Daglicht en bouwbesluit

Marc1995

  • #1
Goedemiddag,

Ik ben bezig met het verbouwen van een woning en wil graag dat deze voldoet aan het bouwbesluit. Nu weet ik niet of ik het daglichtgedeelte goed begrijp (en kan op google ook niet echt een duidelijk antwoord vinden). Klopt het dat bij bestaande bouw een slaapkamer minimaal 0,5 m2 aan daglicht moet hebben en de woning in het geheel minimaal 10% van het vloeroppervlakte aan daglichtoppervlakte? Een slaapkamer hoeft dus niet per se 10% van de vloeroppervlakte aan daglicht te hebben?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zoals ik het lees geldt de 10% regel per verblijfsgebied.
 

Marc1995

  • #3
Jammer. Moet ik dus (ooit) een paar extra dakramen bijbouwen :-)
 

Marc1995

  • #4
Oh, ik lees het verkeerd. Die 10% geldt dus voor het verblijfsgebied, maar dat is dus de gehele woning (?). Dus die 0,5 m2 voor een slaapkamer (=verblijfsruimte) mag dus prima volgens het bouwbesluit.

Woningborg zegt dit ook.
"Volgens het Bouwbesluit (artikel 3.75) heeft een verblijfsgebied een volgens NEN 2057 bepaalde equivalente daglichtoppervlakte in m² waarvan de getalswaarde niet kleiner is dan 10 % van de vloeroppervlakte in m² van dat verblijfsgebied, in geval van een woonfunctie. Bovendien mag dit voor een verblijfsruimte niet kleiner zijn dan 0,5 m2."
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Uit welk jaar is de woning?
Nieuwbouweisen toepassen op een bestaande woning is vaak lastig en niet verplicht.
 

Marc1995

  • #6
De woning is heel oud, maar het is een aantal jaar een winkelpand geweest. Nu wordt de functie weer gewijzigd naar woning.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
7
7

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu