Daalderop accumulatiekachel

Status
Niet open voor verdere reacties.
Het huurappartement van mijn dochter is voorzien van electrische verwarming, er staat één accumulatiekachel in de living + kamerthermostaat.
Probleem is dat we de temperatuur niet onder controle krijgen, veel te warm.
Op de kachel staat een schakelaar met standen 1 tem 6
Op de kamerthermostaat staat uiteraard de temperatuur keuze schakelaar en nog twee schakelaartjes. Heb begrepen dat de kachel 's nachts opgeladen wordt ( nachttarief) en dat vervolgens overdag de warmte afgegeven wordt.
Kent iemand de juiste werking van deze verwarming en hoe gebruiken we deze zo optimaal mogelijk ?
Alvast bedankt voor elke reactie !!
32021_IMG_3256_1.jpg

32021_IMG_3257_1.jpg
 
Als ik daarnet mijn mails opende en merkte dat er eindelijk een reactie was, was mijn vreugde van korte duur :(

Heb al de hele week gegoogled maar zonder enig resultaat, vind nergens info hierover, en dit stemt toch tot nadenken, zeker daar ook Daalderop nergens op hun sites dit produkt nog vermeld !!, heb ook naar hun een mail voor info gestuurd.

Door de verschillende mogelijkheden uit te testen is het nu zo dat we beide schakelaars op de thermostaat hebben uit gezet en de schakelaar op de kachel op 1 à 2, temperatuur in de living wordt nu nog 20°, momenteel is de buiten temperatuur ook uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar.

Wie weet er nog meer over de werking ?
 
Ik vrees dat zulke verwarmingsapparaten in Nederland te weinig voorkomen om snel een antwoord te krijgen op vragen erover.

Misschien dat een Belgische klussite meer effect sorteert ?
 
Gevonden op een belgisch(!) forum:
Normaal gezien is een accumulatiekachel niets anders dan een elektrisch verwarmings element, een hoop stenen daarond en alles netjes geïsoleerd (rotswol?) en dan een metalen kastje eromheen. O ja er zit ook nog een vetilator in.

Stralingswarmte? Deze heeft men wanneer een (zeer) warme oppervlakte aan de buitenkant van het toestel zit. Bij een accumulatiekachel zou je die niet mogen vinden anders zit je met veel te veel verlies overdag en heb je tegen 6 uur s'avonds een koude hoop stenen in een doosje. (maar dan kan je waarschijnlijk ook met een knopje de directe dagverwarming aanschakelen zodat je niet in de kou zit)

Tikkend geluid? Heel normaal helaas, wanneer het verwarmingselement de stenen opwarmt zetten deze uit. De omkasting wordt ook warmer en zet ook uit. Daar niet alles gelijktijdig opwarmt en met dezelfde mate uit zet ontstaan er wrijvingingen en spanningen tussen de verschillende onderdelen. Vergelijk het met microscopische miniatuur aardbevingen in je kachel. Af en toe (om de zoveel seconden) herzet een steen of metalen plaat zich een heel klein beetje. Hier valt niet zoveel aan te doen.

Luister naar het weerbericht, indien ze voor de volgende dag warm weer voorspellen kan je je kachels UIT schakelen zodat ze s'nachts niet opwarmen (lees energie verbruiken). De opgeslagen warmte heb je de volgende dag NIET nodig en komt toch ongevraagd vrij met risico op hoge temperaturen.
(Vooral handig in het voorjaar)

Elektriciteit kost geld, maar dat wist je al.
Gebruik een dikke trui en sokken en pas wanneer de temperatuur onder de 18 duikelt zet je je verwarming (alias ventilator) aan. Wens je in je hemd rond te lopen in de winter, verwacht je dan aan een hoge rekening.


Thermostaatinfo vind je hier url helaas offline
met de 4 standen schakelaar bepaal je de hoeveelheid warmte je in voorraad hebt voor de volgende dag. Je zal voor jou appartement een lijstje moeten opmaken welke stand je best gebruikt voor welke buitentemperatuur.
de kip met het gloeidraadje is voor de rechtstreekse verwarming nodig als je warmte zou te kort hebben in de stenen. (Of heel snel wil opwarmen).
De 0/1 kip is om het kokaal op te warmen met de ventilator, deze blaast de warmte uit de stenen in het lokaal op basis van de ingestelde temperatuur.
Gezien het type van verwarming is het beter van overdag, ook als je neit thuis bent, het lokaal op een gereduceerde temperatuur te houden >16°C dan deze helemaal uit te zetten.
Ja het is normaal dat de ventilator nodig is om het lokaal op temperatuur te houden én spijtig genoeg maken die nogal wat lawaai.

Volgende keer weer zelf zoeken ? :wink:
 
Hey Pepjo

Begin nu toch een duidelijker beeld te krijgen van de werking, met dank voor jou info. Het internet blijft een mysterieuze wereld, heb met allerhande zoektermen gezocht maar blijkbaar niet met de juiste, heb er geen moeite mee om toe te geven dat er ook hier handigere mensen zijn dat ikzelf. Het is zeker niet zo dat ik gemakkelijkshalve simpelweg het probleem hier gemeld heb !

Samengevat denk ik dat werking zo is :

Met de draaiknop 1 - 6 op de radiator bepaal je de hoeveelheid warmte die er 's nachts opgeladen wordt.
Met de aan/uit schakelaal op de kamerthermostaat bepaal je de snelheid waarmee de warmte vrijkomt, schakelaar uit --> alleen convectiewarmte, schakelaar aan --> vetilator zorgt voor een snellere warmte afgave.
Indien onvoldoende warmte opgeslagen --> tweede schakelaar voor directe verwarming, zeker te vermijden, werkt op de dure dagtarief.

Foutieve redenering --> graag reactie
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan