DAB en DAB+

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #21
Ziggo stopt alleen met anologe radio.
Maar digitale radio blijft.
En die kun je gewoon blijven ontvangen via de box van ziggo.
 

Lampje45

  • #22
Toen ik vorige week van vakantie terug kwam was het bij Ziggo mooi afgelopen, dan heb je een mooie stereo installatie die niet in de buurt staat van de TV installatie maar wel dicht bij de huisaansluiting dus daar de coax naar de TV maar doorgeknipt en er de ontvanger tussen gezet met splitter. Ik wil de box niet de hele dag aan hebben staan. Vreet me te veel energie.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #23
DAB+ wordt niet doorgegeven via de kabel. Als je DAB+ wil ontvangen heb je dus iets van een antenne nodig. Helaas is de ontvangst van DAB+ inderdaad nog wel eens kritisch.

Radio luisteren via de ziggo box is ook niet optimaal, je moet dan vanwege het ontbreken van een display op de box eigenlijk altijd de TV er bij gebruiken.

Makkelijkst oplossing is in dit geval internetradio. De genoemde Yamaha tuner heeft deze mogelijkheid volgens mij al ingebouwd, dus verbinding leggen met het netwerk is voldoende. Hetzij via een ethernetkabel of via de wifi.
 

Lampje45

  • #24
Ziggo levert dat nu wel via de kabel
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #25
Naar mijn weten levert Ziggo geen DAB+ signaal. Wel bieden ze een afzonderlijke radio ontvanger aan, maar dat gaat via een DVB-C signaal.

Rechtsreeks een stereo met DAB+ tuner aansluiten op de kabel kan dus niet.
 

Lampje45

  • #26
Daarin heb je gelijk, wist niet precies welk protocol.
En ja het is DVB-C maar wel digitaal en het werkt perfect en mijn oude installatie blijft gewoon staan en ook niet de problemen van het DAB+ afstemmen wat je regelmatig hoort.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #27
Hier in huis stream ik draadloos van tablet of telefoon naar de soundbar als ik radio wil luisteren. Sowieso geen Ziggo, maar glasvezel.
 

Fmrama

  • #28
Ik heb hier de digitale radio (van coax caiway) via de humax lopen. Deze is aangesloten op de sat aansluiting van de reciever . Ik kan dus gewoon digitale radio luisteren via mijn oude geluidsinstallatie.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #29
Maar goed, als je een recente receiver hebt staan met internetradio erop, is de mooiste weg natuurlijk om het netwerk erop aan te sluiten en te luisteren via internetradio.
 
  • Like
Waarderingen: Fmrama

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #30
Via het internet lukt nog niet helemaal maar ik toch nog een vraag over DAB+.
Op deze radio zit de optie, de ontvangst controleren.
Als ik de gebruiksaanwijzing volg staat bij mij het getal 0
Wie verzorgd het signaal van DAB+ het is toch vervelend als je langs de radio loopt en het signaal valt weg. :lol:
Om het kanaal op het internet te vinden van RADIO5 krijg ik met al die mogelijkheden niet voor elkaar. Wat aan geluid langs is gekomen is klinkt stukken beter dan DAB+. Dus het komt er wel.

Eigenlijk toch jammer dat deze foto, verkleind in PAINT 1263x711, niet goed te lezen is.

DAB.jpg
 
Laatst bewerkt:

Evenwatanders

  • #31
Dat niet goed te lezen kun je voorkomen door de foto in Paint op te delen in twee gedeeltes van elk 600 Pixels breed:

DAB-1.jpg


DAB-2.jpg


Wat betreft het DAB+ ontvangstprobleem: dat is typerend voor als je een antennetje gebruikt dat direct achter het apparaat hangt, bijv. een bijgevoegd stukje draad. Zeker bij betonnen gebouwen (afscherming door betonijzer) krijg je nooit een optimale ontvangst.

Beter is het om een antenne buiten te hangen en met een daarvoor geschikte afgeschermde kabel te verbinden met de radio. Is alleen een stuk duurder...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #32
Wgb schreef:
Om het kanaal op het internet te vinden van RADIO5 krijg ik met al die mogelijkheden niet voor elkaar.
Hoe bedoel je? Er is toch gewoon een stream van RADIO5 beschikbaar?


Geen idee hoe je dat precies uit die Yamaha set krijgt maar dat moet toch lukken lijkt me (het zal iets zijn met de MusicCast app?).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #33
Evenwatanders schreef:
Wat betreft het DAB+ ontvangstprobleem: dat is typerend voor als je een antennetje gebruikt dat direct achter het apparaat hangt, bijv. een bijgevoegd stukje draad. Zeker bij betonnen gebouwen (afscherming door betonijzer) krijg je nooit een optimale ontvangst.
Dat is toch geen voortuitgang.

Maar wie is er in Nederland verantwoordelijk voor het DAB+ signaal? Dat ik 0 zie en geen 90 zoals in de gebruiksaanwijzing dat is toch vreemd. Gewoon een rijtjeshuis in de Hoekse Waard.

DAB 615x511.jpg
 

Evenwatanders

  • #34
Wgb schreef:
Maar wie is er in Nederland verantwoordelijk voor het DAB+ signaal?
Dat was voorheen KPN, maar sinds enkele jaren: Zenderexploitant Broadcast Partners.
DAB+ zal onder 'slechte' omstandigheden altijd problemen geven bij ontvangst met een antenne binnenshuis. Ongeacht hoe sterk het signaal is. Dat was bij de voorganger FM niet anders, alleen had je daarbij jarenlang de mogelijkheid het signaal via de kabel te ontvangen.

Dat gebeurt nu alleen nog digitaal en daarvoor heb je een speciale ontvanger nodig (die vaak in je TV of in je decoder zit). Dat is echter een aparte discussie, die op andere plekken op het Internet al veelvuldig gevoerd is. Dat is zeker geen vooruitgang voor de voormalige luisteraars via FM over kabel. Maar daar trekken de kabelexploitanten zich niet veel van aan.

DAB+ zie ik vooral als een verbetering voor ontvangst in de auto (en ander mobiel gebruik).

Zelf ben ik geheel overgestapt op Internetradio. Deels via de PC (zijn mooie programmaatjes voor), deels via losse radio's. Bij dat laatste heb je dan het probleem dat je bij veel Internet radio's niet zelf de stream (zoals door XanderH genoemd) kunt invullen. Je bent dan afhankelijk van een of andere streaming server, die dat voor je opzoekt. Er zijn zelfs (wat oudere) internetradio's die vanwege het stoppen van een bepaalde server geheel geen Internetradio ontvangst meer kunnen doen...

Het is geen leuke ontwikkeling, maar we zullen het ermee moeten doen. Is op EU niveau bepaald dat het zo moet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #35
Evenwatanders schreef:
DAB+ zie ik vooral als een verbetering voor ontvangst in de auto (en ander mobiel gebruik).
Dat begrijp ik totaal niet omdat wat ik tot nu toe ben tegengekomen de invloed van een antenne enorm is. Voor mijn logica is dan een signaal versterker onontbeerlijk.
Evenwatanders schreef:
Het is geen leuke ontwikkeling, maar we zullen het ermee moeten doen. Is op EU niveau bepaald dat het zo moet.
Dan is er een diepere achtergrond die wij niet weten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #36
digitale radio zoals dab heeft nu eenmaal een goed signaal nodig.
Bij analoge ontvangst had je vaak wel ontvangst maar zat er een hoop ruis bij.
Dat was met de analoge satelliet ontvangers net zo of met de ouderwetse antenne op je dak vroeger.
Bij digitaal is het zo dat of je hebt wel of geen beeld of geluid als je geen goede ontvangst hebt.
Bij tv heb je dan vaak blokkerig beeld te zien even, en bij radio hebt je helemaal niets of geluid met brokken en stoten.
Achja het digitale tijdperk brengt niet alleen maar goede dingen met zich mee.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #37
De radio speelt nu af met een LAN kabel via het internet. Klinkt er goed. Voorlopig alleen Radio 5 krijg ik weer zin gaan we verder stoeien om meer zenders te ontvangen.
Nog bedankt voor alle info.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu