Eisen bouwbesluit 2012 bij functieverandering opslag->won

Gideon

  • #1
Samen met mijn vriendin overweeg ik om een pand in Amersfoort te kopen. Het gaat om een ruimte van 150 m2 (begane grond) die op dit moment dienst doet als opslag. Echter, het bestemmingsplan voor het pand is "gemengd 3", wat betekent dat het pand in principe gebruikt mag worden als woning. Het gebouw is voorzien van een lichtstraat in het dak (geen donker hol dus), een dakraam, centrale verwarming, een toilet en wasbak.

Vandaag zijn we bij het gemeentehuis geweest om navraag te doen naar de eisen waaraan de woning zal moeten voldoen als we er daadwerkelijk willen wonen. Volgens de ambtenaar van het vergunningen-loket, moeten we bij functieverandering naar woning uitgaan van nieuwbouw en de eisen die hiermee gemoeid zijn. Dit zou betekenen dat muren, vloeren, het dak, deuren, ramen etc. zouden moeten voldoen aan de hoogste eisen met betrekking tot isolatie; een erg kostbare zaak. Als dit het geval is, is het voor ons waarschijnlijk niet interessant om het pand te kopen.
Voor de zekerheid heb ik het praktische handboek bouwbesluit 2012 gedownload, maar na hierin gelezen te hebben kom ik tot een heel andere conclusie:
Bij een functieverandering na de oplevering van het bouwerk moet de nieuwe gebruiksfunctie tenminste voldoen aan de voorschriften voor een bestaande woning. Voorschriften voor nieuwbouw zijn niet van toepassing
(p 281, voorbeeld 5)

De eisen voor een bestaande woning zijn minder streng en dit zou wellicht wel haalbaar zijn. Maar, wie heeft nu gelijk? Mag de gemeente bijvoorbeeld strengere eisen stellen dan vastgelegd in het bouwbesluit 2012?

Wat volgens mij in dit geval het belangrijkste is om te weten, is hoe de nieuw op te richten woning, in een bestaand gebouw, benaderd wordt: "nieuwbouw" of "geheel/gedeeltelijk vernieuwen" of "veranderen".

Wanneer ik bijvoorbeeld verder lees in het hoofdstuk Energiezuinigheid en Milieu loop ik hierop weer vast. Hier valt namelijk te lezen dat het volgende geldt ten aanzien van isolatie (de energieprestatie-eis):
De energieprestatie-eis is bij het gedeeltelijk vernieuwen of veranderen of het vergroten van een bouwerk niet van toepassing (art. 5.6).
In bovenstaande situatie gaat het, volgens mij, om het rechtens verkregen niveau. De isolatiewaarde/kwaliteit voor de vernieuwing/verandering/vergroting is gelijk aan de standaard voor het huis toen deze werd gebouwd/ legaal werd verbouwd.

Hoe zit het dan met het rechtens verkregen niveau in 'mijn' geval en hoe heeft de functieverandering hier invloed op?
Kan het rechtens verkregen niveau van de ruimte als opslag, gewoon worden doorgetrokken wanneer de ruimte wordt gebruikt voor bewoning?
Immers, het bestemmingsplan is ongewijzigd. Of is er misschien geen rechtens verkregen niveau voor het gebouw als woning (maar alleen als opslag) en moet er daarom toch uit gegaan worden van nieuwbouw? Dit lijkt me dan weer strijdig met mijn eerste citaat.

Heeft iemand hier misschien ervaring mee? Alle reacties zijn welkom!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Voor dergelijke vragen is dit forum niet geschikt.
Hier http://www.bouwhelp.nl/index ga je wel antwoordt krijgen op je vraag

De ambtenaar die je hebt gevraagd heeft het maar half uitgelegd.

In het kort is de clou dat indien het pand ongewijzigd met de gewijzigde bestemming voldoet aan het bouwbesluit bestaande bouw je niet hoeft te verbouwen.

doe je dit toch of het voldoet pand niet aan bestaand
dan moeten de nieuwe of de te wijzigen onderdelen in pricipe voldoen aan de nieuwbouweis

Maar er zijn ook nogal wat uitzonderingen e.d.
met het echt uitzoeken en voorbespreken van een dergelijk plan is een bouwkundige wel een tijdje zoet
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik sluit me daar bij aan. Je hebt je al goed verdiept in de materie. In Bb2012 gaat het bovendien veranderen dat het veranderen van functie veel makkelijker wordt (oa. bedoeld om leegstaande kantoren naar woningen om te kunnen bouwen). Dan heb je weinig isolatie- en geluidseisen.

Waarschijnlijk is deze verbouwing geheel vergunningsvrij uit te voeren, zolang je geen gevelwijzigingen aan de voorkant doet en niets aan de draagconstructie veranderd.
 

1310

  • #4
Voor zover ik weet moet je pand voldoen aan de eisen die gelden toen het pand werd gebouwd
 

MvanV

  • #5
Niet helemaal, er zijn ook eisen die voor alle bouw gelden.

(niet extreem brandbaar, geen loden leidingen, geen zacht asbest, toilet e.d).

Overigens is isoleren in veel gevallen helemaal niet duur of vergunningsplichtig.
Het nieuwe bouwbesluit zegt R=3,5 en dat is gewoon een kwestie van iets van 15 cm glaswol achter een regelwerkje frotten voor een paar euro per m2. Dat zou ik sowieso doen.
 

Fritske1978

  • #6
Laat je de uitkomst nog even weten hier, ik ben wel benieuwd.
Wij zitten namelijk ook met een vergelijkbare situatie. Bij ons gaat het meer om het constructieve deel van het bouwbesluit, plafondhoogtes van 2.60 en vrije doorgang van 2.30 zijn in ons geval niet haalbaar.
Wij gaan namelijk het stal gedeelte van een boerderij verbouwen tot woning.
 

MvanV

  • #7
Daar kan je volgens mij in dat soort gevallen een ontheffing van de gemeente voor krijgen.
Dat weten gemeentes niet direct, maar dat staat in de wet, ze mogen geloof ik tot 2 meter gaan als dit soort gevallen spelen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Zoals eerder aangegeven is dit geen onderwerp voor dit forum.
Alternatieven voor meer info zijn al genoemd, slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
7
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu