Cv instalatie in chalet aan leggen hoe?

Mike20

  • #1
Hoi hoi allemaal,

ik heb een paar vraagjes.

wij zijn van plan een chalet te gaan kopen maar daar zit geen cv en dergelijke in.

nu wil ik dat zelf gaan aanleggen maar hoe kan ik dat het beste doen?

eigenlijk moeten de buizen onder de chalet door om ruimte te besparen maar is dit mogelijk? zoja hoe gaat dat dan in de winter? dan zit ik ermee hoeveel radiators heb ik nodig welke ketel kan ik er voor gebruiken enz.

de oppervlakte is plus minus 49m2.

er moet er in de kamer zeker 1 en 1 in de slaap kamer en eventueel in de douche 1.

welke watage en of afmeting moet ik dan hebben?

als ketel zat ik te denken aan een intergas Kombi compact HRE 24/18 ketel maar hoor graag jullie reacties erover.

is dit voldoende voor in een chalet voor zowel cerwarming als douche? voor bad is het teweinig denk ik of niet.

wie o wie heeft dit wel eens aan gelegt en of kan me hier meer over vertellen?

alvast bedankt groetjes mike
 

Xr8

  • #2
In principe kan elke ketel dit verwarmen. De inhoud is veel kleiner dan een gewoon woonhuis. De door u genoemde ketel kan dit met gemak.
Let echter wel op, heeft u aardgas of propaan? Indien het propaan is ga dan eerst na of de ketel om te bouwen is op propaan, en zo ja wat het kost.

Er zijn ook ketels op de markt welke doormiddel van software matige aanpassingen in combinatie met een andere afstelling van het gasblok op propaan kunnen stoken.

Neem gewoon voldoende grote radiatoren, over capaciteit is helemaal geen probleem, de ketel moduleerd wel terug in vermogen. Overigens is de door u genoemde ketel af fabriek op een lager vermogen afgesteld, 50 of 70% dit weet ik niet zeker.

Met leidingen onderdoor lijkt me niet echt handig ivm bevriezingsgevaar.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #3
@Mike20: weet niet waar je chalet ligt, maar als het een bosrijkgebied is, kan je overwegen op houtstook over te gaan.
 

Mike20

  • #4
Hallo allen,

ja we zitten nog even te kijen wat we doen want we kunnen allebij nemen namelijk. de winkel waar ik het dan wil halen heeft ze zowel propaan als aardgas dus dat moet dan opzicht wel goed komen.

ik wil er niet te grote radiatoren in hebben dan lijkt het allemaal nog kleiner snapje vandaar ook de vraag welke ik het beste kan nemen de watage enz.

inprenciepe moet ik toch wel voldoende hebben 1 in de kamer 1 in slaapkamer 1 in douche en misschien nog 1 in de keuken lijkt me omdat het niet zn grote oppervlakte is.

hoe bedoel je dat ze fabriek af lager vermogen staan afgesteld?

nee leiding eronder snap ik wel dat dat niet erg verstandig is maar om ze door de kamer teleggen lijkt me ook helemaal niks ruimte die je weer kwijt bent en het is geen gezicht vind ik.

ik heb ooit ergens gelezen dat het met een soort antivries kan maar weet niet of dit een fabeltje is of niet.

mooiste lijkt me er toch onder met misschien een koof met glaswol er bij in of verbrand dat weer? anders koelen de leidingen ook te snel af denk ik.

@friesiekus nee ligt niet bij een bosrijk gebied dus dat gaat niet goed komen .

alles is welkom

alvast bedankt groetjes mike
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Een keuze tussen propaan of aardgas is niet zo moeilijk. Propaan is altijd duurder dan aardgas in het verbruik. Probleem is echter dat op een camping vaak geen aardgasnet is aangelgd, maar een propaannet of helemaal geen gasnet. Dan kun je dus niet voor aardgas kiezen en moet je gaan voor propaan. Via het propaannet of in gasflessen of tank.

Radiatoren kies je aan de hand van een warmteverliesberekening. Daar komt een minimum benodigd vermogen uit en dat moet je installeren. Je moet dus eerst een berekening maken of laten maken. De waarde die daar uitkomt is afhankelijk van de gebruikte materialen, zoals isolatie, inhoud etc. Dan kun je de radiatoren uitzoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een grote of meerdere kleinere radiatoren. Maar net hoe het het beste past. En ja die dingen nemen ruimte in, alleen je zult toch voldoende moeten installeren, anders wordt het niet warm.

Onder het chalet door is lastig, grote kans op bevriezen. Toevoegingen als antivries zijn vaak niet toegestaan door de ketelfabrikant. Dus geen optie. Als je ze onder het chalet monteert en isoleert beperk je de kans op bevriezen wel, alleen of het een garantie is? Kun je de vloer niet openmaken en ze daardoor laten lopen?

Je zou ook kunnen overwegen om een of twee gevelkacheltjes te plaatsen, je hebt dan geen gezeur met leidingen die kunnen bevriezen of in de weg zitten. Een propaan of gasleiding kun je wel makkelijk buitenlangs monteren. Zeker gezien de beperkte oppervlakte is dat het overwegen waard.
 

Mike20

  • #6
Hallo, ja er staat een grote gas tank voor waar we dan op aan gesloten worden dan weet ik niet of het wel aardgas is nee zoals je zei waarschijnlijk propaan maar dat krijgen we allemaal wel tehoren dan. :lol:

oke dus ik moet eerst weten wat voor isolatie de wagen heeft enz. er zit wel dubbel glas hr++ in dat weet ik wel. dan moet ik dat eerst even ga uit zoeken voordat ik weet hoeveel watt de radiators moeten zijn. liefst en dat hoop ik dan ook maar is dat er niet van die grote hoeven maar dat zien we dan wel.

gevel kacheltjes wil ik er niet in hebben.dat gas zo nee.

ik hoorde net via via dat ik de leidings ook over het plafon kan laten lopen als dat gaat passen of eventueel de vloer los halen maar het kan zijn dat daar weer stalen balken door heen lopen draag constructie dus,

maar via het plafon lijkt met ook wel een goed idee dan kan ik er ook nog een koofje om heen maken toch.

maar gas leiding kan toch ook bevriezen of heb ik dat niet goed?

alles is nog steeds welkom

alvast bedankt groetjes mike
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Nou...
gasleidingen kunnen bevriezen... maar het gaat er dus om dat het gas wat er in zit gasvormig blijft...
Als je LPG zou nemen, dan wordt onder de 4 graden het butaan wat er in zit, vloeibaar, en je snapt dat je cv daar niet vrolijk van wordt.
Propaan wordt niet vloeibaar tot ongeveer -42.
Bij aardgas is vloeibaar worden helemaal niet aan de orde. dit gebeurt bij ongeveer
-150 graden.
 

Mike20

  • #8
Hallo, oke weer wat geleerd.

bedankt voor de info hou jullie op de hoogte hoe en wat.

groetjes mike
 

Xr8

  • #9
De ketels van intergas staan lager afgesteld op cv vermogen omdat in de huidige woningen niet het gehele vermogen nodig is in de meeste gevallen.

Dit is echter simpel te verhogen of verlagen in de software.

Leidingen onderlangs isoleren zal in geval van koude niet helpen, in ieder geval niet als er niet gestookt wordt, dit is op campings best denkbaar omdat vaak na een bepaalde datum het water en elektra wordt afgesloten. Als de geïsoleerde leiding in een omgeving hangt van -10 dan zal deze leiding ook - 10 worden lijkt mij.

Bovenlangs zou kunnen, houdt dan echter wel rekening met luchtproblemen. In ieder geval voldoende ontluchtpunten aanbrengen.

Succes.
 

Mike20

  • #10
Hoi hoi oke vandaar maar denk dat dat ook wel voldoende is voor 49m2 :lol:

we gaan proberen de leidinging via het plafon te laten lopen maar hoe bedoel je met voldoende ontluchtingspunten? op de radiators zitten toch van die punten of is dat niet voldoende? e of waar moeten die punten dan eventueel komen en wat voor dingen zijn dat dan?

of kan ik ze dan beter onder de vloer proberen te krijgen, zoja zit ik dan niet met de kou?

en moeten de buizen altijd geïsoleerd zijn en of wat voor soort isolatie.

alvast bedankt groetjes mike
 

Fiesiekus

  • #11
Isolatie van buizen in compartimenten die niet verwarmd worden, is sws nooit weg.

En een ontluchting moet op het hoogste punt van de buizen zitten; daar hoopt de lucht zich op en kan tot een verstoppende luchtbel leiden.
 

Mike20

  • #12
Hallo, wat voor soort isolatie heb ik dan nodig?

zijn dat speciale intluchtings nippels of iets dan? die moet ik dan boven aan in de zolder maken als dat kan?

groetjes mike
 

Xr8

  • #13
Er bestaan ontuchtknieen. Houdt wel voldoende ruimte om het sleuteltje er in te krijgen.

Teven kun je dmv een t stuk 22- 1`/2 -22 of 15 - 1/2 - 15 met een aftappertje erin iets creëren.

Succes.
 

Kanterz

  • #14
Ik zou in de zakkende stukken ipv een knie van 15mm een t-stuk 15 zetten dat als knie fungeert en de bovenste "spruit" van dit t-stuk een stukje pijp 15 van een paar cm met een schroefbus 15-1/2" waar een ontluchter in draait.
zo krijg je in ieder geval een plaats waar lucht zich kan verzamelen.
voedt je van onder de chalet, dan is ontluchting op de radiators voldoende naar mijn mening.
 

Mike20

  • #15
@ xr8 oke bedankt voor je reactie, schrijf het ff op.

@kanterz hoe bedoel je in de zakkende stukken dus als je van boven naar beneden gaaten dan direct een aftap punt maakt?

alvast bedankt groetjes mike
 

Xr8

  • #16
Op de bovenste uitgang een pijpje monteren wat als luchtpot dient is de beste oplossing zoals de vorige al aangeeft. Op dit pijpje kun je dan een schroefbus monteren met daarin een ontluchter.

Echter heb je daar vaak geen ruimte voor omdat de leidingen vaak redelijk dicht bij het plafond gemonteerd worden.

Succes.
 

Kanterz

  • #17
Inderdaad ja, als je vanuit het plafond werkt bedoel ik, sorry voor onduidelijkheid!

en Xr8 over dat ruimte gebrek wat je aangeeft over die luchtpot, je kan ipv een stukje pijp in het t-stuk ook een steek-knie 15 zettendan stukje pijp horizontaal, met einde schroefbus + ontluchter, zo heb je in ieder geval iets waar lucht zich kan verzamelen..
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #18
Op de bovenste pijp kan u een teestuk plaatsen ,met een stukje pijp erop daarop een knie met naar beneden een pijp die u onder het plafond laat uitkomen,aan het einde een aftapper of ontluchter monteren.

Dit ontlucht makkelijker dan met een sleuteltje bovenop.
 

Chathanky

  • #19
Om te voorkomen dat je cv-leidingen bevriezen kun je altijd een vorstthermostaat monteren en de leidingen isoleren, dit isoleren is sowieso wel handig. Je stookt toch niet voor het ongedierte onder het chalet.

Laat je cv pomp schakelen als het +4 graden onder je chalet wordt en zet je gewone thermostaat op 12 graden.

In eerste instantie zal de pomp water rond pompen en dus de vorstkans verkleinen, tegelijkertijd zal het koude water warmte aan de iets warmere radiatoren onttrekken mocht de chalet kouder worden dan 12 graden dan zal de thermostaat de ketel opstoken totdat het weer 12 graden is binnen.
Je moet echter wel alle radiatoren openen anders is er in bepaalde leidingen geen doorstroom en bevriest de boel alsnog.

Elektrische tracing is ook mogelijk. (verwarmingslint) De kosten van tracing zijn niet goedkoop maar het verbruik is minimaal. (minder dan de voorgaande oplossing)

Ps. Een ongeïsoleerde vrijstaande chalet kan nog aardig wat warmte verliezen. Dit kan vergelijkbaar zijn dan een rijtjeswoning van 120m2 vloeroppervlak.
Zorg dat je een goede inschatting hebt van de warmteverliezen. Een 24 kw ketel hoeft in deze situatie niet overdreven te zijn. (dit geldt niet voor een goed geïsoleerde chalet)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu