CV leidingen door te boren gat in dakbalk. Goed idee?

Django

  • #1
Ik wil radiatoren gaan plaatsen in de slaapkamers en daarvoor ben ik van plan op de zolder erboven een 22mm stalen ringleiding aan te leggen en daar vandaan boven iedere kamer via een gat in het plafond naar beneden, de slaapkamer in. De zolder is een ruimte voor opslag. Je kunt net rechtop staan onder de nokbalk dus niet een ruimte waar je graag lang verblijft. Het leek me zelf wel een aardig idee om in de dakbalken links en rechts van de nokbalk gaten te boren van laten we zeggen 25mm en daar de CV buis doorheen te geleiden. Waar nodig ondersteunen met een CV beugel om doorzakken te voorkomen.

Wat ik me afvraag is of het een heel dom plan is om dergelijke gaten in je dakbalken te boren of dat het trekken van leidingen op die manier niet verstandig is.

Zoals op foto 2 te zien is, kan de leiding ook wel over de vloer heen, maar dan komt deze - door de dakbalk - een cm of 30 'naar binnen'... op het loopvlak zogezegd. Dat kan uiteraard wel weer weggewerkt worden door er een omkisting overheen te maken ofzo.

Ter info, de underlayment platen verwijderen lijkt me een vreselijke klus. Ik heb een paar vierkante uitsparingen gezaagd om bij een lasdoos te kunnen boven de badkamer, maar om dat nou over de hele lengte van de zolder te doen...

Ik hoor graag jullie ongezouten mening... ;-)


IMG_1471.JPEG
IMG_1472.JPEG
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een beperkt gat in het midden van een balk is vaak geen probleem. Maar beter voorkomen door de leidingen erlangs te laten lopen, of via een andere route.

Als je de leiding over zolder laat lopen, krijg je dan niet enorm lange leidingen? De zolder hoeft niet verwarmd te worden toch?

Zijn radiatoren echt wel nodig? Is het probleem eigenlijk niet een gebrekkige kierdichting en isolatie?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
Geen gaten boren in de balken, je verzwakt hiermee de balk en dus de dakconstrctie en hoe wil jelengtes cv buis van 22 mm dan door die gaten krijgen? Ik zou ze ervoorlangs op de grond netjes in beugels bevestigen en dan de leidingen isoleren.
Op deze manier kunnen er netjes bochten worden gebogen en kun je er fatsoenlijk bij om keppelingen ed te plaatsen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
In het hart (neutrale lijn) van de balk kun je wel boren. Een verlenging middels een knelsok voorkomt dat je de buizen moet gaan buigen om ze door de balk te krijgen.

Des te meer je bochten met knie-verbindingen kunt vermijden, des te minder herrie het CV-systeem zal gaan maken.
 

Django

  • #5
IJkenhout schreef:
Als je de leiding over zolder laat lopen, krijg je dan niet enorm lange leidingen? De zolder hoeft niet verwarmd te worden toch?
Ja, van voor naar achter pakweg 12 meter. Halverwege de zolder zit een grote buis in de vloer die leidt naar de bijkeuken waar de CV ketel staat. Dit gaat dus pakweg om een hoogteverschil van 4m. Voorheen was dat de aanvoerleiding van de heteluchtverwarming. Ik kan die nu gebruiken om de CV leidingen doorheen te leiden. Ik was voornemens om de leidingen te isoleren met Climaflex buisisolatie.

Denk ik wellicht te makkelijk? Zou die lengte een probleem gaan vormen voor het systeem?

IJkenhout schreef:
Zijn radiatoren echt wel nodig? Is het probleem eigenlijk niet een gebrekkige kierdichting en isolatie?
Goede vraag @IJkenhout ! Als we vanaf nu altijd zulke winters hebben en we houden de ramen op de slaapkamers gesloten, dan kan het net aan. De hoofdreden van mijn plan voor de aanleg is om op de echte koude dagen zorgen dat het koud af blijft boven.
 

Django

  • #6
Walker,

Ik kan de buizen ook gewoon recht houden en op de vloer bevestigen, vlak voor de dakbalken, dan heb ik alleen aan de kopse kanten van de woning enkele bochtjes nodig. Ik zal alleen er iets omheen moeten maken om te voorkomen dat er spullen (denk aan zakken met kleding enzo) op gezet worden (de zolder dient als opslagruimte).

De maximale lengte die ik naar boven kan brengen is ongeveer 3m. Langer wordt denk ik onmogelijk om de draai bij trapgat naar de zolder te maken.

Heeft het nog voordeel om te kiezen voor perskoppelingen (accu perstang kan ik wel huren) ipv met knelsokken etc te werken?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Daarom adviseer ik altijd om je huis in zijn geheel te bekijken. Wat zijn je toekomstplannen? Wil je een comfortabel, geond en energiezuinig huis? Bekijk naast de kierdichting bijvoorbeeld de ventilatie eens goed.

Als je in de winter liever een raam open wilt, is meestal de ventilatie niet goed. Met een goede ventilatie heb je altijd een gezonde en frisse lucht in je slaapkamer.

Dat soort leidinglengtes zijn volgens mij wel lang. Vergeet ook niet dat je 's nachts de warmte nodig hebt, en dan staat de verwarming beneden vaak laag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu