CV - oude verdeler weghalen

DIY-Rens

 • #1
Beste klussers/vakmannen,
Al jaren gebruik ik dit forum bijna wekelijks dingen op te zoeken voor mijn verbouwingen en klussen thuis, maar nu heb ik zelf een vraag.
Ik heb een aparte ketel hangen voor de CV. De aanvoer en retourleiding komen allebeil in een verdeler (neem ik aan) uit (rode verticale vat op de foto - blauwe pijl).
Ik vroeg me af wat het nut is van deze verdeler en of deze weg kan. Er zit een pomp op de aanvoer leiding na de verdeler.

Ik ga binnenkort een zonneboiler installeren en moet dan de leidingen aanpassen. Zit er aan te denken om dan de verdeler te verwijderen als dit kan. Hij lijkt me al tien (tallen) jaren oud en heeft ook wat corrosie.

Hebben jullie advies? Alvast bedankt.

cv opstelling.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  Lijkt op een warmtewisselaar of iets dergelijks.
   

  DIY-Rens

  • #3
  Klopt. Er hangen nu twee ketels. De linker is voor tapwater en zat vroeger op een ringleiding. De rechter is voor CV. De warmtewisselaar/verdeler zit nu alleen op de aanvoer/retour van het CV systeem. Wellicht dat hij vroeger met de ringleiding gekoppeld is geweest?
   

  Jackd

  • #4
  Een foto van dichtbij zou fijn zijn, fotokwaliteit is hier niet zo hoog.

  Een warmtewisselaar zou betekenen dat er aan beide kanten een manometer en vulpunt zou moeten zitten.

  Zoals het er nu uitziet kan ie er tussenuit.
  Dan er waarschijnlijk o.a. ook een pomp en expansievat weg.
   

  DIY-Rens

  • #5
  Ik hoop dat dit duidelijker is.
  Er zit geen vulpunt of manometer op.
  close-up.jpg
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #6
  Is waarschijnlijk een warmtewisselaar voor een ringleiding van tapwater inderdaad.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #7
  Volgens mij is het gewoon een open verdeler, en de ketels werken dan in cascade.
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #8
  Omdat achter deze installatie een behoorlijk vermogen moet worden verpompt is de installatie voorzien van een grote pomp van Biral. Deze pomp is gekozen vanwege de opvoerhoogte en het aantal M3 dat de installatie nodig heeft.

  De installatie bestaat uit twee gschakelde ketels die als de ene ketel in de winter de temperatuur niet haald binnen grenzen van tijd springt de tweede ketel aan en werken dan onafhankelijk van de installatie met meer vermogen.
  De ketels met de eigen pomp zijn niet van voldoende capaciteit om voldoende water door de installatie kunnen laten stromen.

  Dit is een grootte installatie weghalen van de rode open verdeler zal alleen maar problemen geven als u niet weet waarom dit systeem zo is gemaakt .

  Vr Gr
   

  Jackd

  • #9
  Als ik de eerste foto zie, dan zijn de twee ketels niet (meer) verbonden.
  Bij de linker gaat de aanvoer direct naar de retour met het expansievat erop aangesloten.
  Dat vat kan dus (toch) niet weg en als er naast dat 2e vat geen andere zijn, dan moet het inderdaad wel een open verdeler zijn.
  Mogelijk dat de verwarmde ruimte met de tijd kleiner is geworden of beter geïsoleerd?
   

  DIY-Rens

  • #10
  De linker ketel is voor tapwater alleen en daar is inderdaad het CV circuit doorgelust.
  De rechter ketel is voor de CV. Ik kom net toevallig tegen in een Vaillant handleiding dat een open verdeler nodig is als er een aparte pomp is:
  De open verdeler ontkoppelt de warmteopwekker van het CV-systeem. De afhankelijkheid van de restopvoerhoogte van de warmteopwekker is daarmee opgeheven. Via de open verdeler in combinatie met de CV-pomp is een voldoende hoge minimale hoeveelheid circulatiewater via de warmteopwekker altijd aanwezig.

  Lijkt er dus inderdaad op dat de verdeler niet weg kan. Ik neem aan dat deze ook voor circulatie zorgt als als de pomp niet draait.

  Bedankt voor het op weg helpen en als er nog andere meningen zijn, dan hoor ik het graag.
   

  Jackd

  • #11
  Ik zou de nieuwe setup met zonneboiler opnieuw (laten) ontwerpen.
  Het zou zonde zijn als er een extra pomp draait die niet nodig is, maar zomaar weghalen is inderdaad geen goed idee.
   
  • Like
  Waarderingen: DIY-Rens

  Auto-Geen

  • #12
  Als je maar een ketel gebruikt voor verwarming, dan is een open verdeler met aparte installatiepomp onnodig. Weghalen is wel een goed idee.
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #13
  De meeste pompen in de ketel zelf zijn beperkt voor wat betreft de opvoerhoogte en capaciteit, dus zomaar weghalen van een heel systeem zonder dat duidelijk is waarom het zo is aangelegd is niet verstandig.
  Als blijkt dat het na grondig de installatie te hebben uitgelegd, de open verdeler gemist kan worden dan neem je verstandige beslissingen gebaseerd op die berekeningen.

  Vr Gr
   
  • Like
  Waarderingen: Ronny

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu