Coniferen zijn bruin op plek waar een struik voor stond

Kenza750

  • #1
Hoi,

Ik ben laatst flink bezig geweest om mijn tuin opnieuw in te richten. Gekozen voor een groot deel gazon, leuk voor de kids :-)

Nu heb ik tussen ons en de buren een heg van coniferen(?) staan. Op de plek waar in mijn 'oude' tuin een flinke struik stond, zijn de coniferen helemaal bruin/kaal geworden. Waarschijnlijk is dit veroorzaakt doordat de coniferen geen licht kregen door de struik.

Ik vraag me alleen af of die conifeer nu wel weer dicht gaat groeien of dat het einde verhaal is. Op de bijgevoegde foto zie je hoe het er nu uitziet (foto plaats ik achteraf, want dat werkt niet vanaf mijn werk).

Weten jullie of dit een zaak is die nog te redden is? De coniferen staan overigens op het gedeelte van de buren, maar als dit niet meer herstelt, dan moeten er waarschijnlijk nieuwe komen. Dit is namelijk ook geen gezicht.
 

StefanD

  • #2
Coniferen lopen niet weer opnieuw uit. Als ze eenmaal bruin zijn, of je snoeit ze tot in het bruine deel is het dus einde oefening. :(
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Plaats even de foto, er zijn nl. coniferen die wel weer uitlopen.
 

Pepjo

  • #4
Taxus, om precies te zijn. :wink:
 

Kenza750

  • #5
Bij deze de foto

 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #6
De coniferen op de foto lopen niet meer uit waar het bruin is
 

Confidence

  • #7
Nee inderdaad zou bruin als ze nu zijn zullen ze niet meer uitlopen.
Als ik het goed zie is het Thuja Occidentalis 'Smaragd' maar kan van deze afstand niet helemaal goed zien op de foto.
Maar als je een top mee neemt naar het tuincentrum kunnen ze je het excact vertellen.

Wel licht is het een optie als de andere kant van de Thuija nog wel goed is om aan deze kan van de haag er een paar tussen te poten. Dan heb je met een klein jaartje wel weer een mooie haag.
 

Kenza750

  • #8
Bedankt voor je antwoord. Ik zal inderdaad even met een top langs het tuincentrum gaan. De foto is niet helemaal scherp (met telefoon genomen).

Ik heb niet het idee dat de buren er echt veel onderhoud aan plegen. Zoals je ziet is hij ook niet netjes gesnoeid en op de plek waar het bij mij bruin is, kan ik de tuin vd buren inkijken. Dus aan hun kant zal hij ook niet echt mooi/vol meer zijn denk ik.

Ik laat nog wel even weten wat het tuincentrum zegt aan de hand van een top. We weten dan meteen of je doorgaat naar de finale :wink:
 

Kenza750

  • #9
Confidence schreef:
Wel licht is het een optie als de andere kant van de Thuija nog wel goed is om aan deze kan van de haag er een paar tussen te poten. Dan heb je met een klein jaartje wel weer een mooie haag.
Is het er tussen poten makkelijk te doen? Kom ik dan niet op de kluit van de grote exemplaren terecht?
 

12mark12

  • #10
Ik wil niet vervelend zijn, maar een thuja loopt wel uit op bruine delen. Columnarissen niet. Deze zal terugkomen. Om dit te stimuleren zou ik wat topjes van het bruine hout wegknippen en de betreffende struiken goed nat houden.
 

Tiho

  • #11
Dat de boom op die plek geen licht kreeg, lijkt me niet een reden dat deze bruin is. Er is ook nog zoiets als taksterfte dat erg heerst onder coniferen en een paar jaar terug actueel nieuws was.

Als je een takje afknipt en deze is helemaal droog, is het einde oefening voor desbetreffende tak.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Taksterfte die alleen voor komt bij de coniferen die achter een grote struik staan lijkt me heel sterk, de anderen moeten het dan ook hebben.
De grens van de struik is duidelijk zichtbaar op de coniferen en loopt door coniferen heen waar de bovenkant gewoon groen is.
 

Tiho

  • #13
Ik kan hier in de buurt zo een paar foto,s maken van hagen en enkele met dit probleem. Taksterfte komt door schimmels, deze gedijen waarschijnlijk beter in de schaduw waar het vochtiger is.

Het lijkt mij ook sterk dat een tak eerst bruin is en daarna weer groen, dit ter beoordeling van de TS.
 

12mark12

  • #14
Coniferen waar struiken tegen staan worden bruin. Een tak wordt bruin omdat deze zijn bladeren (naalden) daar laat vallen. Dit omdat de plant bladgroen heeft voor de fotosynthese. Bij dit proces is licht nodig. Waar dat niet is laat de plant zijn bladeren niet groeien. Dit kost energie en levert niets op. Wanneer de situatie veranderd kunnen sommige planten (o.a. Thuja) de kale takken weer voorzien van bladeren.

Taksterfte heeft een ander beeld. de gehele haag, of enkele meters daarvan worden heel langzaam bruin. Er zit dus groen tussen de bruine takken, maar heel geleidelijk steedsminder. Dit is niet aan 1 kant maar een aangetaste cinifeer is in zijn geheel ziek, ook aan de burenkant.

Overigens is taksterfte in een vroeg stadium te behandelen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu