Condensator vervangen zonnescherm, maar gaat nu slechts 1 kant op

Klaasen

 • #1
Hallo,

Ik heb een zonnescherm met een Olympus buismotor (electrisch zonder afstandbediening). Vorige week kreeg ik nadat het scherm uit was het niet meer terug naar binnen. De motor deed niets meer.
De motor eruit gehaald. De condensator bleek kapot te zijn en deze heb ik dus vervangen. Zojuist kon ik nu de luifel na 1 week uit gedraaid te zijn weer terug naar binnen doen. Echter hij werkt niet wanneer ik de luifel weer wil uitdraaien. Wie weet waar dit aan ligt? Heb ik iets fout gedaan?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #2
Waarschijnlijk heb je dan iets fout gedaan ja. Of elektrisch of mechanisch met het terug monteren. Zoemt de motor nog wel als je hem uit wil draaien of gebeurt er helemaal niets?
 

Klaasen

 • #3
Nee, toen ik zojuist het scherm weer naar binnen draaide deed hij het goed. Ook in kleine etappes. Echter toen probeerde ik ook al om hem weer naar buiten te draaien maar dat ging helemaal niet. Er was niets hoorbaar met het omzetten van de knop. Kan het zijn dat ik de draadjes van de nieuwe connector (9 UF - net als de oude) verkeerd heb aangesloten? Ik ben wel blij dat de luifel na 1 week in ieder geval weer naar binnen is maar hij gaat nu dus helaas niet meer open.
 

Klaasen

 • #4
Connector = condensator
 

ABCDE

 • #5
Sommige condensatoren hebben inderdaad een bepaalde polariteit. Er zijn ook nog meer waardes dan alleen 9 UF. Spanningsbereik etc. moet ook matchen.
 

Klaasen

 • #6
Nee ik heb het zelfde typenr van condensator gekocht als de oude. Heb wel draadjes aan elkaar moeten solderen van de oude met de nieuwe condensator omdat aan de nieuwe condensator wel een aansluitkabel zat maar geen "connectors". Heb dus de connectors met een stuk draadjes de 2 draden eraan van de oude condensator gebruikt.
 

Lampje45

 • #7
De motor heeft twee wikkelingen, die meestal ongeveer dezelfde weerstand hebben.
Dus meet deze eens ohms uit

een kant van beide wikkelingen zitten samen aan de nulleider
Tussen de andere einden van de wikkelingen zit de condensator aangesloten.
Voor het laten draaien van de motor wordt de fase aan een kant van de condensator aangesloten, voor de andere draairichting moet de fase aan de andere kant van de condensator aangesloten worden.

Ergens in deze twee circuits zitten natuurlijk nog eindstandschakelaars voor resp. op en neer.
Waarschijnlijk in serie met een van de wikkelingen per draairichting.
 

Klaasen

 • #8
Bedankt, maar helaas is bovengenoemd verhaal te technisch voor me..... Wil dit dan eigenlijk zeggen dat er mogelijk iets fout is aangesloten?
 

Lampje45

 • #9
Dat zou wel eens kunnen, want anders ging hij ook wel de andere kant op. Het zal waarschijnlijk niet aan de motor liggen. Omdat alles los geweest is zouden ook de eindstanden gewisseld kunnen zijn.
 

Klaasen

 • #10
Dat zit er dik in maar is het dan normaal dat de luifel maar een kant op gaat? In dit geval alleen in en niet meer uit?
 

Lampje45

 • #11
Die richting zit waarschijnlijk goed, de andere niet.
Helaas heb ik geen glazen bol.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #12
Zou inderdaad allemaal kunnen... als het je boven de pet gaat dan beter even iemand erbij vragen met meer ervaring op dit vlak.

Solderen in een 230V circuit is doorgaans ook niet aan te bevelen.
 

Klaasen

 • #13
Dan moet ik toch maar een bedrijf laten komen om de motor te vervangen ben ik bang. Had gehoopt het zo op een goedkope manier te kunnen oplossen. Helaas dus.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu