Controleren van een Zanussi 1600 Briljant wasmachine

GertO

  • #1
Hallo,

Onze Zanussi 1600 Briljant geeft storing E20. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het niet kunnen afpompen van het water. Ik heb het filter al schoongemaakt (was niet echt vuil), maar het probleem blijft. Nu wil ik de pomp controleren of deze vervuild is, maar hoe kom ik hierbij? Moet ik de achterkant (en dus ook de bovenkant) demonteren, of kan ik het beste de onderkant losschroeven.
Zo ja, hoe kan ik dit het beste doen. Ik zie wat berichten van kantelen, maar kan dat onbeperkt, of moet ik dan de trommel vastzetten met de transportbeveiliging?

Ik hoop dat iemand me kan helpen. Alvast bedankt.

Groet, Gert
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #2
Als je de machine los zet op afpompen hoor je dan iets of geheel niks?
 

GertO

  • #3
Bij afpompen hoor ik bijna niets, de pomp begint in elk geval niet te draaien.
 

Pap

  • #4
Achterkant er af halen dan kun je de pomp er uit halen
dan kun jer er rechtstreeks 240 volt op zetten en kijken wat hij doet
wel uitkijken wat je doet
het zijn handige wasmachines alleen de pomp is lastig geplaatst
 

GertO

  • #5
Hoi Pap,

Dank voor je reactie. Kan ik op die twee oranje dunne draadjes 220V zetten??? Dan brandt dat toch gelijk door?

Het is wel moeilijk inderdaad om via de achterkant de pomp te bereiken die rechtsvoor in de machine geplaatst is. Geen makkelijker manier te vinden? Via kantelen kan ik er ook bij komen door de onderkant, maar kan dit ook zonder problemen (transportbeveiliging?)
 

Pap

  • #6
Als je hem voorzichtig voorover ergens tegen aan zet is dat niet erg
dan kun je inderdaad door de bodem er bij
pomp er uit halen en bekijken en op de aansluitingen van de pomp
240volt er op even in stopcontact steken en kijken wat er gebeurt
 

GertO

  • #7
Ik heb de wasmachine gekanteld en toen de drie torx van de pomp losgehaald. Gekeken, er zat geen vuil of troep. Heb het niet aangedurfd met 220V,dus maar even gedraaid aan de pomp met de hand. Liep vrij. De pomp terug gezet en alles weer vastgeschroefd. Heel raar, maar het programma draaide volledig, inclusief afpompen! Beetje aandacht en hij doet het weer. Vreemd?!

Ik weet in elk geval nu wat ik moet vervangen als de pomp het echt begeven heeft, hopelijk blijft ie het nog even doen. Bedankt voor de hulp tot nu toe!

Was is ongeveer de levensduur van zo'n Zanussi?

Groet, Gert
 

GertO

  • #8
Dat is mooi balen, de klacht komt terug, ondanks dat de pomp functioneert. Storing E20 verschijnt op het display. En dan is het weer met de hand aftappen van water. Vervolgens is de was zeiknat, dat is duidelijk. Na reset opnieuw centrifugeren start soms wel op, soms niet. Soms blijft ie "hangen" en gaat ie niet door met centrifugeren op hoge toeren en voor langere tijd (na 30 seconden houdt ie het voor gezien). Tweede keer na een reset gaat ie wel centrifugeren, niet op de 1600 toeren, maar wel ik schat in op 1200 voor langere tijd (en er is gerommel in de hele linkerkant van de machine). Er is dus progressie. Maar wat zou dit nu kunnen zijn, het lijkt dus niet de pomp. Ik ben benieuwd of het tijd wordt voor een nieuwe....
 

Pap

  • #9
Haal dat rubber tussen kuip en pomp er eens af en kijk of dat wel open is
en kijk dan ook in de kuip zelf
er kan een verstopping zitten
ook de koolborstels controleren
 

GertO

  • #10
Dank voor de suggestie.Het boodt alleen geen soelaas. Alles zag er schoon uit. Was ook wel te verwachten als hij soms wel en soms niet afpompte. Ik vermoed dat het ergens in de klok zou moeten zitten, dat die een storing geeft. Maar na het gedonder was ik het zat en is de Zanussi eruit gegaan, je moet toch wel redelijk van een wasmachine uit kunnen gaan dat hij het doet, toch? Dit wel-niet-wel-niet begon een beetje irritant te worden.

Een andere machine van Bosch heeft zijn plekje overgenomen.

Groet, Gert
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu