CV zonder kamerthermostaat

Status
Niet open voor verdere reacties.
Vakberen,

Ik ben op dit forum op zoek geweest naar antwoord op de vraag of een CV installatie met alleen thermostaatknoppen op de radiatoren te realiseren is.

Ik heb iets gevonden in een oud onderwerp waaruit ik begreep dat er een bypass geplaatst moet worden.

Helaas begreep ik niet helemaal hoe en wat? Wie helpt mij :? !
 
Nee, zonder thermostaat stookt erg duur.

Beter weersafhankelijke regeling, en by-pass als kortsluit leiding-dit laatste is om stroming van water te garanderen.
 
Iets meer omschrijving over wat je wilt is denk ik wel handig!

Er staan diverse artikelen over installaties met weersafhankelijke regelingen, in feite het enige echte alternatief voor een kamerthermostaat.
En er staan echt diverse beschrijvingen van zo'n bypass!

Ik heb alleen nu geen tijd ze voor je op te zoeken, zoek zelf even op het forum.

En dus graag wat meer beschrijving van wat de bedoeling is, met vermelding van het aantal radiatoren en het merk en type ketel!
 
Ok,

Bedankt zover. Ik zal nog even verder zoeken onder "weersafhankelijke regeling".

Bedoeling is een solo-ketel en huur-geiser door een combiketel te vervangen.
Op alle radiatoren in huis zit een thermostaatknop, vandaar de vraag.
 
In dat geval is het 't mooist dat je een normale thermostaat in de kamer neemt (met of zonder klok), en dan alle knoppen in de kamer, waar deze thermostaat hangt vol open zetten.

De overige ruimten kan je je eigen temp kiezen met de knoppen.

Goedkoopste oplossing in het realiseren hier van en het goedkoopst stoken.

Weersafhankelijk alleen als het niet anders kan. Bijv. kantoor achter de woning, of als de woning is opgedeeld in meerdere woonkamers met
meerdere gezinnen.
 
Bedankt!

Heb met de zoekfunctie het een en ander kunnen vinden.

Begrijp uit de diverse verhalen dat de beste methode het plaatsen van een kamerthermostaat is waarbij de thermostaatkranen in de kamer vol open gedraaid moeten staan.

Een weerafhankelijke regeling alleen toepassen als je een open haard o.i.d. hebt.
 
Om 't helemaal compleet te maken: geen thermostaatkranen in de kamer waar de kamerthermostaat de temperatuur regelt

Alleen "gewone" open/dicht afsluiters en die in principe altijd volopen en wel thermostaatkranen in de overige kamers. Zo voorkom je een dubbele temperatuur regeling.
 
Bundy schreef:
In dat geval is het 't mooist dat je een normale thermostaat in de kamer neemt (met of zonder klok), en dan alle knoppen in de kamer, waar deze thermostaat hangt vol open zetten.
Ik ben het roerend met Bundy eens.

Het is onzin de thermostaatkranen weg te halen, het is geen nieuwe installatie, dus mooi laten zitten.
 
Een weersafhankelijke regeling werkt als volgt;
De ketel zal functioneren alsof de kamerthermostaat hoog staat. Hij zal dus altijd aan de warmtevraag voldoen.

De functie van de weersafhankelijke regeling bepaalt de aanvoertemperatuur van het water naar je radiatoren. Deze wordt bepaalt naar gelang de buitentemperatuur volgens een bepaalde stooklijn.
Deze stooklijn is variabel instelbaar.

Voorbeeld
Bij een buitentemperatuur van 20 graden is het aanvoerwater 40 graden.
Bij een buitentemperatuur van -10 graden is het aanvoerwater 80 graden.
De lijn hiertussen is lineair ; Hoe lager de buitentemperatuur hoe hoger de aanvoertemperatuur.

Deze oplossing is zuiniger dan de thermostaataansluiting direct doorverbinden, omdat door de lagere aanvoertemperatuur minder energie verbruikt wordt. Om deze systemen nog zuiniger te maken zijn meeste weersafhankelijke regeling voorzien van een tijdklok, waarmee in de avonduren de stooklijn (en dus de aanvoertemperatuur) verlaagd kan worden.

Bij deze installatie dient dan een bijpass geplaatst te worden om de volgende reden; Als alle vertrekken op temperatuur zijn sluiten de thermostaatkranen zich af. De pomp van de CV ketel blijft proberen om zijn water naar de radiatoren te pompen om de warmte uit het ketel kwijt te kunnen.

Via een veerbelaste klep (bypass) stroomt bij een te hoge druk in de aanvoerleiding heet water direct terug naar de retourleiding in de ketel. Aan de hoge retourtemperatuur weet de ketel dat het verwarmingscircuit op temperatuur is en schakelt deze de brander uit.

Als deze bijpass niet geplaatst is zal de pomp op den duur defect gaan en er kan flinke schade ontstaan aan de ketel door de te hoge temperatuur van het stilstaande water.
 
Kabouter schreef:
Begrijp uit de diverse verhalen dat de beste methode het plaatsen van een kamerthermostaat is waarbij de thermostaatkranen in de kamer vol open gedraaid moeten staan.

Een weerafhankelijke regeling alleen toepassen als je een open haard o.i.d. hebt.
Dit werkt alleen goed als alle radiatoren goed ingeregeld zijn om een juiste hydraulische balans op te zetten, zodat alle ruimten genoeg water krijgen.

Indien de radiatoren niet ingeregeld zijn, onstaat er kortsluiting met de open kranen het dichtste bij de CV-ketel. De ruimten aan het einde van een branche krijgen dan te weinig water en blijven de radiatoren daar "koud" ondanks dat ze vol-open staan.

Dus als je deze oplossing wilt gebruiken moeten de radiatoren ingeregeld zijn. Dat vereist inregelbare thermostaatafsluiters of aparte regelkranen in elke radiator leiding.

Met deze oplossing zou je nog steeds de CV-water temperatuur moeten aanpassen op de weersomstandigheden: als het CV-water te heet is verspil je nog steeds energie en als het te koud is kom je warmte te kort. Een weersafhankelijke regeling biedt uitkomst.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan