CV installatie zonder bypass

Beste lezer,

Mijn woning bevat 3 thermostatische radiatorkranen, 5 "domme" / non-thermostatische radiatorkranen (en geen vloerverwarming). Mijn oude thermostaat heeft het sinds kort begeven en dus ben ik overgeschakeld naar een thermostaat met zoneregeling (Honeywell, Tado). Ik was van plan om mijn woning te gaan upgraden door alle domme radiatorkranen te vervangen door thermostatische radiatorkranen zodat elke ruimte kan worden voorzien van slimme radiatorkranen voor zoneregeling. Bij toeval las ik het volgende:

"Een bypass / AVDO is nodig wanneer de gehele installatie uit thermostaatkranen bestaat."

Een vergelijkbare zin staat ook vermeld in het installatievoorschrift van mijn CV-ketel. Ik weet wat de functie van een bypass is, maar:
  1. Waarom is een bypass niet noodzakelijk wanneer de gehele installatie uitsluitend uit domme radiatorkranen bestaat? Want stel dat mijn CV-ketel aan slaat (bv 's nachts om de temperatuur een beetje op pijl te houden), maar alle domme radiatorkranen dicht zijn, dan wordt de druk toch ook te hoog en dan zou een bypass toch ook noodzakelijk moeten zijn?
  2. Waarom is een bypass niet noodzakelijk wanneer de gehele installatie minimaal 1 "domme" radiatorkraan bevat? Ik kan zo'n domme radiatorkraan toch gewoon dichtdraaien en dan is een bypass toch ook noodzakelijk?
  3. Ik ben bekend met het "fenomeen" om minimaal 1 "domme" radiatorkraan altijd open te laten staan (bv. in de badkamer) zodat er altijd watercirculatie kan plaatsvinden, zodat een bypass niet noodzakelijk is. Maar als de gehele installatie uitsluitend uit thermostatische radiatorkranen bestaat, dan is hetzelfde toch ook bereikt door minimaal 1 thermostatische radiatorkraan helemaal open / op max te laten staan?

De vragen hierboven zijn puur en alleen voor mijzelf (i.e. grootste leek hier) om het systeem beter te begrijpen. Alvast bedankt voor jullie hulp! :)
 
Als er een of enkele radiatoren zijn met handmatige, niet thermostatische kranen dan een bypass niet nodig. Die gaan niet ongemerkt allemaal dicht. Tijdens een hitteholf kan ook een hoog ingestelde thermostaatkraan dicht gaan.
De electronisch geregelde kranen gaan sneller dicht dan de thermostaatkranen. Als de CV ketel staat te stoken en de waterstroom stopt plotseling, dan kan hij aan de kook raken voordat de temperatuursensoren 'zien' dat de ketel te warm wordt.
Ja, met handmatige kranen is het ook mogelijk de installatie te beschadigen door alle radiatorkranen dicht te draaien. Dat is dan wel een bewuste handeling...
 
Het is dan ook veiliger om helemaal geen (gewone) kraan op de badkamer radiator te zetten in voorbeeld 3.
Oma die het toch wat warm vindt in de badkamer en...
 
Beste,

Ik had precies dezelfde vragen als die ‘Hc94’ destijds in 2021 had. Wil nu ook de radiatoren in de kamers van mijn woning van slimme Tado radiatorknoppen voorzien.

Ben daarom benieuwd of er voor gekozen is om een bypass/ AVDO te laten plaatsen of om een domme radiatorkraan open te laten staan?

Ik wil energie besparen en voorkomen dat er door het plaatsen van een (slecht afgesteld) drukventiel er juist onnodig energie zal worden verspild.

Advies van anderen is ook welkom.
Alvast bedankt.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan