Dagmaat vergroten in (draag?)muur (van 1 naar 2 deuren)

Rogiervdw

  • #1
Hallo,

Ik richt me tot jullie, want ik zit met 2 bouwlieden die beide een ander verhaal vertellen en ik het moeilijk vind om de juiste keuze te maken. We willen een slaapkamer opsplitsen, daarom moet er een extra deur in een muur komen op de 1e verdieping. Inmiddels bij 2 bedrijven informatie ingewonnen. De 1 zegt dat het een draagmuur betreft, de ander betwijfeld dat. Er lopen sponningen over de lengte van het huis, deze sponningen lijken wel op de muur te rusten. Onder deze muur (begane grond) loopt een behoorlijk dikke stalen spant, waardoor ik ook zou denken dat het een draagmuur betreft. Het huis is een semi bungalow uit 1979. Foto's staan in de bijlage. Mijn vragen:
- Zijn er experts die dit herkennen en of deze muur een draagmuur betreft?
- Er zal in totaal een dagmaat van 190 cm in moeten komen om de 2 kozijnen te plaatsen. Kan dit opgevangen worden met een betonlatei? Of moet dit een stalen balk worden?

Mijn gevoel zegt dat 1 bedrijf het bij het rechte eind heeft: de muur onder de sponningen afstempelen, stenen uitbikken om ruimte te maken voor een betonlatei en deze inmetselen. Vervolgens het kozijn weghalen en de verticale lijnen zagen, De muur wegslopen en de kozijnen terug plaatsen.

Zal dit de juiste werkwijze zijn?

Ik hoor het graag, zodat ik de juiste keuze kan maken welk bedrijf ik zal kiezen. 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Bedoel je met sponningen de gordingen?

Wat zijn de overspanningen van de gordingen en de afmeting (+hoh) ervan?

Geeft die ene die betwijfelt of het een draagmuur is aan waarom hij dat denkt? Betwijfelen klinkt niet echt zeker van zijn zaak. Gokken dat het overeind blijft? Een vakman weet dat soort dingen zeker voordat hij een muur wegsloopt.
 

Rogiervdw

  • #3
Ja, sorry.. Ik bedoel inderdaad gordingen. :D

Hij zei dat in dit type huis meestal eerst de dakconstructie gebouwd wordt en daarna de binnenmuren gezet worden. Maar.. De stalen spant precies onder deze muur was voor de andere het argument dat dit een draagmuur is.

Ik ben het er volkomen mee eens dat een vakman dit moet zien, maar ik heb beide heren eerder aan het werk gehad met goed resultaat. En wie van deze 2 heeft gelijk. Misschien maar een derde vragen?
 

Rogiervdw

  • #4
Ik heb nog een tekening kunnen vinden. Zegt dit misschien meer?

Het rode kader geeft aan waar de huidige deur zit en er 2 moeten komen komen. De tweede foto heb ik helaas niet helemaal. 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Bedankt voor de afbeeldingen (ik heb ze gedraaid).

4m overspanning is al veel voor houten gordingen. Als de gordingen kleiner dan 20cm zijn, is de wand dragend.

Het stalen spant zal een ligger zijn. Zit die in de verdiepingsvloer in de lengterichting van de wand? Liggen de vloerbalken in die stalen balk?

 

Rogiervdw

  • #6
Bedankt voor de snelle reactie. Die spant/ligger is een H-profiel, ligt in de lengterichting van de muur waar het hier om gaat. De verdiepingsvloer ligt op deze ligger (dus niet in). De overspanning van de gording is in de slaapkamer 4 meter inderdaad, midden op de overloop, thv het trapgat (ook midden van het huis) zit een dragende houtconstructie voor het dak. De muur waar het hier om gaat zit ongeveer tussen de gevel en deze houtconstructie in (snapt u het nog?? :)

De sponning is denk ik wel dikker dan 20cm, ik zal hem vanavond even opmeten.

Heel erg bedankt voor het meedenken! Waardeer ik zeer.
 

Rogiervdw

  • #7


De sponning is 19x7. Nog een ander detail wat denk ik belangrijk is... De sponning is vanuit de slaapkamer gezien vlak voor de muur gekoppeld/gelast. Hieronder een foto. Als die muur niet dragend is.. Kan een sponning dan een afstand van 7 meter overbruggen als deze op de helft gelast is?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Muur is kapdragend.
 

Rogiervdw

  • #9
Oke.. Dus het voorstel van de vakman die dit ook zo zag: Afstempelen, betonlatei inmetselen, het gat maken en kozijnen plaatsen zou dus voldoen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Het is inderdaad zeker een dragende muur.

Om de opening te vergroten heb je een vergunning nodig en een berekening van een constructeur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu