Combimagnetron straalunit voor derde keer defect.

Simonshavenaar

  • #1
In de keuken van mijn ouders gaat regelmatig de magnetronfunctie van de combimagnetron defect.

De eerste combimagnetron was een Bauknecht, type EMCHT9145IXL
Deze combimagnetron heeft het zo'n 2 jaar vol gehouden, toen deed de magnetronfunctie het niet meer.
Uiteindelijk is er nog wel een monteur langs geweest, maar de reparatiekosten van Whirlpool waren zodanig hoog dat het niet meer interessant was om de magnetron te laten maken.

De tweede combimagnetron was een Whirlpool, type AMW840IX, technisch grotendeels gelijk aan de vorige, en dezelfde inbouwmaten.
Van deze combimagnetron hield de magnetronfunctie het minder dan een jaar vol, dus onder garantie van Whirlpool is de magnetronbuis vervangen.
Dit is weer een tijdje goed gegaan, maar een paar weken geleden is de magnetronfunctie er weer mee opgehouden.


De magnetronfunctie wordt eigenlijk maar incidenteel gebruikt, maximaal enkele keren per week, de ovenfunctie wel, ik schat dat de oven wel enkele uren per week draait.
Bauknecht.jpg
Tussenruimte.jpg


Vraag 1:
Wat zou de oorzaak kunnen zijn waardoor de magnetronbuis het zo vaak opgeeft?
Zelf denk ik aan oververhitting, maar is dit mogelijk?

De plank van het kastje boven de magnetron zit wel heel dicht op de behuizing, bij het voorste deel er zelfs tegenaan.
De achterkant van het kastje waar de magnetron in staat is wel gewoon open, en achter de kasten loopt een spleet van ca 4 cm, dus eigenlijk zou de warmte daar langs goed weg moeten kunnen.
Eventueel zou de plank boven de magnetron wel omhoog kunnen, lees oude plank weg, en enkele centimeters erboven een nieuwe, maar dit heeft alleen nut als het defect gaan door oververhitting zou komen.


Vraag 2:
Is het vervangen van de magnetron straalunit zelf te doen door iemand die redelijk handig is.
De straalunit zelf is uiteraard een kwestie van losschroeven, maar ik ben erg voorzichtig met die grote condensator die erin zit.
Die condensator wil ik echt ontladen hebben voor ik er aan durf te zitten.

Ik lees meerdere methoden om de condensator te ontlaten, oa met een weerstand, of met een 100w gloeilamp.
Een goede multimeter heb ik wel, dus nameten kan uiteraard.

Ik kom voor beide combimagnetrons op dezelfde straalunit uit, de 2M240H(PN) , fabrikantnummer 481010582828


Ik hoop dat jullie mij kunnen adviseren.
 

Bademutze

  • #2
Bezint eer je begint,het blijft hoogspanning, condensator ontladen is prima te doen met een punttang, allebei de contacten van de hoogspannings condensator kortsluiten met je punttanf
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #3
Raar verhaal. Wellicht inferieure buizen die gebruikt worden. Of gewoon stom toeval. Ik maak eiglk zelden een defecte buis mee in mijn dagelijks werk. De buis kun je doormeten als volgt. Hij moet tussen de pennen een weerstand van minder dan 1 ohm hebben en naar aarde oneindig. De magneten mogen niet beschadigd of gespleten zijn en de naald niet verbrand. Echter inwendige defecten verder zijn nagenoeg niet uit te zoeken. Dus vervangen is soms makkelijker om diagnose te stellen.

Dit is echter een inverter magnetron, veel vaker gaat de inverter module defect. Of de microswitches in de deur die de voeding van de inverter vrijgeven.

Je kunt tot de inverter makkelijk de 230v lijn nameten met een multimeter. Maar let op bij Hoogspanning, Aanraken van de module is dodelijk. Officieel moet je ook de stralingsdichtheid na reparatie meten. Maar dit doet letterlijk niemand dus eigenlijk is het een futtiliteit.

Inverter is aap noot mies. 230v in wordt hoog frequente hoogspanning gemaakt en die komt er weer uit. Tot aan die ingang is het dus meetbaar of het aan het magnetrongedeelte na de inverter ligt of ervoor. Succces. Deze inverter heeft wel een eigen koeltunnel en koelfan die de inverter en dr buis koelt. Lucht haalt hij aan de achterzijde. De luchtschacht achter de combi oven moet niet alleen ruimte hebben maar onder bij de plint voorzien zijn van een rooster en boven ook, zodat er lucht kan circuleren.

Buizen hebben een thermische beveiliging vaak op de behuizing gemonteerd. Die onderbreekt de 0 meestal. Dus als hij echt te heet zou worden zou die kapot gaan en niet de buis meestal. Echter meet deze alleen de temperatuur van de massa, niet van de naald. Die kan wel verbranden.
 
Laatst bewerkt:

Simonshavenaar

  • #4
Bedankt voor de reacties.

Van de whirlpool magnetron hoor je de trafo hard brommen, dus het lijkt erop dat dit allemaal nog werkt.
Ik dacht dat het bij de Bauknecht hetzelfde had, maar dat is alweer een paar jaar geleden, zou even moeten kijken.

Het kortsluiten van de condensator met een punttang, is dat een goede manier om deze te ontladen, ook zonder schade aan de condensator?
Met ee weerstand klinkt een stuk beter, maar ik heb nog geen aanbieder gevonden die dit kant en klaar aanbied, dus dan moet je zelf weer wat in elkaar gaan zetten.

En het kapot gaan van de straalbuis, ik hoop op toeval, maar het is nu 3x in 8 jaar gebeurt, terwijl ik letterlijk overal hoor dat die straalbuizen bijna nooit kapot gaan.
Ventilatie van de keukenkast is zoals je beschrijft, onder de koelkast een rooster, en boven achter de kast gewoon open

Ik heb nog even wat verder zitten zoeken op het onderdeelnummer van de straalbuis, dit zou 2M240H(PN) zijn, maar ik kom 2 fabrikantnummers tegen, 481010582828 en 481010567314
Is er wel een verschil?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #5
2m240H is 2m240H let wel op aansluitingen e.d en bevestiging. Je gaat geen trafo hoogspanningsdiodes en hoogspannings condensator vinden want deze heeft een inverter magnetron met een inverter board. Die vervangt al die onderdelen en zit gemonteerd op een stuk electronica om de buis op verschillende vermogens te laten draaien ipv tijd aan tijd uit.

Controleer eerst de 230v lijn zoals ik aangeef
 

Simonshavenaar

  • #6
Ik moet wel specifiek de 2M240H(PN) hebben, er bestaat ook een ander type, de 2M240H, die heeft meer koelribben rond de buis.

Begrijp ik je nu goed dat je beweert dat er geen hoogspannings condensator in zowel de Whirlpool als de Bauknecht zit?
Verschillende aanbieders bieden hem wel aan voor deze types, kom uit op onderdeel 481212158161

Ik zal binnenkort de Bauknecht wel eens open schroeven en voorzichtig kijken wat erin zit.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #7
Als je mij het volledige servicenr doorgeeft dan kan ik het zeker nakijken. Ik ben uitgegaan van het typenr in bericht 1. Maar wellikeurige bouwvariant omdat ik geen service nr heb. Hier kan soms verschil in zitten.

Servicenr begint met 85. Of 86.
Er zitten wel condensatoren op die print die hoogspanning laden maar niet zoals je de van vroeger kent. Mits ik het juist heb haha.
 

Simonshavenaar

  • #8
Vandaag even wat bekeken, begonnen met de Bauknecht, die stond op zolder, en al lang van de stekker af, dus condensator was al leeg, nog wel kortgesloten voor de zekerheid, en daarna gemeten, 0 volt

Bauknecht.jpg

Hierna de magnetronbuis gedemonteerd, ziet er zo uit.
Buis kleur.jpg

Ik zie wel wat verkleuring rond het roze van het stralingsdeel, en in het koperkleurige gaas.
Het is allemaal vrij donker, maar of dit verbrand is weet ik niet, of dit normaal is bij een gebruikte buis hoor ik graag.

Ik heb geprobeerd de weerstand te meten met 2 verschillende multimeters, bij de ene kom ik op 1 ohm uit, met de andere op 0.5, maar gezien de verschillen heb ik twijfels over de kwaliteit van de meters.
Als ik tussen de pennen meet met de multimeter op piepstand, dan piept deze wel.


Dan de Whirlpool, hier hebben we even kort naar gekeken, aangezien deze weer terug moest de keuken in nog niets gedemonteerd.
Het enige wat ik heb geprobeerd is de ingaande spanning van de trafo meten als de magnetronfunctie gebruikt wordt, geeft netjes ~230v tussen de blauwe en witte draad
De trafo bromt wel heel erg als de magnetronfunctie wordt gestart, dus snel weer gestopt.
Whirlpool.jpg




Opvallend verschil tussen de Whirlpool en de Bauknecht, in de Bauknecht zitten er 2 zwarte draadjes op de magnetronbuis geklemd, draadjes lopen onder de trafo langs en gaan naar de printplaat.
De Whirlpool heeft dit draadje niet, maar de aansluiting op de printplaat is er wel, de printplaten zijn trouwens ook verschillend.
Draadje .jpg

Print.jpg
 

Simonshavenaar

  • #9
Gisteren de straalunit van de Bauknecht vervangen, vandaag van de Whirlpool, beide combimagnetrons werken weer.
Alleen de Bauknecht moet nog een keer een nieuw lampje, die moet ik nog bestellen.

Bij het kortsluiten met de tang totaal geen vonk, niets zichtbaar, is dit normaal?
Hierna ook echt 0 volt gemeten, dus situatie was veilig.
 

Simonshavenaar

  • #10
Omdat ik nog steeds bang ben dat de defecten zouden kunnen ontstaan door oververhitting ook vandaag het keukenkastje aangepast.
Mijn vader wilde perse het cremewitte stukje plank laten zitten, dit zie je tussen de deur en de magnetron, dus deze afgezaagd met de decoupeerzaag.
Er zaten nog deuvels in het cremewitte strookje ook, dus die is niet eens van zijn plaats geweest.
Hierboven een strip van 18mm, en daar boven een nieuwe plank op hoekankers.

De tijd zal leren of het helpt, als de magnetronfunctie het over 3 jaar nog doet heeft het geholpen.

Keuken (1).jpg

Keuken (2).jpg

Keuken (3).jpg
 

Simonshavenaar

  • #11
En als laatste, ik ben het verschil tussen de fabrikantnummers ook te weten gekomen.
De straalunits zijn gelijk, beide M240H(PN) maar 481010567314 wordt zonder het eerder genoemde zwarte draadje geleverd, en 481010582828 met het zwarte draadje
IMG20221112113618.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu