Dagschoot knalt tegen sluitplaat

Klus-Piet

  • #1
Hallo klussers,

Als de achterdeur dicht valt geeft dit erg veel kabaal. Dit lijkt te worden veroorzaakt doordat de dagschoot tegen een uitstekend deel van de sluitplaat valt. Wat zou hier de beste oplossing voor zijn?
De sluitplaat steekt wel opvallend ver buiten het kozijn. Zou de deur zachter sluiten als dit uitstekende deel (paar mm) wordt omgebogen of is er een betere oplossing? Hoe zou dit het makkelijkst te buigen zijn?
De dagschoot zelf beweegt soepel in en uit.

dagschoot 2.jpg
dagschoot 4.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je ziet op de tweede foto, dat bij het kozijn een ronding is, waarschijnlijk van de vorige slotplaat.

De slotplaat hoort inderdaad gebogen te worden, maar omdat het uitstekende deel van deze slotplaat iets groter is dan de vorige (tenminste, zo lijkt het op de foto), moet je eerst wat van het kozijn weghalen. Met een beitel voorzichtig wegsteken en/of met een vijl vlak maken. Vlak in de zin dat het hout dezelfde kromming moet krijgen als de kromming die nu al aanwezig is.

Teken daarom eerst de omtrek van de nieuwe slotplaat (zoals ie nu zit)af op het hout, vervolgens haal je de slotplaat weg. Waarna je zorgt voor die kromming, voorzover nodig. Dan de slotplaat wat buigen. Dat kun je doen door hem in een bankschroef te zetten (met iets ertussen vanwege de tanden van de bankschroef. Of desnoods gewoon 'uit de hand' buigen met een combinatietang. De laatse rest buiging doe je dan pas als de sluitplaat weer gemonteerd zit, met een hamer.

PS. Haal wel eerst die verfresten van de achterkant van de slotplaat weg!
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Zoals Kees aangeeft inderdaad de sluitplaat wat rond maken in een bankschroef oid. en vooral niet terwijl hij gemonteerd zit rond gaan slaan want dan plet je het hout en daar blijft verf maar moeilijk opzitten en zal het houtwerk als 1e gaan rotten.
Daarnaast even de dagschoot nakijken want door de scherpe rand kunnen daar braampjes op zijn ontstaan waardoor die slecht sluit.
Deze weer even glad schuren/vijlen en dan een beetje vet olie aan de dagschoot zodat hij weer soepeltjes over de sluitplaat glijdt.

Verder lijkt het alsof de bovenste en onderste schroef van de sluitplaat los zit en dat de benodigde schroeven binnenin de sluitkom ontbreken (dat laatste kan ik niet goed zien maar herken geen kruiskop)
 

Klus-Piet

  • #4
Bedankt voor de duideijke tips, ik ga het op die manier aanpakken. btw; Alle schroeven van de slotplaat zitten wel goed vast en ook in de sluitkom. De dagschoot is nog wel glad, maar ik ga er wel een beetje olie op doen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Dat heeft geen zin, behalve dat er olievlekken in je kleren komen te zitten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Waarom trek je een deur dicht? Je hoort de klink omlaag te doen, zodat de dagschoot naar binnen gaat. Deze manier van een deur sluiten geeft onnodig veel lawaai en slijtage op het binnenwerk van het slot.

De lip van de sluitplaat hoort omgebogen te zijn. En loshalen en in de bankschroef klemmen zoals hierboven al is genoemd.
 

Klus-Piet

  • #7
De deur dichttrekken of duwen is misschien niet ideaal, maar niet altijd te voorkomen. Zeker niet met kleine kinderen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wij (volwassenen) trekken zelf vrijwel altijd de deur gewoon dicht. En dat maakt vrijwel geen herrie en is niet beschadigend voor de dagschoot, omdat die soepel over de slotplaat loopt. Maar dan zul je,nasst voldoende soepel lopen van de dagschoot zelf, die slotplaat wel moeten buigen zoals dat gebruikelijk is! Doe je dat niet, dan is dat funest voor het slot en voor het deurkozijn.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #9
Je ziet toch duidelijk dat die schroeven niet lekker er in zitten? of het moet enorm optisch bedrog zijn.
is die slotplaat vervangen voor een passende niet simpeler?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
IK denk dat de verkeerde soort schroeven gebruikt zijn. Dit lijken op metaalschroeven met een Phillips kop, die hebben vaak net een andere hoek dan de tegenwoordig normaal gebruikte Pozidrive koppen. Daarom staan de koppen van de schroeven niet vlak tegen de plaat aan, maar waarschijnlijk zitten ze wel degelijk vast.

Daar gaat het probleem alleen niet om: dat uitstekende deel van de slotplaat moet omgebogen worden. Waarom TS daar niet op in gaat cq. dat niet wil doen is me een raadsel. Dat doe je toch in een mum van tijd?

Dat uitstekende deel is ook nog gevaarlijk, zeker met kinderen. Want daar haal je leuk je handen aan open als je er op een onachtzame maner langs gaat.
 

Klus-Piet

  • #11
Misschien over mijn eerdere reactie heen gelezen, maar zoals gezegd is mij duidelijk wat er moet gebeuren ga ik met de tips aan de slag. Nogmaals dank.

De schroeven sluiten niet perfect aan op de plaat, maar hij zit muurvast.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Buigen en geef dat hele spul een druppeltje olie. Alleen maar voordelen bestaat haast niet.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Vaak is het huidvet wat aan je handen zit al voldoende om je dagschoot soepel naar binnen te laten glijden.
Belt hier een klant dat hun automatische sluitende deur niet meer in het slot valt (elektrische sluitplaat) dan is mijn advies altijd pak met ongewassen handen de dagschoot vast tussen duim en wijsvinger en wrijf er even overheen.
Veel reageren vol ongeloof en dan maak ik er maar ongein van en zeg dat ze ook moeten praten met die dagschoot en dat hij af en toe een aai over de bol nodig heeft.
Natuurlijk allemaal onzin maar vaak werkt het dan meteen weer prima en blijkt dat ze toch "magische" vingers hebben
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Klus-Piet schreef:
Misschien over mijn eerdere reactie heen gelezen
Niet zozeer overheen gelezen, maar meer een verkeerde interpretatie, mede door het daarna volgende antwoord over kinderen. Had er bij nader inzien niets mee te maken, maar zo gaat dat soms, hersenkronkels...

Succes bij de klus.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu