Code E24 Bosch vaatwasser SMU69M15EU

Vraagsteller

  • #1
Onze Bosch vaatwasser geeft regelmatig code E24 bij de start programma.
Weet iemand waarom hij deze foutcode dan wwer wél geeft en dan weer niet?
Heeft het te maken met het wegpompen van het kleine beetje restwater onder het filter? van de vorige beurt? waarom pompt hij aan het eind van een programma dan wél al het water probleemloos weg? het zit hem in de eerste paar minuten.....??? Zeef is schoon, uiteinde slang ook . Hij is 5 jaar oud en doet dat al sinds een half jaar. Net als zovele anderen met hetzelfde probleem met hun Bosch en siemens=Bosch, is het vaak een kwestie van een paar keer na de foutcode uitzetten en weer aan , totdat hij het doet. Maar WAARom doet hij het dan opeens weer wél?? dan kan er toch niets kapot zijn? Heb ook al eens het schoepje gecheckt in de zeef, onderin, niet vuil en draait goed.
Zou het ergens een verstopping kunnen zijn, waar je niet bij kunt? achterkant, of onderkant? ik heb nergens eens een goede uitleg gelezen over de oorzaak. Wat ik vaak lees, is dat er bij mensen dan een reparateur komt, die een pomp oid vervangt en dat hetzelfde probleem gewoon doorgaat en blijft......dan zijn ze bv 250,- kwijt en geen stap verder gekomen, weggegooid geld, ga ik niet doen, het moet een kleinigheidje zijn , anders bleef hij wel in error staan.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Houd toch op met al die theorieën.
Omdat hij het niet altijd doet kan er niets defect zijn?
En daarom is het een kleinigheid?

Toestel doet het volgende bij het starten van een nieuw programma:

Pompt eerst +/- seconde af ,daarna gaat hoofdpomp snel draaien dit is een ander geluid als de afvoerpomp.
Als de pomp op een bepaald toerental kan komen gaat toestel pas verder in programma.
Als toerental niet bereikt wordt komt code E24.
(Er kan altijd rotzooi in de pomp zitten)
Grote kans op defecte hoofdpomp en met minder mate een openstaand terugslagklepje waardoor er wat water terugloopt in de kuip.
Dit klepje zit in de slang aan de voorkant van het toestel.

En 250 euro kwijt voor een niet opgelost probleem?
Garantie bestaat op reparatie.
 

Vraagsteller

  • #3
Maar als een hoofdpomp defect zou zijn, dan zou hij toch niet het programma afwerken naar behoren? ik neem aan dat de vw niet werkt met kapotte hoofdpomp.
Afvoerpomp werkt ook. Ik blijf bij een kleinigheid, maar een lastig kleinigheidje, om bij te komen als hij ingebouwd is.
Nergens kan ik op internet een foto of tekening vinden van de slang met terugslagklepje??
de afgelopen dagen, geeft hij de code zomaar weer niet en werkt goed??
Het heeft natuurlijk met vervuiling te maken , want dit probleem doet zich voor na een aantal jaren. Hij zal er een keer helemaal uit moeten, om de afvoerslang aan het begin eens goed te checken.
Ze mogen van mij die vaatwassers wel eens wat beter kunnen maken , niet gevoelig voor etensresten en vet, want als je dat allemaal van te voren moet doen, kun je net zo goed zelf afwassen. Al die dunne slangetjes die zo verstopt zitten... allemaal zo gemaakt om maar te blijven verkopen. Deze gaat niet eerder weg dan minimaal 20 jaar gebruik. Alles is te repareren . Ook zo raar dat er geen technische tekeningen van die dingen zijn, met alle onderdelen op welke plekken, etc.
 

Vraagsteller

  • #4
Soldeerbout, kan jij uitleggen wat er nu precies in de eerste 3 minuten van een programma gebeurt?
als ik het goed hoor, met oor bij deur, hoor ik 1 afpompen restwater van laatste was, 2 een nieuwe brom met watergeluiden, 3 wéér afpompen? raar! waarom nu twee keer afpompen? dat gebrom klinkt best ' inspannend' , alsof het hem moeite kost, maar dat zal zo horen?
en ik wil even terugmelden voor andere vragenstellers dat de e24 melding nu al een keer of 4 niet meer geweest is, na het reinigen van de........AFVOER MET SIFON..
zat een dikke koek in de liggende horizontale delen. De sifon etc heb ik helemaal schoongemaakt tot ik niet verder kon komen in de afvoer.
Misschien ooit nog eens doorspuiten met hogedruk rioolslang, waar ik het meest in geloof, omdat die koek niet in zijn geheel loslaat, dus met een veer prik je alleen maar wat gaatjes in die koek en die blijft gewoon zitten.
En ik heb veel soda opgelost in een liter kokend water en dat langzaam in afvoer gegooid en een nacht laten inwerken, vervolgens heb ik de volgende ochtend als eerste met een paar liter kokend water de afvoer doorgespoeld. Jammer dat ik niet kan zien hoe schoon? de leiding daarna geworden is, maar hij slurpt goed.
Verder heb ik de sodamethode gedaan met vaatwasser, hoogste temp 70graden, op het moment van heet wassen soda erin gedaan, 15 minuten laten draaien en toen ruim een uur uitgezet, daarna prog afgemaakt. Daarna nog een kort prog gedraaid, leeg, om sodaresten te verwijderen. Liet trouwens wél witte waas achter op rvs binnenkant én het kunststof in de vaatwasser is dof geworden!?? agressief goedje dus. Ook het schoepje van de afvoerpomp draaide lichter na de sodamethode.
Wat ik me nu afvraag bij die sodamethode; komt de soda óók in het labyrint terecht en andere onderdelen die ontvet moeten worden, maar waar je niet bij kan?

E24, zónder kraantje, aan het begín van het programma, na ongeveer 3 minuten, betekent dus; pomp draait, maar kan niet afvoeren. En dat klopte precies, teveel tegendruk in afvoer.
Bedankt tot zover en ik hoop dat mijn paar vragen nog een antwoord van deskundigen krijgen.
 

Vraagsteller

  • #5
Beste bout, zie je nou dat ik gelijk had! gewoon afvoerprobleem door dichtgeslibte afvoer, wat ik al vermoedde. Een pomp gaat niet zómaar stuk en zeker niet na 5 jaar van een gerenommeerd merk als Bosch. Trouwens een knik in afvoerslang is bijna onmogelijk qua constructie, dan moet iemand er wel een potje van gemaakt hebben bij inbouwen. Die slang is taai buigbaar, denk zelfs dat hij zou breken bij dubbel vouwen.
Nog steeds geen E24 ......
Maar tóch bedankt voor je vriendelijke hulpbijdrage hoor!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu