iets wat heen en weer gaat, in-en uitademen.

Lucht gaat van warm naar koud, dat is het sterks in de periode Oktober tot Mei omdat het verschil in temperatuur in die periode het grootst is en condens gemakkelijk ontstaat.
Als er in jouw dak zoveel vocht kan condenseren dat het in de periode Mei tot Oktober niet kan opdrogen krijg je problemen.
Dus liever geen dampopenfolie, aan de binnenzijde, maar iets wat als dicht wordt aangemerkt.
 

Lex1986

  • #8
WGB, bedoel je nog steeds alleen over die balken?

Niet om als wijsneus over te komen maar gewoon om mijn gedachten te delen. Als ik de gording open zou laten en hij wordt vochtig van de condens, dan kan hij gewoon opdrogen en is er niets aan de hand. En ik heb nog een spouwruimte zitten tussen het dakbeschot en de PIR platen van ongeveer 5cm.

Maar een horizontale strook dampdichte folie aftapen boven en onder de gording op de aluminium cachering van de PIR platen moet genoeg zijn?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Geen probleem hoor, al heb ik ook niet altijd zin, dit is helaas nogal ingewikkeld en zelf twijfel ik ook al die verschillende meningen.

Die gordingen zullen aan de kant die jij kan zien niet zichtbaar nat of vochtig worden die zones zijn te warm.
Hout of balken laten vocht door, hoeveel is dat, hoe hoog is de temperatuur en de luchtvochtigheid in het gebied richting het dakbeschot. Bij een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid krijg je condens.
Zoals eerder geschreven droogt het meer dan dat het nat wordt is er niets aan de hand.
Krijgen we geen winters meer en geen temperaturen onder nul dan zit je altijd goed.

Ik lees dat je de nietjes waarmee een dampscherm is bevestig moet afplakken. Is dit onzin of is dit waar?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu