Combi Koelkast Samsung RS23FASM (thermostaat kapot)

Okin

  • #1
Beste,

Ik ben de trotse bezitter van een combi (diepvries/koelkast) van Samsung, het type is RS23FASM.

Mijn koelkast koelt niet meer sinds gisteren, ik heb er een thermometer ingelegd en bovenaan de koelkast is het 20 graden, onderaan is het een 9 tal graden.
De vriezer werkt perfect.

Ik ben een absolute leek op het hele elektronica-vlak, maar ik vermoed dat de thermostaat van de koelkast kapot is en daardoor de koeling niet meer ingaat. Als ik deur van de koeling open doe, hoor ik geen geluid (van de koeling) en anders is dat wel het geval.
Ik denk dat er onderaan de koelkast enkel nog wat koelte uit de diepvries komt.

- Heeft hier iemand deskundig advies op?
- Zou het inderdaad de thermostaat zijn? Of is het de koelmotor? (maar diepvries werkt prima, dus als dat dezelfde motor is)
- Waar zit de thermostaat en hoe kan ik deze demonteren en controleren?
- Hoe kan ik aan dergelijk vervangstuk geraken?

Ik heb even via de herstel dienst van Samsung gechecked, maar die kerels vragen al meer dan 100 € enkel voor het bezoek, dan is er nog geen reparatie, werkuur of vervangstuk bijgerekend...:-|
Op die manier kost dat zooitje gauw enkele honderden euros en dat vind ik het niet meer waard, de koelkast is 5 jaar oud.

Alvast heel erg bedankt voor de feedback!
Okin.
 

Hudhu_boava

  • #2
Hoi Okin ,
Ik heb ook een Side by Side van Samsung ,maar dan de RS23FPSM , waar het koel gedeelte niet goed werkt en het vriesgedeelte wel.

Ik heb de Thermostaat (Sensor € 12,50 ) inmiddels vervangen , maar het probleem is er nog steeds.

De reden dat het beneden koud wordt ,is dat het koelelement blijft vriezen.
Werkt je drinkwatertap nog ?
Bij mij niet ,omdat het bevroren is.

Op dit moment heb ik de oplossing nog niet gevonden.
 

Hijdoethetnog

  • #3
10 jaar later... Een kennis van mij heeft dezelfde koelkast RS23FASM met exact hetzelfde probleem.
Boven in de koelkast 16 graden onderin 7 graden. Nu blijkt dat in de wand tussen het vriesgedeelte langzaam zich condens afzet in de vorm van ijs. Het advies van Samsung is de koelkast 4 dagen lang! te laten ontdooien. Dat heb ik gedaan maar het apparaat doet nu niets meer; de aardlek gaat uit als de koelkast aan gaat om te koelen. Hij doet gaat dus wel even voordat de compressor(s?) aanspringen.
Maar nog gekker is dat ik nergens water zie van het ijs wat ontdooid zou moeten zijn, niet op de vloer en niet zichtbaar in de koelkast of vriezer. iemand een idee?
 

Lampje45

  • #4
dat er achter de beplating zich veel ijs kan vormen is bekend en ook eens in de zoveel tijd het langdurig ontdooien is normaal.

Maar dat water moet wel ergens gebleven zijn. En gezien de aardsluitingen heeft het de aansluitingen van de elementen al bereikt. Dus de binnen beplating open maken en alles droog maken ook met de fohn.

Dat is wel een geduldklusje, want je moet zeker weten dat een motor aansluiting echt inwendig droog is, want anders krijg je sluiting, wat dan ook weer zorgt voor een brandspoor, dat zal blijven geleiden, ook als het droog is en span je het paard achter de wagen.

Dus eerst zo veel mogelijk demonteren en drogen, drogen, drogen en drogen. En niet ongeduldig zijn.
 

Hijdoethetnog

  • #5
Lampje45, bedankt voor je reactie. Ik ga kijken wat ik kan doen, het apparaat staat volledig ingebouwd en daardoor bijna onbereikbaar om beplating los te halen. Het apparaat maakt (nog) geen kortsluiting (of de aardlek is sneller met uitgaan dan de zekeringautomaat?) Ik heb de gebruiksaanwijzing geheel doorgelezen maar daar wordt helemaal niets gezegd over ontdooien. Op het www is verder weinig te vinden over dit specifiek probleem; Samsung wil geen advies geven. Evengoed dank! mochten er mensen zijn die meer tips hebben graag.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Water staat natuurlijk in de condens opvangbak bij de compressor om te verdampen.
Aardlsluiting ontdooielement in koelgedeelte.
 

Lampje45

  • #7
Tussen marketing en techniek zitten vaak grote verschillen. Want No frost betekent gewoon halfjaarlijks voor twee dagen ontdooien. Natuurlijk dat vertellen ze niet, maar dat is wel de praktijk.

Ik ga ook met S.oldeerbout mee in de verdenking van het ontdooielement die hoogstwaarschijnlijk ruim in het smeltwater heeft gestaan.
Een maximaalbeveiliging en een aardlekbeveiliging zijn wel totaal verschillende beveiligingen.
De een zorgt er voor dat je huis niet afbrandt vanwege oververhitting en de andere zorgt er alleen voor dat je geen dodelijke schok krijgt, als jouw apparatuur onder spanning staat aan de buitenkant.
De koelelementen en de ontdooiinrichting zijn waarschijnlijk verborgen achter een plaat die je vanaf de binnenkant los kunt halen. Dus kijk maar eens naar schroeven.
 

Hijdoethetnog

  • #8
Dank jullie wel voor de suggesties. Ik ga kijken wat ik kan doen. Mocht jullie tips effect hebben, dan koppeling ik het hier terug. Zo niet is ie stuk.
 

Hijdoethetnog

  • #10
@ lampje Dankjewel voor het filmpje. inmiddels heb ik de Samsung open gehad (wat nog meer werk was dan in het filmpje was te zien) Achter een wand bleek een hele bundel draden gesmolten waardoor er kortsluiting was ontstaan compleet zwart geblakerd. Durf het niet aan om te repareren omdat ik niet goed kan zien hoe dit is ontstaan en of er nog achterliggende problemen zijn die ook moeten worden gerepareerd. Maar bedankt voor jouw filmpje. Deze koelkast gaat maandag naar de recycling.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #11
Mogen we daar een foto van?
 

Lampje45

  • #12
Jammer want dat vind ik juist interessant om er achter te komen, waarom?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu