CV: Van metaal naar flexibele buis

freekvh

 • #1
Beste klussers,

Ik wil een paar stukken verwarmingsbuis vervangen en wat verleggen. Alle buizen moet ik dan opnieuw aansluiten aan een aantal bestaande radiatoren en 1 nieuwe radiator.

Een vriend had nog een perssysteem voor flexibele buizen liggen (ik mag het merk hier denk ik niet noemen?) dus ik heb besloten dat te gebruiken (zelf de tools kopen is erg duur). Echter, in mijn bouwmarkt kreeg ik al een paar keer advies wat ik niet vertrouw en het aanbod van koppelingen is ook niet compleet aldaar. Ik wil eigenlijk niet beginnen voordat ik echt zeker weet dat ik het goed doe, ook omdat ik alles weg wil werken in het plafond.

Ik wil de volgende situaties oplossen:
 1. Metaal 28 mm naar flexibel 20 mm
 2. Metaal 15 mm naar flexibel 16 mm
 3. Flexibel direct aan de radiator?

Situatie 1
Bij de bouwmarkt raadden ze dit aan: Metaal 28 mm -> puntstuk (verloop 28 mm naar 3/4e) en dan onderstaande verloop (met schroefbus) daar op draaien met wat teflon tape (de maat op het plaatje klopt waarschijnlijk niet maar dat maakt niet uit):

1704360625490.png


Zelf dacht ik eerder aan dit: Metaal 28 -> Knelsok met verloop (28 mm naar 20 mm) en stukje 20 mm koper of metaal en dan dan deze gebruiken met een knelring:

1704360964491.png

Het voordeel van deze oplossing is dat ik geen teflon tape hoef te gebruiken maar alles knelkoppeling is, dat vertrouw ik meer, maar misschien is dat onzin?

Situatie 2
Ik dacht aan deze koppelingen, 15 mm metaal naar 16 mm flexibele buis:
1704360964491.png


Situatie 3
Hier sta ik open voor tips. Mag ik de koppeling hierboven wellicht direct in de radiator draaien? Bij sommige radiators lijkt dat te kunnen.

Sommige koppelingen zijn misschien tijdelijk. Pers koppelingen kun je niet losmaken, de enige optie is losknippen en weer opnieuw maken toch? Ik zal dan wat lichte kronkels in de buizen maken om ze toch opnieuw aan te kunnen sluiten, of hebben jullie betere ideeën hierover?

Die vriend van mij heeft alles met de hand, zonder enige tools gebogen, raden jullie dat aan? Ik zie dat er ook buigtools beschikbaar zijn namelijk.

Alvast heel erg bedankt voor de antwoorden!
 
Laatst bewerkt:
 • Waarschuwing
  Klusidee
  Waarschuwing
 • freekvh

  • #2
  Ik ben langs een specialistisch bedrijf geweest, die raden met deze koppeling aan, die direct in een knelkoppeling gebruikt kan worden:

  1704372107198.png


  We kregen wel een hele discussie over 20 mm flexibel vs 28 mm metaal, de hoeveelheid water die door het metalen deel (per minuut) kan lopen is nogal wat groter, wat beteken dat als ik delen vervang met 20 mm flexibel, alleen maar omdat ik daar de tools voor heb, ik nogal grote verschillen in warmte afgifte capaciteit kan gaan merken op verschillende radiators. Dus ik vrees dat ik eerst even aan het rekenen moet voordat ik zomaar 20 mm flexibel ga gebruiken.
   

  Auto-Geen

  • #3
  1704377080415.jpeg

  Dit past in een sok 28mm en kan zonder perstang. Dan ga je in een keer over naar 26mm flexibel. Is beter dan een overgang naar 20mm.
   
  • Like
  Waarderingen: Marcn.88

  Lange Herman

  • #4
  De doorlaat van een cv-buis 28 mm is ongeveer 531 mm2, de doorlaat van een flexibele buis 20 mm is ongeveer 201 mm2.
  Er kan dus minder dan de helft aan water door. Is dat niet een beetje te weinig?
  Om ongeveer gelijk uit te komen heb je een flexibele leiding met een binnendoorlaat van 26 mm nodig.
  Denk aan 32 x 3.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu